Spații istorice din Capitală vor fi redeschise, după zeci de ani
Altădată spații luxoase, frecventate de lumea bună a Bucureștiului, Cinema Capitol și grădina de vară Alhambra vor fi readuse la viață.
Alhambra, prima grădină istorică din Bucureşti, se deschide după mai bine de 30 de ani săptămâna viitoare și va găzdui numeroase evenimente culturale. Iar cinematograful va întra într-un amplu proces de reabilitare, urmând să fie gata anul viitor.
În același timp, Primăria Capitalei a deblocat mai multe proiecte de salvare a clădirilor istorice din București.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
După mai bine de 30 de ani, Grădina de Vară Alhambra a fost scoasă din ruine. Salvată de Asociația Asociația Culturală Teatrul Independent Elisabeta, grădina este pregătită să fie deschisă după câteva reparații, însă reabilitarea serioasă abia a început. La fel stau lucrurile și la cinematograful capitol.
Petrică Paraschiv, fondator „Teatrul Elisabeta”: “Noi deschidem acum grădina de vara am făcut niște reparații și am pus în siguranță ansamblul să fie funcțional, după ce se termină partea de proiectare și execuție și tot ce e de făcut aici rezistență, se începe reabilitarea, dar pe rând. Ele aparțin statului român și sunt administrate de România Film, care ni le-a închiriat, facem un fel de parteneriat în care ne ajutăm cumva reciproc”.
Grădina Alhambra a fost construită după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu, cel care a lucrat în perioada interbelică și la Palatul Regal. Grădina și cinematograful Capitol se numărau printre cele mai luxoase spații de teatru și film din sud-estul Europei, în anii interbelici.
Acum, interiorul cinematografului este dezolant. Lucrările vor costă peste un milion de euro, iar asociația care a demarat proiectul caută finanțare.
Petrică Paraschiv, fondator „Teatrul Elisabeta”: “Partea inițială trebuie evaluată de Ministerul Culturii, care ne va spune dacă vom face ansamblul cum a fost în 1912 când s-a deschis, dacă respectăm elementele care au fost schimbate pe parcurs, dacă păstram elementele pe care le-au pus cei din perioada comunistă”.
Alte două clădiri istorice din București vor fi salvate de la degradare. Imobilul Bărăției 50, o clădire unică ridicată la mijlocul secolului al 19-lea, va deveni rezidență pentru artiști.
Edmond Niculuşcă, director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS): “Bărăției 50 se află într-o zonă foarte veche a orașului, care a fost din păcate tot mai abandonată și afectată. E de la jumătatea sec. al 19, 1850, ceea ce e foarte rar pentru că știm bine că Bucureștiul nu prea are clădiri mai vechi de 1880 1890. Cu siguranță va genera o reactivare a zonei aceleia”.
Și clădirea istorică de la numărul 14, de pe strada Blănari, care a găzduit și celebrul club A, va întra într-un proces amplu de restaurare. Locatarii au fost mutați de Primărie de aproape 2 ani, pentru că blocul să fie reabilitat.