Sângele, refolosit pentru aspectul proaspăt al mezelurilor. Reţeta are numai beneficii

×
Codul embed a fost copiat

Cercetătorii propun refolosirea sângelui pentru a da culoare şi aspect proaspăt preparatelor din carne.

Deşi s-a renunţat la acest obicei după 1989, acum a fost creat un colorant natural, pe bază de cătină şi sânge de porc. Iar noua reţeta scoate din schemă un aditiv cu potenţial cancerigen!

Consumatorii asociază, în general, aspectul roşiatic al cărnii cu prospeţimea produsului, dar mezelurile cu "eticheta curata" au de fapt o culoare pământie, deloc atractivă. După ani de studii, cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi spun că au găsit reţeta pentru coloranţii sută la sută naturali.

Dr. ing. Maricica Stoica, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Parizer din carne de porc cu colorant pe bază de catina şi sânge. Se poate vedea culoarea acestui produs comparativ cu culoarea parizerului cu catina congelată, care este mai deschisă. Culoarera este unul din atributele care influenţează în mod semnificativ nevoile comerciale ale consumatorilor."

După revoluţie, producătorii din domeniu au renunţat la colectarea sângelui în scop alimentar. Iar astăzi este aruncat sau folosit pentru faina furajeră ori în industria chimică.

Citește și
mezeluri
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Prof. dr. ing. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Sângele are o compoziţie chimică excepţională. Datorită faptului că are această compoziţie / este expus mai puternic la atacurile bacteriene. De aceea trebuie instalaţii speciale pentru valorificarea în scopuri alimentare."

Varianta specialiştilor din Galaţi elimina azotitul de sodiu - aditiv incriminat în potenţiale evoluţii cancerigene, folosit pe scară largă pentru colorarea artificială a carinii.

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Aceste produse trebuie să rezolve şi nişte aspecte economice. Din punct de vedere economic, preţul nu creşte."

Primii producători care vor prelua reţeta vor face teste la nivel industrial, săptămâna viitoare, la Bucureşti şi Braşov.

Articol recomandat de sport.ro
„Faraonul“ Salah: ce avere are egipteanul și cu ce mașină vine la antrenamente
„Faraonul“ Salah: ce avere are egipteanul și cu ce mașină vine la antrenamente
Citește și...
Târgul
Târgul "Gustos de Alba". Cele mai apreciate produse tradiționale

E rost de ospăţ weekend-ul acesta în cetatea Alba Carolina!

Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Românii cheltuiesc anual peste 10 miliarde de euro pe alimente, însă rareori se uită cu atenție la ce pun în coș. Așa se explică de ce rafturile magazinelor sunt, mai degrabă, pline de mezelurile frumos ambalate, decât de acelea sănătos fabricate.

Recomandări
Cu cât vor crește impozitele și taxele de la 1 ianuarie. Primarii spun că majorările se apropie de 80%
Cu cât vor crește impozitele și taxele de la 1 ianuarie. Primarii spun că majorările se apropie de 80%

Legea care majorează de la 1 ianuarie taxele pentru case, apartamente și mașini a primit undă verde de la Curtea Constituțională. Decizia a venit după ce proiectul a fost atacat la Curte de AUR.

Criza de apă din Prahova. Ministrul Mediului, Diana Buzoianu: ”Am primit demisia de onoare” a directorului Apele Române
Criza de apă din Prahova. Ministrul Mediului, Diana Buzoianu: ”Am primit demisia de onoare” a directorului Apele Române

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a prezentat miercuri într-o conferință de presă concluziile verificărilor Corpului de Control, realizate în cazul crizei apei din Prahova.  

Curtea de Apel București atacă un judecător care apare în documentarul despre Justiție: „Afirmațiile sunt grav denaturate”
Curtea de Apel București atacă un judecător care apare în documentarul despre Justiție: „Afirmațiile sunt grav denaturate”

În plină dezbatere pe tema pensiilor de serviciu pentru judecători și procurori, jurnaliștii de la „Recorder” au dat publicității un amplu documentar despre problemele sistemului judiciar.