Comisia speciala pentru Rosia Montana va fi condusa de senatorul PSD Darius Valcov. Opozitia, lipsa

×
Codul embed a fost copiat

O sedinta obisnuita a Parlamentului s-a transformat in scandal. Chiar in momentul in care premierul a inceput sa prezinte scrisoarea de intentie, un politician i-a pus o punga cu bani pe pupitru si l-a acuzat de tradare

"Am vrut sa arat ca asa cum l-a tradat Iuda pe Iisus, asa ne-a tradat si Victor Ponta pe noi romanii", a declarat barbatul, care a fost scos, urgent, din sala.

Discursul premierului pe tema scrisorii de intentie a fost intrerupt de Mihail Neamtu, presedintele Partidului Noua Republica care i-a dat un saculet cu bani, spunand ca sunt "30 de arginti, pretul tradarii pentru Rosia Montana". Premierul Victor Ponta a rugat sa-i returneze cineva banii.

"Stiu ca domnia sa din lipsa de bani nu a fost ales in Parlament, parca asa a zis, nu din lipsa de voturi", a spus Victor Ponta.

Scandalul a continuat si pe hol, unde fortele de ordine l-au luat pe sus pe politician, care nu avea dreptul sa stea in sala de plen, ci doar la balcon. Gestul din plen vine dupa ce, cu 2 ore inainte, Victor Ponta a vorbit chiar despre banii pe care unii politicieni i-ar fi luat de la investitorii canadieni.

Citește și
Parlament
PDL a parasit sedinta plenului reunit, in timpul dezbaterilor pe Rosia Montana
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Am zis ca daca exista informatii de la structurile statului sa le dea la comisia speciala. Am zis ca este posibil intre probabil si posibil, e o diferenta. ", a spus Ponta.

Explicatia lui Ponta vine dupa ce Traian Basescu l-a criticat, luni, intr-o iesire publica.

"Antonescu stie foarte bine ca e neconstitutional proiectul de lege. Mai bine ar spune: "Domnule Ponta, hai sa vedem, ca avem o lege neconstitutionala, ia-o inapoi"; in momentul in care o iei inapoi, trimite-l pe Sova s-o ridice de la Parlament si spune-i sa ti-o lase la birou si sa nu se mai intoarca in Guvern, pentru ca este initiativa acestui ministru profund incompetent! Este evident ca este o lege pe care baietii de la Rosia Montana Gold Corporation i-au dat-o lui Sova."

"Trebuie sa probeze asta si daca exista o asemenea proba ea nu poate exista decat in rapoartele serviciilor. Si i-am cerut public sa faca publice aceste rapoarte sa aflu si eu daca am facut asa ceva si sa afle tot restul societatii. Si eventual poate sa nu mai minta in viitor", a declarat Dan Sova, ministrul marilor proiecte.

Audiat la Comisia economica din Senat, Dan Sova a incercat sa-i convinga pe cei prezenti de cat de buna este legea propusa de guvern, care da unda verde exploatarii aurifere la Rosia Montana.

Parlamentul a aprobat miercuri componenta comisiei speciale care va analiza proiectul de lege pentru Rosia Montana.

In acest moment, in Parlament, soarta proiectului de lege "Rosia Montana" va fi transata de o comisie speciala formata din 21 de parlamentari. Alesii vor dezbate punct cu punct actul propus de catre Guvern si ii vor da, sau nu, aviz pentru votul final al Camerei Deputatilor. Acest for va fi condus de catre senatorul PSD Darius Valcov, fost primar al Slatinei si sotul Laviniei Sandru.

Lucrarile incep de miercuri si, potrivit unor surse citate de Mediafax, vor fi inclusiv audieri pe care demnitarii le vor face la Rosia Montana, printre minerii de acolo. Deocamdata insa alesii vor sa afle toate detaliile tehnice ale proiectului Rosia Montana si vor invita la discutii mai multi specialisti in mediu, geologie, minerit sau cultura si economie. La inceputul lunii noiembrie, este asteptat raportul final asupra acestui subiect.

311 VOTURI "PENTRU" COMISIA ROSIA MONTANA

Parlamentarii au aprobat, marti, in sedinta de plen comun, cu 311 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 15 abtineri, infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementeaza inclusiv proiectul Rosia Montana.

