Secretul micilor delicioși. Ce trebuie să faci înainte de a-i pune pe grătar

×
Codul embed a fost copiat

Sfârâitul grătarelor va fi imnul acestui weekend prelungit, de sărbătoarea muncii. Și îl vom auzi peste tot - la restaurante, terase, locuri de picnic, dar și in curțile oamenilor.

Cei mai prevăzători au început deja să se aprovizioneze cu mici, ceafă de porc, frigărui, sau cârnați. Tot mai cerute sunt și pachetele cu carne condimentată și marinată, gata de pus pe foc.

Pe grătar își găsește locul orice tip de carne. De 1 mai, cei mai ceruți sunt micii. Dacă îi vreți mai fragezi, măcelarii vă recomandă să îi congelați înainte. Acele de gheață vor înmuia puțin carnea. În carmangerii, comenzile curg deja de zile bune.

Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii: "Micul e produsul tractor. Mai ales de 1 mai! E cel mai vândut. De ordinul zecilor de mii. Sunt mai multe rețete. Acum, ce trage colega, sunt micii de porc, vită și oaie, rețeta tradițională. Dar avem și de vită și oaie picanți. Grataragiul știe ce are de făcut. Să danseze micul pe grătar. Când se mișcă singur pe grătar, fără să se lipească, atunci înseamnă că e făcut".

Pentru un mic bun, unii clienți străbat chiar și sute de kilometri.

Citește și
mamaia
Șampanie cu roaba, artificii și ținute alese în Mamaia, de 1 mai. În cluburi au evoluat dansatori costumați
Dana Budeanu și misterul „hotarului de fier” de pe Intrarea Urali. Cum s-a terminat scandalul dintre creatoarea de modă și Primăria Sectorului 1

Client: "Am venit de la Oradea, până la București să luăm o mașină de mici pentru un ditamai grătarul, pentru că suntem foarte mulți. Și de-abia așteptăm să îi mâncăm".

Client: "Am venit să cumpăr niște mici. Vin tocmai din Ilfov".

Reporter: "Lângă mici ce mai puneți?".

Client: "Poate o ceafă de porc".

Și așa am ajuns la următorul produs râvnit pentru amatorii de grătare - ceafa de porc.

Marius Bărzăcan, șef de magazin: "Cred că am adus vreo 200 de kilograme, numai pentru grătarul ăsta de aici. Este cel mai bun produs din porc. E mai grasă și mai fragedă".

Cât a ajuns să coste carnea pentru grătar în această perioadă

Cei care nu se "împacă" prea bine cu carnea de porc pot alege pui, vită ori berbecuț. Toate merg de minune pe grătar. Ca atare sau făcute frigărui. Un kilogram de piept de pui costa 25 de lei, iar pastrama din pulpă de berbecuț, 70 de lei.

Deși pare simplă, friptura la grătar are secretele ei. Carnea poate fi arsă ușor, dacă focul nu e potrivit, iar fiecare bucată trebuie condimentată și bine pregătită înainte, pentru un gust desăvârșit. Pentru cei mai neexperimentați, există carne gata pregtita pentru gratar.

Se stă la rând și la cărnurile marinate. Și pentru că cererea e mare, și oferta este variată. Găsim de la ceafă de porc în sos bbq, până la piept de pui marinate în sos de mentă și verdeață, aripioare de pui în sos roșu și până la adane gata de pus pe grătar.

Prețurile pentru astfel de produse pornesc de la 40 de lei pentru un kilogram.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Citește și...
„Pe mine mă cheamă Micu și mereu mănânc mici”. Românii se pregătesc intens pentru minivacanța de 1 Mai
„Pe mine mă cheamă Micu și mereu mănânc mici”. Românii se pregătesc intens pentru minivacanța de 1 Mai

Micii nu vor lipsi de pe mese în vacanța de 1 Mai. Mulți pregătesc deja grătarele, iar magazinele de profil îi așteaptă cu modele noi pentru fripturi și mici de neuitat.  

Șampanie cu roaba, artificii și ținute alese în Mamaia, de 1 mai. În cluburi au evoluat dansatori costumați
Șampanie cu roaba, artificii și ținute alese în Mamaia, de 1 mai. În cluburi au evoluat dansatori costumați

Ziua muncii este sărbătorită cu plimbări, grătare, mici și petreceri la doi pași de mare sau în liniște cu prietenii, după pofta inimii. Pe litoral, 1 mai a animat stațiunile și plajele.

Explicațiile unor șoferi opriți de polițiști de 1 Mai.
Explicațiile unor șoferi opriți de polițiști de 1 Mai. "Să iau nişte fân, să pun o cloşcă"

Romanii au stat acasă de 1 mai, în timp ce zeci de mii de polițiști, jandarmi și militari au supravegheat spațiile publice. Cu mici excepții, străzile, parcurile, și pădurile, au fost pustii.

Cum au petrecut românii de 1 Mai. De la grătare în curte la scenete în costum popular
Cum au petrecut românii de 1 Mai. De la grătare în curte la scenete în costum popular

Mulți au găsit astăzi resurse și umor pentru a sărbători 1 Mai muncitoresc, deși au stat izolați.

Românii s-au pregătit cu mici, cârnați și carne proaspătă pentru grătarul de 1 Mai
Românii s-au pregătit cu mici, cârnați și carne proaspătă pentru grătarul de 1 Mai

Indiferent de vreme, oamenii și-au făcut aprovizionarea pentru miercuri.

Recomandări
Roberta Metsola a fost realeasă președintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate
Roberta Metsola a fost realeasă președintă a Parlamentului European pentru doi ani şi jumătate

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, membră a Partidului Popular European, a fost aleasă marţi preşedintă a Parlamentului European pentru următorii doi ani şi jumătate.

Pană de curent la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. „Zonele critice funcționează pe generatoare”
Pană de curent la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. „Zonele critice funcționează pe generatoare”

Institutul Clinic Fundeni se confruntă, marţi, cu o pană de curent electric, problema urmând a fi remediată.

Coșmarul călătorilor continuă. Zeci de elevi au ajuns acasă plângând, de la mare, după 14 ore de caniculă petrecute în tren
Coșmarul călătorilor continuă. Zeci de elevi au ajuns acasă plângând, de la mare, după 14 ore de caniculă petrecute în tren

În lacrimi. Așa au ajuns marți dimineață acasă, la Craiova, 100 de elevi care s-au întors cu trenul de la mare.