Tânărul din Sibiu care și-a ucis tatăl cu mâinile goale consumase canabis și metanfetamină. Tocmai ieșise de la Psihiatrie
Amănunte tulburătoare ies la iveală în cazul crimei de la Sibiu. Tânărul de 25 de ani, care le-a spus polițiștilor că și-a ucis tatăl, drogat fiind, ieșise recent din spitalul de psihiatrie, unde fusese internat forțat după un episod halucinant.
Unitatea medicală a propus externarea pe motiv că simptomele dispăruseră, iar o instanță judecătorească a încuviințat trimiterea lui acasă. Însă tânărul a reluat imediat consumul de droguri și din această cauză a intrat în conflict cu tatăl.
Tânărul acuzat că și-a omorât tatăl cu mâinile goale luase înainte de crimă două droguri pe care, la audieri, le-a descris drept „iarbă” și „cristal”.
Așadar consumase canabis și metanfetamină - aceasta din urmă fiind unul dintre cele mai puternice și periculoase stupefiante, care atacă grav creierul. În discuțiile cu anchetatorii, bărbatul de 25 de ani a spus că nu își mai amintește clar cum a ajuns să își lovească tatăl.
Dr. Crișan Mucenic Lăzureanu, expert criminalist: „Acest episod s-a putut întâmplat fără a exista nicio latură sentimentală, umană, cu privire la calitatea părintelui sau afecțiunea față de părinte. Nu a conștientizat ce se întâmplă, ca apoi să își revină și atunci există posibilitatea ca acesta nici să nu își aducă aminte despre ce s-a întâmplat".
Înainte de omor, tatăl și fiul ar fi petrecut o zi plăcută împreună. Mama băiatului, separată de soț, i-a vizitat și a declarat anchetatorilor că atmosfera în casă era liniștită. La un moment dat, însă, cei doi au început să se certe. Fostul șef al Direcției Agricole Sibiu îi reproșa fiului său că a lipsit o noapte de acasă și că pare confuz.
Medicii l-au eliberat după o lună, spunând că se vindecase
Nimeni nu știe cum s-a terminat discuția între cei doi, pentru că mama băiatului, singurul martor al conflictului, a plecat. Cert este că în jurul orei 3 tânărul și-a atacat cu sălbăticie tatăl. Nicolae Neamțiu era un munte de om, dar loviturile l-au răpus.
Când au făcut cercetări la fața locului, polițiștii au găsit în casă un bilet de externare pe numele tânărului, datat cu 10 zile în urmă. Băiatul stătuse o lună la spitalul de psihiatrie. A ajuns acolo în septembrie, după ce - drogat - a încercat să intre prin efracție într-o casă unde, spunea el, s-ar fi aflat lucruri care îi aparțineau.
Hotărârea nr. 3301/2023 din 14.09.2023, pronunțată de Judecătoria Sibiu: ”A solicitat internarea medicală nevoluntară a acestuia, din cauza simptomelor constând în ideaţie delirantă de persecuţie, imprevizibilitate, consum de droguri, potenţial de heteroagresivitate (...) stabilindu-i-se diagnosticul de episod maniacal cu simptome psihotice şi uz nociv de substanţe psihoactive”.
Comisia care l-a examinat a propus internarea forțată, pentru că avea idei delirante, era imprevizibil și agresiv, iar un medic specialist i-a pus diagnosticul de episod maniacal și uz nociv de substanțe psihoative. După o lună de tratament, medicii au afirmat că simptomele dispăruseră, așa că au cerut instanței de judecată să încuviințeze externarea.
Florin Neag, managerul Spitalului de Psihiatrie Sibiu: „Medicul curant și o comisie medicală de expertiză formată din doi medici psihiatri și un medic de altă specialitate au apreciat că starea amelioarată față de momentul internării în spital și acesta a putut să părăsească spitalul. A avut și recomandări de medicamentație și interzicerea consumului de alcool și substanțe psihoative”.
Judecătoria Sibiu: ”Nu mai există niciun risc cu privire la persoana acestuia ori a altora”
Hotărârea nr. 3301/2023 din 14.09.2023, pronunțată de Judecătoria Sibiu: ”Constatându-se ameliorarea şi ulterior dispariţia simptomatologiei care a impus diagnosticul iniţial, instanţa conchide că nu mai există niciun risc cu privire la persoana acestuia ori a altora”.
Un judecător de la Judecătoria din Sibiu a decis că băiatul poate fi externat și că acesta nu mai este un pericol pentru el sau pentru alții.
În ultimii 3 ani, tânărul inculpat acum pentru omor a fost internat la psihiatrie de 3 ori, câte o lună, pentru probleme determinate de consumul de droguri. Nu a fost de ajuns.
Mihai Copăceanu, psiholog specialist în adicții: „Tratamentul dependenței este o formă de intervenție pe termen lung. Care înseamnă apoi o altă internare într-un centru rezidențial, care din păcate sunt foarte puține”.
Nici familiile consumatorilor de droguri nu beneficiază de consiliere, pe cât ar trebui. Fostul director al Direcției pentru Agricultură din Sibiu, Nicolae Neamțiu, a cerut ajutor, atât pentru el, cât și pentru fiul său, la un centru privat din județul Alba. Deznodământul arată că nimeni nu i-a putut salva.
Sursa: Pro TV
Etichete: Sibiu, crima, droguri, tată, ucis, psihiatrie,
Dată publicare:
24-10-2023 19:04