Interceptări. Piedone îi dădea indicații unui angajat al hotelului, înainte de control: „Spune-le să-mi pregătească 3 camere”
Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, și-a anunțat controlul la Hotelul Internațional Sinaia, potrivit unor stenograme. El a sunat un angajat al unității și i-a spus cum să pregătească bucătăria și trei camere, pentru sosirea inspectorilor.
Șeful ANPC a fost plasat, marți seară, sub control judiciar, fiind acuzat de furnizare de informații nedestinate publicității.
În perioada 7-9 martie 2025, funcționarii din cadrul ANPC au desfășurat sub coordonarea lui Piedone mai multe controale în stațiunile montane de pe Valea Prahovei. Printre operatorii verificați se afla și hotelul Internațional Sinaia.
„În cadrul acestui hotel a fost cazat și a beneficiat de servicii și Popescu Cristian-Victor Piedone pe perioada efectuării controalelor în stațiunile de pe Valea Prahovei”, a precizat DNA.
Pe 6 martie, ora 20:35:57, procurorii au interceptat o discuție între doi bărbați, unul dintre ei angajat al hotelului.
„Pune-i pe ăia să ia halate”
Popescu Cristian-Victor Piedone: Am închis vreo douăzeci de hoteluri de la două la patru stele... Ă! Du-te în bucătărie și sus sau jos, una dintre bucătării sau e o bucătărie comună, nu?
Angajatul hotelului: Ă! Nu, nu. Sunt bucătării separate.
Popescu Cristian-Victor Piedone: Vezi și tu care-i mai utilată, mai țiplă, mai nu știu ce, pune-i p-ăia să-și ia halate, tot ce trebui pe ei, să aibă bonete în cap, să... mănuși în mână.
Angajat: Ok!
Popescu Cristian-Victor Piedone: Da? Să-și facă așa un aranjament frumos prin frigider, să aibă capace pe oale, dacă are din alea oale neconforme să le dea de acolo.
Angajat: În regulă.
Popescu Cristian-Victor Piedone: Și doi, spune la recepție să-mi pregătească trei camere pe un etaj.
Popescu Cristian-Victor Piedone: Ă! Țiplă, cu cearceafuri noi cu... cu husă la cu... la saltea cu tot ce corespunde, prosoape...
Angajat: Ok!
Popescu Cristian-Victor Piedone: Să fie tot ca să dau și un exemplu: „Uite, domne, patru stele.” Că voi oricum sunteți. Da?
Popescu Cristian-Victor Piedone: Cred că probabil că-n maxim patruzeci de minute cât om face până acolo suntem acolo, o să vin să intru și să stea cineva jos ca să mă ia să mă ducă în ce bucătărie consideră ei.
Angajat: Ok! În regulă.
Cristian Popescu Piedone: Da? Și pe urmă la... pe camere. Să aibă ăia la hotel afișat, da’ am văzut, tarife, tot.
Piedone suna de pe telefonul șoferului
Piedone obișnuia să folosească telefonul șoferului său pentru a purta conversații atât personale, cât și profesionale.
Din interceptările telefonice rezultă, pe lângă faptul anunțării controlului ce urma a fi efectuat, și mai multe recomandări de măsuri necesare pentru evitarea sancționării. Astfel, se înțelege:
- activitatea desfășurată la bucătărie:
„Du-te în bucătărie și sus sau jos, una dintre bucătării sau e o bucătărie comună, nu?”
„Vezi și tu care-i mai utilată, mai țiplă, mai nu știu ce, pune-i p-ăia să-și ia halate, tot ce trebui pe ei, să aibă bonete în cap, să... mănuși în mână”.
„Da? Să-și facă așa un aranjament frumos prin frigider, să aibă capace pe oale, dacă are din alea oale neconforme să le dea de acolo”.
- amenajarea camerelor:
„Și doi, spune la recepție să-mi pregătească trei camere pe un etaj”.
„Ă! Țiplă, cu cearceafuri noi cu... cu husă la cu... la saltea cu tot ce corespunde, prosoape...” .
- afișarea prețurilor practicate de către operatorul economic:
„Da? Și pe urmă la... pe camere. Să aibă ăia la hotel afișat, da’ am văzut, tarife, tot”.
„Aceste aspecte ar fi putut, din perspectiva legislației specifice domeniului protecției consumatorilor, să atragă aplicarea din partea funcționarilor din cadrul A.N.P.C. a unor sancțiuni și măsuri corective în caz de neconformitate cu standardele în materie”.