Tăierile anunţate de Guvern pentru că nu sunt bani la buget. De ce va fi afectat grav turismul

×
Codul embed a fost copiat

Pensiile nu vor crește în acest an, au anunțat liderii coaliției. Pentru că nu sunt bani la buget, Executivul ia în calcul și suspendarea tichetelor de vacanță pe acest an, dar și tăierea mai multor sporuri pentru bugetari.

De asemenea, angajații din prefecturi și-ar putea pierde anumite sporuri, iar studenții nu vor mai putea circula gratuit cu trenul de câte ori doresc. Proiectul de buget nu este încă finalizat.

După o şedinţă în care au analizat bugetul, liderii coaliției de guvernare au luat decizia de a nu creşte pensiile în acest an. Guvernanţii încearcă să se încadreze intru-un deficit oricum uriaş, de 7% din PIB.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: „Punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022"

Nici voucherele de vacanţă nu vor mai fi emise pentru anul 2021. S-ar economisi astfel 1,2 miliarde de lei.

Citește și
Florin Citu, Guvern, coalitie
Surse: Tensiuni în coaliție, din cauza bugetului. Miniștrii USR-PLUS ar fi cerut bani mai mulți

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „Rămân valabile voucherele de vacanţă emise anterior. Nu se emit noi vouchere de vacanţă pentru că există deja vouchere de vacanţă valabile"

Patronatele avertizează că aceste măsuri vor avea consecinţe nefaste.

Cristian Barhalescu – vicepreşedinte ANAT sud-est: „Numărul de turişti oficial va scădea, va împinge foarte mult pe pensiuni la negru sau în zona de gri, să nu se înregistreze, să nu mai declare clienţii pe care îi au, atâta timp cât aceştia vor plăti din propriul buzunar."

Pe litoral au apărut primele anulări de rezervări.

Ionuţ Nedea – director agenţie de turism: „Ne aşteptăm că impactul să fie undeva la 30% în toată piaţa de turism, o scădere de 30% . Impactul va fi unul uriaş, 30% înseamnă diferenţa dintre supravieţuire şi faliment."

Studenții amenință cu proteste

De asemenea, ar putea fi eliminate călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi. Guvernul ar vrea să revină la varianta din 2016, când aceştia aveau un număr limitat de bilete cu o reducere de 50%. Studenţii ameninţă cu proteste.

Horia Oniță, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România:
„Vom avea un răspuns foarte dur din acest punct de vedere. Pentru studenţii din categoriile defavorizate, capacitatea lor de a merge acasă sau în centrele universitare va fi redusă"

În interiorul coaliției se discută şi despre diminuarea mai multor beneficii, cum ar fi indemnizaţia de hrană care este primită de mulţi angajaţi din sectorul bugetar. Există deja un consens pentru eliminarea sporurilor din prefecturi. Este vorba despre acel procent de 30% din salariu pe care îl primesc toţi angajaţii din prefecturi care merg la muncă pe vreme de pandemie. Doar prin aceste două tăieri s-ar economisi un miliard şi jumătate de lei.

Nu a fost luată încă o decizie în privinţa restructurărilor din cadrul companiilor de stat aflate în pierdere.

Florin Cițu, premier: „Restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare"

Premierul a anunţat că proiectul bugetului de stat va fi pus în dezbatere publică în această săptămână.

Citește și...
Guvernul Cîțu taie voucherele de vacanță în 2021. Ce alte reduceri sunt vizate
Guvernul Cîțu taie voucherele de vacanță în 2021. Ce alte reduceri sunt vizate

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că, în şedinţa coaliţiei guvernamentale, s-au discutat liniile mari ale construcţiei bugetare pentru acest an.

Surse: Tensiuni în coaliție, din cauza bugetului. Miniștrii USR-PLUS ar fi cerut bani mai mulți
Surse: Tensiuni în coaliție, din cauza bugetului. Miniștrii USR-PLUS ar fi cerut bani mai mulți

Bugetul de stat este primul obstacol de care se împiedică cei din coaliția de guvernare. Cele trei formațiuni nu au reușit să finalizeze proiectul și să-l trimită în Parlament, iar surse politice spun că discuțiile sunt încă blocate.

Guvernanții împart bugetul țării. Ce se va întâmpla cu pensiile
Guvernanții împart bugetul țării. Ce se va întâmpla cu pensiile

Cu visteria mai goală ca în alți ani, guvernanții împart în aceste zile bugetul țării.

Recomandări
Cum încearcă regimul Xi Jinping să împiedice răspândirea informațiilor despre proteste:
Cum încearcă regimul Xi Jinping să împiedice răspândirea informațiilor despre proteste: "Val de postări cu conținut erotic"

Pentru mulți chinezi, Twitter reprezintă singura modalitate de a afla despre protestele istorice din propria lor țară. În secret și ilegal, ei apelează la internetul liber prin VPN, un serviciu care protejează conexiunea la internet și confidențialitatea

Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni seara, pe Twitter că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Brazilia - Elveția, final de meci! Victorie cu un gol spectaculos marcat pe final
Brazilia - Elveția, final de meci! Victorie cu un gol spectaculos marcat pe final

Brazilia - Elveția, LIVE TEXT. Echipa câștigătoare se califică în optimile de finală