Șeful anchetei OMS, despre originea coronavirusului: O scurgere dintr-un laborator din Wuhan, printre ipotezele probabile
Ipoteza potrivit căreia virusul care a provocat COVID-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan face parte din ipotezele "probabile", în opinia şefului misiunii care a anchetat originea pandemiei, transmite AFP.
"Un angajat (al unui laborator) infectat pe teren în timp ce preleva probe se încadrează într-una din ipotezele probabile. Acolo este unde virusul trece direct de la lilieci la oameni", a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale alcătuite din oameni de ştiinţă, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea COVID-19.
Într-un documentar intitulat "Misterul virusului - un danez în căutarea adevărului în China" difuzat joi pe canalul de televiziune danez, omul de ştiinţă a vorbit pe larg despre misiunea pe care a condus-o în Wuhan şi s-a exprimat într-un mod foarte critic la adresa Chinei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Însă conform concluziilor din 29 martie ale primei faze a studiului realizat la începutul anului în oraşul Wuhan, ipoteza unui incident de laborator a fost evaluată ca fiind "extrem de improbabilă".
Potrivit lui Peter Embarek, echipei sale i-a fost greu să discute această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi.
"Cu 48 de ore înaintea încheierii misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a menţiona ipoteza laboratorului în raport", a afirmat Embarek în cadrul documentarului.
În urma acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde se realizează cercetări asupra liliecilor, a explicat acesta.
În cadrul acestor vizite "ni s-a făcut o prezentare, apoi am putut să vorbim şi să punem întrebările pe care am doream să le punem, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun fel de documentaţie", povesteşte Peter Embarek.
Omul de ştiinţă danez a evidenţiat în final că liliecii nu trăiesc în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care sunt suspectaţi că ar purta virusul care a provocat Sars-Cov-2, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş.
China se opune unei noi anchete a OMS pe teritoriul său
China a respins, vineri, apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul său pentru a studia originile Covid-19, îndemnând la o abordare "ştiinţifică" şi nu la una "politică", scrie AFP.
Presiunea s-a accentuat pe Beijing în ultimele ore cu privire la pandemia care deja a făcut peste 4 milioane de morţi în lume şi a afectat o bună parte din economiile mondiale.
OMS a cerut joi tuturor ţărilor să publice "toate datele despre virus". Un apel adresat în special Chinei, de unde răspândirea virusului din laboratorul de la Wuhan rămâne o eventualitate.
Beijingul a replicat vineri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiterând poziţia sa: ancheta iniţială China-OMS este suficientă şi cererile de date suplimentare au motive politice.
"Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă", a indicat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă online. "Ne opunem politizării căutării originii (...) şi abandonării raportului comun China-OMS", a subliniat el.
Studiul a estimat în special că răspândirea coronavirusului de la liliac la om prin intermediul unui animal este scenariul cel mai probabil.
Ma Zhaoxu a respins cererile OMS de investigaţii suplimentare.
"Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de cea a oamenilor de ştiinţă. Cercetările viitoare trebuie şi nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero", a subliniat el.