Se transmite sau nu Sars-CoV-2 prin alimente? Anunțul neașteptat

Alimente

ANSVSA a afirmat că nu există dovezi potrivit cărora produsele alimentare au fost sursa care a contribuit la răspândirea coronavirusului.

 

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor afirmă că nu există dovezi ştiinţifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, peşte sau produse din carne) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a coronavirusului, precizează ANSVSA.

„În prezent, nu există informaţii disponibile privind prezenţa pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 şi supravieţuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului", precizează reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora alimentele de origine animală şi nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru virusul SARS-CoV-2.

Potrivit acestora, reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplică la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici în toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure.

Citește și
agricultura
Ce spune ministrul Agriculturii despre rezervele de alimente. Fermierii, speriaţi de secetă

„Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranşarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curăţarea peştelui, ambalarea fructelor şi legumelor), cât şi comercianţii cu amănuntul sunt la curent cu cerinţele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfăşoară astfel de activităţi. De asemenea, consumatorii ar trebui să conştientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienţii din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenţionează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiţi agenţi patogeni, care ar putea fi prezenţi pe mâinile lor", se mai menţionează în comunicat.

ANSVSA semnalează că a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, care a fost tradus şi adaptat după Ghidul provizoriu al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ,,COVID-19 şi siguranţa alimentelor", precum şi alte materiale informative.

Totodată, pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislaţiei în vigoare privind siguranţa alimentelor, ANSVSA desfăşoară activităţi de control oficial pe întreg lanţul alimentar.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Guvernul a aprobat un stimulent financiar pentru zeci de mii de români. Care este valoarea acestuia
Guvernul a aprobat un stimulent financiar pentru zeci de mii de români. Care este valoarea acestuia

Ministrul Fondurilor Europene a anunţat adoptarea unor OUG prin care se reglementează distribuția de produse de igienă și alimentare pentru 1,2 milioane de persoane, precum și un stimulent financiar pentru asistenții sociali.

Ce spune ministrul Agriculturii despre rezervele de alimente. Fermierii, speriaţi de secetă
Ce spune ministrul Agriculturii despre rezervele de alimente. Fermierii, speriaţi de secetă

Țara noastră va avea suficiente rezerve de cereale și de produse alimentare de bază pe perioada crizei provocate de coronavirus, a anunțat marți ministrul Agriculturii.

Motivul pentru care mafia din Italia îi ajută pe săracii din Italia. Ce spune un expert
Motivul pentru care mafia din Italia îi ajută pe săracii din Italia. Ce spune un expert

Organizaţiile criminale din Italia distribuie produse alimentare şi contribuie la acordarea de împrumuturi gratuite celor mai defavorizaţi pentru a-şi atrage bunăvoinţa.

Un voluntar din Italia imparte produse alimentare oamenilor aflati in carantina
Un voluntar din Italia imparte produse alimentare oamenilor aflati in carantina

Un voluntar din Italia imparte produse alimentare oamenilor aflati in carantina

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.