Deratizarea din Timișoara. Substanțele toxice, uitate într-un apartament de lângă victime

×
Codul embed a fost copiat

Patronul firmei care a făcut deratizarea în blocul din Timişoara, unde doi copii şi mama unuia dintre ei au murit, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, marți seara.

Procurorii DIICOT îl acuză de ucidere din culpă şi vătămare corporală.

Măsura vine după ce medicii au stabilit că substanţa toxică folosită în operaţiunea de dezinsecţie şi deratizare a ucis trei persoane şi a pus în pericol viaţa altora - 38 de oameni. Produsul este extrem de periculos dacă este inhalat. Cazul revoltător arată încă o dată problemele sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă din România.

Substanțele toxice, uitate într-un apartament

 

Bărbatul care administrează firma care a făcut deratizarea în blocul cu patru etaje din complexul studenţesc din Timişoara se numeşte Ioan Sorin Buța.

Citește și
medic
Ce substanță avea în compoziție insecticidul care a dus la tragedia din Timișoara
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Reţinut pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi trafic de substanţe toxice, individul le-a declarat anchetatorilor că a folosit pentru exterminarea dăunătorilor un insecticid care are în compoziţie fosfură de aluminiu.

Este vorba de Delicia Gastoxin, care are în compoziţie fosfura de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Aceasta îşi înjumătăţeşte toxicitatea la un interval de 5 ore. De asemenea, în urma cercetării de luni la faţa locului, anchetatorii au descoperit, într-unul din apartamente, depozitate în nişte cutii, substanţe toxice. Apartamentul este nelocuit şi este situat perete în perete cu apartamentele în care locuiau persoanele care au murit. Se pare că substanţele au fost uitate acolo chiar de cei care efectuau deratizarea.

Călin Stăiculescu, avocatul firmei: "Această substanţă a fost cumpărată fără documente fiscale, a fost cumpărată la negru dacă pot să zic aşa. A mai folosit această substanţă în urmă cu o lună şi jumătate când a făcut o deratizarea la un hotel din Timişoara, cu rezultatea foarte bune."

Efectele neurotoxinei, extrem de toxice pentru oameni

 

Insecticidul folosit pentru dertatizarea blocului este extrem de toxic pentru oameni. Din acest motiv, tratamentele cu această substanţă pot fi făcute - potrivit legii - numai de echipe autorizate să lucreze cu asemenea produse, care să fie dotate şi cu truse de prim ajutor.

În plus, insecticidul este folosit doar în culturile de câmp şi în depozitele de cereale.

Utilizată într-un imobil de locuit, substanţa a provocat moartea a trei oameni.

Un băiat de 3 ani şi mama lui au pierit după ce s-au intoxicat într-un apartament aflat lângă o încăpere nelocuită unde echipa de la deratizare a împrăştiat pilulele de insecticid care aveau în compoziţie fosfura de aluminiu. Bebeluşul, o fetiţă de 10 zile - care a avut aceeaşi soartă - locuia vis-a-vis de apartamentul lor.

În total din cele 200 de apartamente din bloc - spun anchetatorii - s-a făcut deratizarea în 24. Niciunul nu era locuit.

Gazul eliberat de insectid - în prezenţa umezelii din aer - s-a răspândit în aproape tot imobilul. 38 de oameni au ajuns la spital.

Victimă: "Au dat de la deratizare cu ce au dat şi ne-au luat simptome. Greaţă şi vărsam."

Marius Crăina, manager spitalul Județean Timișoara: "Erau pacienţi cu care stăteai de vorbă, îi consultai şi starea lor de sănătate era absolut în regulă, dar când soseau analizele de laborator se constată altceva. În special numărul de leucocite şi trombocite era mult sub valoarea normală. S-a ajuns la concluzia să rămână în continuare în spital până la un număr de 6 zile, considerat timp în care substanţa poate să acţioneze."

Blocul în care s-a făcut deratizarea este în continuare sigilat şi nimeni are voie să se întoarcă acasă - semn că acolo pericolul persita.

Deşi avocatul celui care a făcut deratizarea susţine că a fost pus un afiş prin care oamenii erau informaţi că urmează să aibă loc această operaţiune, cei din bloc spun că - în realitate - nimeni nu i-a anunţat.

Persoana evacuată: "Au intrat în camere nelocuibile. Am văzut că au lipit uşile cu o bandă galbenă, toate uşile sunt sigilate."

În ultimele zile, firma în cauză a fost chemată să extermine dăunătorii în alte cinci zone din Timişoara. Luni seară, un al doilea bloc a fost evacuat, iar marți a fost verificată o grădiniţă - unde, din fericire, nu a fost identificată prezența substanţei periculoase.

Istoric apelurilor la 112


Evenimentul cu urmări atât de grave lasa în urma întrebări la care autorităţile nu au încă un răspuns.

