Sindicaliştii din industria de apărare pichetează Guvernul pe 15 şi 16 mai

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 14 Mai 2018 10:58
Categorie: Actualitate
proteste piata victoriei, 12 mai - 1

Sindicatele din industria de apărare, afiliate la Confederaţia Naţională Sindicală (CNS) Cartel Alfa şi Blocul Naţional Sindical (BNS), vor picheta timp de două ore Guvernul, în zilele de 15 şi 16 mai.

Sindicaliștii vor protesta pentru a semnala problemele cu care se confruntă companiile şi salariaţii din acest sector de activitate, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor, relatează Agerpres.

"Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situaţia industriei pentru apărare. În ciuda angajamentelor reprezentanţilor Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile şi salariaţii din industria de apărare, semnalate de sindicatele din domeniu, au rămas nerezolvate. Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an, trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat", se arată în comunicatul citat.

Liderii sindicali consideră, totodată, că "nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială".

"Alternativ, aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu. Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone", susţin sindicaliştii.

De asemenea, sindicatele din domeniu precizează că, în contextul în care Guvernul actual, partidele politice care îl susţin, cât şi cel anterior spun că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, "cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor şi rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate". Protestele din faţa sediului Guvernului vor fi organizate pe 15 şi 16 mai, în intervalul orar 11:00 - 13:00.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

proteste piata victoriei, 12 mai - 1 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Iohannis, despre protestele din țară: Guvernanții trebuie readuși cu picioarele pe pământ
Iohannis, despre protestele din țară: Guvernanții trebuie readuși cu picioarele pe pământ
Iohannis atacă din nou Guvernul PSD: Statul de drept, pus în pericol de așa zise reforme, ca cea a salariilor
Iohannis atacă din nou Guvernul PSD: Statul de drept, pus în pericol de așa zise reforme, ca cea a salariilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Autocar rasturnat Olt
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
bagaje aeroport
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu