Sute de oi, admirate la Sarbatoarea Oieritului. Rasa romaneasca din Hateg care ajunge sa coste si peste 1000 de euro
Cele mai frumoase ovine din judetul Alba au putut fi admirate la sarbatoarea oieritului.
Sute de oi din rase romanesti, dar si aduse din strainatate, au fost laudate de ciobani si atent analizate de vizitatori.
Multe dintre ele par sa fie varianta perfecta pentru cei care viseaza la un profit considerabil. Dar si preturile sunt pe masura - un exemplar poate sa coste chiar si peste patru mii de lei.
"Haideti la mosu, tu, fetitelor. Sunt foarte cuminti, vin la mana, vin la om."
Zeci de crescatori de ovine si-au dat intalnire la Ciugud, in judetul Alba, pentru a se mandri cu cele mai frumoase si valoroase exemplare. Tigaia, turcana, dar si rasele aduse de peste hotare - toate au atras privirile vizitatorilor.
Acest domn a cumparat in urma cu trei ani cateva oi din Anglia. Spune ca una ajunge sa cantareasca si o suta de kilograme, iar avantajele sunt multe.
Ioan Moga - crescator de oi: "Au un spor de crestere foarte mare si fata miei la 8-9 kg, o carne de buna calitate si nu e atata grasime la musculatura."
Marius a mizat pe o rasa romaneasca - turcana breaza de Hateg. Pretul unui exemplar poate sa treaca si de o mie de euro.
Marius Bogatan - crescator de oi: "Bune de lapte, lana frumoasa si oi de talie mare
Reporter: La ce greutate ajung?
Marius Bogatan - crescator de oi: Oile la 80 de kg si masculii de 140."
Au fost prezentate si capre dintr-o rasa adusa din Elvetia, cu un pret pe masura - sare de 400 de euro pentru un exemplar.
Adrian Botis, crescator de capre: "Rasa romaneasca da un litru de lapte pe zi si rasa Sannen da 4-5 si chiar mai multi litri pe zi."
Andrei, la doar zece ani, este cel mai tanar cioban care a luat parte la sarbatoarea oieritului.
Andrei Mirca - crescator de oi: "Eu am grija de oi stand langa el si pazindu-le de lupi.
Reporter: De la cine ai invatat meseria?
Andrei: De la tatal meu."
De la un astfel de eveniment nu puteau lipsi ceaunele cu tocanita de berbecut si balmos facut ca la stana.
"Tocanita cu toate mirodeniile, cu ceapa, ardei la foc de lemne, numai asa se poate."
"Are un gust bun, se simte carne de miel."
Sarbatoarea oieritului s-a incheiat dupa lasarea serii.