15 apeluri la 112 au anunţat dezastrul dar autorităţile au declanşat alertă abia ieri după-amiază. Femeia care a murit a sunat sâmbătă de cinci ori după ajutor.


Sâmbătă, 6 apeluri la 112 în intervalul 9:23 - 18.21

09.23 - copil 3 ani durere abdominală, vărsături. Părinţii refuză transportul minorului la spital

12:28 - persoana 22 de ani: greaţă, vărsături. mplă.

13.39: - persoana 36 de ani: cefalee, slăbiciune
- copil 8 ani: vărsături
- copil 2 ani: vărsături, tremor

Copiii sunt transportaţi la Spitalul Louis Turcanu

16.59: - copil 10 zile: vărsături, extremităţi reci, afebril. Transportat la Spitalul Louis Turcanu cu insuficientă respiratorie acută. Decedat la UPU

18.21: - copil 3 ani: inapetenta, vărsături, constipaţie. Transpotat la Spitalul Louis Turcanu. Decedat la UPU.

Duminică, 4 apeluri la 112 în intervalul 08.07- 18.07

08.07: - femeie 29 de ani: dureri abdominale, vărsături. Refuza transportul la spital
- bărbat 56 de ani: colica abdominală. Refuza transportul la spital

08.45: - medicul de pe ambulanta solicita fişa pentru un bărbatul de 56 de ani

10.48: - se revine cu apeluri pentru alte două persoane consultate anterior. O femeie de 29 de ani şi un bărbat de 45 de ani sunt transportaţi la spital.

18.07: - persoana 22 de ani: vărsături, stare de rău, suspiciune de colica biliară. Transportată la Spitalul Judeţean Timiş.

Luni, 4 apeluri la 112 în intervalul 02.45 - 09.07

02.45: - persoana 29 de ani: stare lipotimica. Refuza transportul la spital.

05.20: - persoana 29 de ani: revine cu apel şi acuză durere în epigastru. Refuza transportul la spital

08:02: - locatar bloc: vărsături şi dureri abdomninale.Consult la domiciliu

09.07: - persoana 29 de ani: revine cu alt apel. stare lipotimica. În timpul tranportului spre spital intra în stop--cardiorespirator.)

Leonida Iancu, director SAJ Timiș: "M-aş fi bucurat dacă ne am fi dat mai repede seama. Din păcate cele 3 decese au avut loc: doua sâmbătă şi unul luni dimineaţa, a fost un interval destul de mare între cele două. Pe cele de sâmbătă seara nu ne am putut da seama datorită simptomelor complet diferite."

Firma de deratizare nu a fost niciodată verificată

 

Cum a fost posibil ca firma care a făcut dezinsecţia în bloc să folosească un insecticid atât de periculos şi dacă avea toată avizele - este o altă întrebare. În evidenţele Direcţiei Sanitar Veterinare din Timiş s-a găsit doar o autorizaţie de funcţionare emisă acum 4 ani.

Reporter: "Avea autorizaţie să folosească aceste substanţe?
Cristina Popa, director Executiv DSV Timiș: De punerea pe piaţă a biocidului răspunde ministerul sănătăţii.
Reporter: "Autorizaţia de folosire?
Cristina Popa, director Executiv DSV Timiș: "Autorizaţia nu ştiu cine o da, nu vă pot spune."

Cornelia Cismas Malac, director executiv DSP Timiș: "Câte verificări aţi făcut să vedeţi dacă substata e conformă? Din informaţiile pe care le deţin DSP nu a verificat această firmă".

Anchetă în acest caz a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. În blocul în care au murit oameni, echipele ISU continua decontaminarea.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Detalii șocante ies la iveală despre firma care a efectuat deratizarea în „blocul morții”
Detalii șocante ies la iveală despre firma care a efectuat deratizarea în „blocul morții”

Primarul Nicolae Robu a declarat, marţi, că firma de deratizare care a efectuat acest serviciu în blocul din Timişoara nu a cerut niciodată vreun aviz de funcţionare de la primărie.

Ce substanță avea în compoziție insecticidul care a dus la tragedia din Timișoara
Ce substanță avea în compoziție insecticidul care a dus la tragedia din Timișoara

Patronul firmei care a efectuat deratizarea în blocul din Tmișoara este cercetat şi pentru trafic de produse sau substanţe toxice, după ce procurorii au stabilit că acesta a folosit un insecticid care are în compoziţie fosfură de aluminiu.

Patronul firmei care a făcut dezinsecţia în
Patronul firmei care a făcut dezinsecţia în "blocul morții" din Timișoara a fost reţinut

Patronul Bistim Dera SRL, firma care a făcut dezinsecţia şi deratizarea în blocul de locuinţe din Timişoara în care au murit doi copii şi mama unuia dintre ei, a fost reţinut pentru 24 de ore.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.