Mihai Razvan Ungureanu a demisionat de la conducerea SIE. "Are o situatie medicala care nu i-a permis sa vina la Cotroceni"

×
Codul embed a fost copiat

Directorul SIE Mihai Razvan Ungureanu a trimis la Palatul Cotroceni cererea de demisie. Motivele din spatele acestei decizii par sa fie de natura medicala.

Presedintele Klaus Iohannis a acceptat luni demisia din functie a directorului Serviciului de Informatii Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, conducerea SIE urmand sa fie asigurata de Silviu Predoiu.

"Administratia Prezidentiala a primit la Cabinetul presedintelui Romaniei demisia directorului SIE, dl Mihai-Razvan Ungureanu. Presedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia, conducerea SIE urmand sa fie asigurata in perioada urmatoare de dl. general Silviu Predoiu", anunta Presedintia, intr-un comunicat citat de Agerpres. De asemenea, presedintele a trimis sefilor celor doua camere o scrisoare prin care le anunta demisia lui Ungureanu.

La ceremonia de decorare a lui Neagu Djuvara si Mihail Sora - eveniment care a avut loc la Palatul Cotroceni - presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti daca poate oferi mai multe detalii despre demisia lui Ungureanu.

"Inteleg ca are o situatie medicala care nu i-a permis sa vina personal la Cotroceni, dar vom lamuri urgent, imediat ce se va face bine, aceasta chestiune."- a spus seful statului.

Citește și
Vasile Blaga si Alina Gorghiu FOTO AGERPRES
Alina Gorghiu: Presedintele nu m-a consultat nici pe mine, nici pe Vasile Blaga, cu nominalizarea lui Ungureanu la SIE
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"V-ati gandit la un succesor?" a mai fost intrebat Iohannis, de jurnalisti.

"Sincer, nu. Dar avem timp destul pana dupa alegeri." - a raspuns presedintele Romaniei.

In iunie 2015, Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe pe Mihai-Razvan Ungureanu.

Functia de director al SIE era vacanta inca din septembrie 2015, cand Teodor Melescanu a demisionat.

Mihai-Razvan Ungureanu a mai condus Serviciul de Informatii Externe si intre 2007 si 2012, cand a renuntat la functie pentru a deveni prim-ministru.

Motivele neoficiale ale demisiei

Au aparut deja speculatii legate de motivul demisiei. Sunt trei momente importante in istoria recenta care ar putea fi tot atatea cauze pentru care lui Ungureanu i s-ar fi cerut sa paraseasca SIE. Primul are legatura cu DNA. Laura Codruta Kovesi s-a aratat la bilantul institutiei nemultumita de relatia cu SIE invocand ca nu a primit niciodata informari de la acest serviciu.

Al doilea se refera la aparitia in media a unor imagini cu seful cancelariei prezidentiale Dan Mihalache, in timp ce acesta dormea la masa unde cu putin timp inainte avusese loc intalnirea oficiala intre reprezentatii Romaniei si ai Serbiei. Iohannis a catalogat scurgerea de imagini ca o incercare de discreditare a echipei sale.

Cel de-al treilea moment, se refera la negocierile pentru eliberarea romanului rapit in Burkina Faso. Klaus iohannis ar fi refuzat sa autorizeze o operatiune a SIE ceea ce ar fi impiedicat punerea in libertate a barbatului. Imediat SIE a negat inofrmatia.
 

Seful comisiei SIE: "Motive de sanatate"

Presedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SIE, Mihaita Calimente, a declarat ca Mihai-Razvan Ungureanu i-a comunicat ca a demisionat de la conducerea serviciului din motive de sanatate.

"Nu am stiut dinainte de aceasta demisie, am aflat din presa. La primele telefoane pe care le-am primit de la televiziuni am spus ca s-ar putea sa fi existat totusi o anumita stare conflictuala intre Palatul Cotroceni si directorul SIE, asta si in urma zvonurilor care au circulat toata vara. Ulterior, am primit un telefon din partea lui Razvan Ungureanu care mi-a comunicat sa il cred pe cuvant ca demisia domniei sale a intervenit in urma starii de sanatate pe care o are. Mi-a spus ca trebuie sa stea la pat si ca este o problema serioasa si, in consecinta, este singurul motiv pentru care si-a inaintat demisia. Mi-a spus ca (...) sanatatea o considera prioritara oricarei alte activitati", a precizat Calimente, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca nu a primit semnale la comisie cu privire la eventuale disfunctionalitati si ca ar fi anormal sa existe intre SIE si seful statului o relatie tensionata deoarece acest serviciu "furnizeaza informatii in primul rand presedintelui".

