Sunt organizați în rețele și câștigă milioane de euro. Hoţii care taie pădurile României s-au adaptat

×
Codul embed a fost copiat

Peste două hectare de pădure pe oră au dispărut din România în ultimii 30 de ani. Ilegal. Este un atentat la siguranța națională și la dreptul noastru la aer.

Iar din pădure încă se taie. Hoții s-au adaptat și, cu ajutorul angajaților din instituțiile publice, scot lemnul cu acte legale. Sunt organizați în rețele și câștigă milioane de euro. Cine sunt vinovații și ce este de făcut aflăm la „România, te iubesc"!

Alex Dima: "Valea rea, Argeș. Un loc cu nume predestinat. Aici s-a întâmplat unul dintre cele mai grave și revoltătoare dezastre din ultimii ani din pădurile noastre. De pe acești munți au fost rase sute de hectare fără milă. Ilegal. Argeșul ocupă un loc de frunte în topul județelor cu cele mai mari furturi de pădure. Aici, munți întregi au fost rași, iar imaginea rămasă pare desprinsă dintr-un film apocaliptic.

Trei firme au tăiat aici în perioada 2008-2011. În total au dispărut 9 sute de hectare de pădure și alta nu s-a mai plantat la loc. Ancheta în cazul uneia dintre firme a fost finalizată și vinovații trimiși în judecată. Anchetatorii susţin că firma Andris a tăiat 23.000 de copaci pe care i-a cărat cu 1800 de camioane. Totul s-a întâmplat ilegal. 504 hectare aflate în aria protejată Natura 2000 au rămas fără pădure.

Citește și
Marea defrisare (2013) - 11
Marea defrisare 5. Politicienii si angajatii institutiilor statului sunt direct implicati in jaful din padurile Romaniei
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

În dosar sunt 22 de inculpați și 35 de suspecți. Fac parte din clanul Brânză, condus de Andrei Ion. Cu el m-am întâlnit într-o parcare din comuna Domnești. De la început, domnul Andrei s-a oferit să-mi ofere un pont cu locuri de unde se fură pădure. L-am întrebat despre situația revoltătoare din pădure."

Ion Andrei, inculpat: "Mie nu mi-a găsit niciun arbore tăiat. Mi-au găsit 17 cioate, dintre care..."
Alex Dima: "Cum, doar 17 cioate v-au găsit colo? Cum 17, dacă aici scrie de 23.000 de arbori. Dvs. spuneţi de 17 cioate?"
Ion Andrei: "Eu nu va mint. Ascultați-mă. Eu va spun realitate."

Anchetatorii susțin că incupatul Andrei Ion a cumpărat, în 2008, 767 de hectare de pădure cu 1.425.000 de euro, bani proveniți din alte infracțiuni. Imediat ce a cumpărat pădurea, Andrei în complicitate cu angajații ocolui privat Valea Oltului au început să o taie, cu justificarea că pădurea a fost distrusă de vânt și ei o curăţă. Procurorul Marius Ștefan a condus ancheta.

Marius Ştefan, prim procuror: "Cea mai eficientă metodă este aceasta de a se proteja și de a tăia arbori ca și produse accidentale. Dacă ați face un studiu ați vedea că, tăierile din România, peste 80 la sută sunt tăieri accidentale. Nu se pot explica din punct de vedere al crimei. Nu cred că au trecut uragane prin România. Arborii sunt tăiați ca și produse accidentale. Scriptic sunt justificați. Întotdeauna o să gășiți avize de însoțire a mărfii și o să găsiți marca pe ele."

Cel care a marcat copacii în pădure și este direct răspunzător pentru dezastru este pădurarul Uţă Vasile. Și-a recunoscut faptele în fața anchetatorilor.

L-am găsit liniștit în propria gospodărie: "Păi a fost tăiată domnule, acolo. Eu un an de zile am stat acolo. A fost tăiată înainte. La noi s-au tăiat uscături."

