Semafoarele, inlocuite tot mai des de sensul giratoriu si in Romania. Soferii recunosc avantajele
Sensul giratoriu, cel mai de succes mod de fluidizare a traficului rutier din Europa este in sfarsit folosit si la noi. Din pacate, in putine orase autoritatile au decis sa construiasca sensuri giratorii la scara larga.
Efectul s-a vazut imediat: accidentele sunt mai putine, iar soferii cu mana lipita de claxon nu mai au cum sa-i streseze pe cei din fata, la o secunda dupa ce semaforul devine verde.
Sensul giratoriu va scoate in sfarsit din uz multe semafoare de la noi. La Sibiu, de pilda, au fost amenajate 35 de sensuri giratorii in ultimii doi ani.
Adica, in loc sa fie dirijata de semafor, circulatia este la dispozitia soferilor. Ce-i drept, Codul Rutier spune foarte clar: vehiculele care circula in interiorul sensului giratoriu au prioritate fata de cele care urmeaza sa intre.
"La semafor, daca e rosu, stai, e verde, treci. La giratoriu trebuie si un pic de educatie: franez eu, treci tu, franezi tu, trec eu", spune un sofer.
Sensul giratoriu pare mai complicat decat o intersectie cu semafor, dar este mult mai sigur. Te obliga sa reduci considerabil viteza si tot ce trebuie sa faci e sa te incadrezi pe banda potrivita, sa o pastrezi si sa acorzi prioritate celor aflati deja in sens.
"Din pacate se mentin tamponarile. Nu toti conducatorii auto stiu sa isi pastreze banda de mers", mentioneaza totusi Luciana Baltes, purtator de cuvant IPJ Sibiu.
Dar pentru ca aceste tamponari sunt usoare, semafoarele au cazut in dizgratie.
Si in Brasov au aparut in ultimii ani 70 de sensuri giratorii. Potrivit studiilor, chiar daca sunt mai scumpe decat un semafor, sensurile reduc accidentele cu 75 la suta.