Parlamentarii au stabilit ca aceasta comisie speciala parlamentara sa aiba 21 de membri, din care 8 sa apartina PSD, 5 - PNL, cate 2 - PDL, PPDD si UDMR si cate un loc pentru PC si minoritati nationale.

Aceasta comisie urmeaza sa aiba un presedinte apartinand PSD, trei vicepresedinti apartinand PNL, PDL, PPDD si un secretar apartinand PC.

Grupurile parlamentare au nominalizat persoanele care sa faca parte din aceasta comisie, cu exceptia PDL care a precizat ca nu vor avea reprezentanti, locurile lor urmand sa ramana libere.

Din Comisie fac parte 8 parlamentari PSD - Ioan Darzu, Florin Iordache, Viorel Stefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Grebla si Darius Valcov. De asemenea, cinci parlamentari PNL fac parte din Comisie: Andrei Gerea, Gigel Sorinel Stirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu si Petru Ehegartner.

PPDD este reprezentat de Haralambie Vochitoiu si de Tudor Ciuhodaru, UDMR – de Attila Korodi si Alexandru Vegh. Minoritatile nationale sunt reprezentate de Oana Manolescu, iar PC de Ioan Moldovan.

PDL a refuzat sa-si nominalize parlamentari pentru cele doua locuri care ii reveneau in Comisie.

Senatorul PSD Darius Valcov va conduce Comisia speciala privind proiectul de la Rosia Montana, acesta beneficiind de sprijinul social-democratilor care au preluat, conform negocierilor parlamentare, sefia acestui nou for, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PSD.

DARIUS VALCOV, IN FRUNTEA COMISIEI

Senatorul PSD Darius Valcov este presedintele Comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana, a anuntat, marti, in plenul Parlamentului, presedintele de sedinta, senatorul PSD Cristian Dumitrescu.

El a precizat ca functia de presedinte al Comisiei va fi ocupata de Darius Valcov (PSD), iar functiile de vicepresedinte de catre Andrei Gerea (PNL) si Haralambie Vichitoiu (PPDD).

Secretar al acestei comisii va fi Ioan Moldovan (PC).

Anterior, surse din PSD declarau, pentru MEDIAFAX, ca senatorul PSD Darius Valcov va conduce Comisia speciala privind proiectul de la Rosia Montana, acesta beneficiind de sprijinul social-democratilor care au preluat, conform negocierilor parlamentare, sefia acestui nou for.

Parlamentarii au aprobat, marti, in sedinta de plen comun, cu 311 voturi "pentru", 5 "impotriva" si 15 abtineri, infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege caglementeaza inclusiv proiectul Rosia Montana.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Ponta: Cernea l-a adus in Parlament pe legionarul de mucava Neamtu, nu am decat sa ma supar pe mine
Ponta: Cernea l-a adus in Parlament pe legionarul de mucava Neamtu, nu am decat sa ma supar pe mine

Victor Ponta a declarat, marti, dupa sedinta de plen in care a fost intrerupt de Mihail Neamtu in timp ce prezenta Acordul cu FMI, ca acesta este "un legionar de mucava si un personaj comic si ridicol", care a fost adus in Parlament de Remus Cernea.

PDL a parasit sedinta plenului reunit, in timpul dezbaterilor pe Rosia Montana
PDL a parasit sedinta plenului reunit, in timpul dezbaterilor pe Rosia Montana

Parlamentarii PDL au parasit, marti, sedinta plenului reunit, dupa ce le-a fost respinsa propunerea de a fi scos de pe ordinea de zi proiectul de hotarare privind constituirea comisiei speciale parlamentare privind Rosia Montana.

Ponta e de acord ca Parlamentul sa pastreze din legea Rosia Montana doar majorarea redeventei la 6%
Ponta e de acord ca Parlamentul sa pastreze din legea Rosia Montana doar majorarea redeventei la 6%

Premierul Victor Ponta s-a declarat, luni, de acord ca proiectul de lege privind Rosia Montana sa fie imbunatatit de Parlament pana la a mai ramane din acesta doar majorarea redeventei de la 2% la 6% precum si cresterea garantiei de mediu.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.