Anchetatorii susțin că Uţă a manifestat un dispreț total față de funcția deținută și pădure.

Anchetatorii i-au pus lui Ion Andrei sechestru pe mai multe mașini de lux și camioane, pentru a recupera prejudiciul. Omul și-a făcut altă firmă și scoate în continuare lemn din pădurile Argeșului. Dosarul se judecă acum la Pitești.

Din pădurile Nucşoarei, de unde s-au tăiat sute de hectare la ras, coboară zilnic mașini încărcate cu lemn. Pe aici coboară și mașinile lui Andrei Ion.

Alex Dima: ”Pe drumul asta la cât timp iese o mașină cu lemn ilegal?
Angajat instituție publică: "La câteva ore. Și la câteva ore.”
Alex Dima: Și de treaba asta se știe în tot județul?
Angajat instituție publică:Da. Păi tot lemnul și toate dosarele astea pe unde a trecut? Și nimeni nu a întrebat. Se cară mai puțin pe aviz decât în realitate. Cu numere false. Adică luate numere de la alte camione și făcute mai multe curse pe același număr. Și totul se știe.”
Alex Dima: Adică poliția știe?
Angajat instituție publică: ”Da”.
Alex Dima: În cazul unui control cum justitfici?
Angajat instituție publică: ”Păi, cine să fie în control? Dacă cei care controleaza aia fură.”

Garda forestieră se justifică, instituția care trebuie să controleze tăierile din pădurile noastre se justifică.

Alin Mihai, şef birou Garda Forestieră Pitești: "Avem 277.000 de hectare. Cu 8 oameni e greu să depistez cazurile astea."
Alex Dima: Câți oameni ați avea nevoie să acoperiți zona?
Alin Mihai: "E greu să va spun o cifră. Acum trebuie văzut ce se vrea de la garda forestieră."
Alex Dima: Păi ce se vrea? Să apere pădurea.

Încă ne tăiem cu o inconștiență criminală pădurile și altele din păcate nu punem la loc. Hoții își acoperă opera cu acte, iar angajații din instituțiile statului sunt în prea multe cazuri părtași la furt.

Încă suntem la coada Europei la capitolul împăduriri. Pădurea înseamnă viață, mediu sănătos, moștenirea și dreptul la aer pe care le lăsăm copiilor noștri. Politicienii noștri au însă alte apăsări.

Care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm de urgență pentru a opri dezastrul din pădure aflați duminică, la România, te iubesc!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Propunerea
Propunerea "Romania, te iubesc" ajunge in Parlament. Taierile masive ilegale de paduri, atentat la siguranta nationala

Atentat la siguranta nationala! Asa ar putea fi incadrata taierea ilegala a peste un hectar de padure.

Marea defrisare 5. Politicienii si angajatii institutiilor statului sunt direct implicati in jaful din padurile Romaniei
Marea defrisare 5. Politicienii si angajatii institutiilor statului sunt direct implicati in jaful din padurile Romaniei

De ani de zile ne batem joc de padurile nostre. 3 hectare pe ora au fost rase in mod ilegal in ultimii 20 si ceva de ani.

Marea defrisare 2. Noua metoda prin care padurile Romaniei sunt taiate ilegal, dar cu acte in regula!
Marea defrisare 2. Noua metoda prin care padurile Romaniei sunt taiate ilegal, dar cu acte in regula!

In ultimii ani, sute de mii de hectare au fost rase de pe fata pamantului ilegal. Dupa ce acum cateva saptamani, "Romania, te iubesc!" a aratat dezastrul din padure, continuam acum cu nou episod.

Marea defrisare 1. Cine se pune cu Mafia lemnului este pedepsit!
Marea defrisare 1. Cine se pune cu Mafia lemnului este pedepsit!

Hoti prinsi la furat, atacuri violente in miez de noapte, autoritati incompetente si partase la furt, munti intregi acoperiti cu cioate. Intr-un cuvant, un dezastru!

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.