Intrebat daca nu ar fi trebuit ca demisia lui Ungureanu sa fie comunicata mai intai la comisie, Calimente a precizat ca "demisia se inainteaza presedintelui", iar acesta a acceptat-o.

"Avand in vedere ca este vorba despre o problema personala si ca este vorba de starea de sanatate a domniei sale, cred ca este o problema care il priveste pe domnia sa si daca motivul pe care l-a invocat este acesta cred ca nici presedintele nu l-a intrebat cat este de bolnav. Sunt lucruri confidentiale. In contextul regional actual ar fi absolut de dorit sa fie o alta numire (la conducerea SIE - n.r.) cat mai rapid, dar sa fie un profesionist. Presedintele propune, propunerea ajunge la Parlament, se discuta in comisie si voteaza plenul reunit. Este la latitudinea presedintelui cat de repede propune", a adaugat Calimente.
 

 

Copresedintele PNL Alina Gorghiu: "Nu stiu care sunt motivele"

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca vestea demisiei directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihai-Razvan Ungureanu, a luat-o prin surprindere, precizand ca nu cunoaste motivele acestui gest.

"Nu stiu care sunt motivele care au stat la baza acestei demisii. M-a luat prin surprindere vestea", a spus Gorghiu, la finalul sedintei Biroului Politic National (BPN) al partidului.

La remarca jurnalistilor ca au existat informatii potrivit carora Ungureanu nu avea o relatie buna cu presedintele Iohannis, iar acesta din urma i-ar fi cerut demisia in repetate randuri, liderul liberal a afirmat ca "oricine pune mai presus de interesul personal buna functionare intre institutii".

"Daca demisia domniei sale rezolva o problema de functionare mai buna a unor institutii, jos palaria", a adaugat Alina Gorghiu.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea: "Sper ca acest act sa nu faca parte dintr-un razboi politic subteran"

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si-a exprimat speranta ca demisia lui Mihai-Razvan Ungureanu din functia de director al SIE sa nu faca parte dintr-un "razboi politic subteran".

In opinia liderului social-democratilor, daca demisia directorului SIE nu a avut loc din motive personale, comisia de specialitate a Parlamentului ar trebui sa fie informata despre ce a determinat acest gest.

"Am luat act din presa de demisia directorului SIE. O demisie e o demisie si nu o comentez! Sper ca acest act sa nu faca parte dintr-un razboi politic subteran. E foarte important ca serviciile de informatii sa nu fie implicate in lupta politica! Opinia publica din Romania trebuie sa stie care au fost motivele reale care au dus la aceasta demisie din partea domnului Mihai-Razvan Ungureanu.

Daca au fost motive strict personale, atunci e in regula, dar, daca au fost alte motive care tin de buna functionare a acestui serviciu, atunci Comisia de control a SIE ar trebui sa fie informata, pentru ca e vorba de o institutie importanta a statului", a scris Dragnea pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Mihai-Razvan Ungureanu revine la sefia SIE. PNL si UDMR au asigurat cvorumul, in ciuda boicotului PSD
Mihai-Razvan Ungureanu revine la sefia SIE. PNL si UDMR au asigurat cvorumul, in ciuda boicotului PSD

Mihai-Razvan Ungureanu se intoarce in fruntea Serviciului de Informatii Externe, cu sprijinul total acordat de partidul lui Gabriel Oprea.

Alina Gorghiu: Presedintele nu m-a consultat nici pe mine, nici pe Vasile Blaga, cu nominalizarea lui Ungureanu la SIE
Alina Gorghiu: Presedintele nu m-a consultat nici pe mine, nici pe Vasile Blaga, cu nominalizarea lui Ungureanu la SIE

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, ca nici ea si nici Vasile Blaga nu au fost consultati de presedintele Klaus Iohannis cu privire la nominalizarea lui Mihai-Razvan Ungureanu pentru conducerea Serviciului de Informatii Externe (SIE).

Numirea lui Ungureanu in fruntea SIE se voteaza azi in Parlament. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diferite
Numirea lui Ungureanu in fruntea SIE se voteaza azi in Parlament. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diferite

Cat de puternica mai e coalitia guvernamentala aflam astazi la votul pentru sau impotriva lui Mihai Razvan Ungureanu la sefia SIE. Este pentru prima data cand PSD si UNPR au pozitii diametral opuse.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.