Sângele, refolosit pentru aspectul proaspăt al mezelurilor. Reţeta are numai beneficii


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 20 Iunie 2018 08:28
Categorie: Stiri actuale

Cercetătorii propun refolosirea sângelui pentru a da culoare şi aspect proaspăt preparatelor din carne.

Deşi s-a renunţat la acest obicei după 1989, acum a fost creat un colorant natural, pe bază de cătină şi sânge de porc. Iar noua reţeta scoate din schemă un aditiv cu potenţial cancerigen!

Consumatorii asociază, în general, aspectul roşiatic al cărnii cu prospeţimea produsului, dar mezelurile cu "eticheta curata" au de fapt o culoare pământie, deloc atractivă. După ani de studii, cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi spun că au găsit reţeta pentru coloranţii sută la sută naturali.

Dr. ing. Maricica Stoica, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Parizer din carne de porc cu colorant pe bază de catina şi sânge. Se poate vedea culoarea acestui produs comparativ cu culoarea parizerului cu catina congelată, care este mai deschisă. Culoarera este unul din atributele care influenţează în mod semnificativ nevoile comerciale ale consumatorilor."

După revoluţie, producătorii din domeniu au renunţat la colectarea sângelui în scop alimentar. Iar astăzi este aruncat sau folosit pentru faina furajeră ori în industria chimică.

Prof. dr. ing. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Sângele are o compoziţie chimică excepţională. Datorită faptului că are această compoziţie / este expus mai puternic la atacurile bacteriene. De aceea trebuie instalaţii speciale pentru valorificarea în scopuri alimentare."

Varianta specialiştilor din Galaţi elimina azotitul de sodiu - aditiv incriminat în potenţiale evoluţii cancerigene, folosit pe scară largă pentru colorarea artificială a carinii.

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Aceste produse trebuie să rezolve şi nişte aspecte economice. Din punct de vedere economic, preţul nu creşte."

Primii producători care vor prelua reţeta vor face teste la nivel industrial, săptămâna viitoare, la Bucureşti şi Braşov.

Târgul
Târgul "Gustos de Alba". Cele mai apreciate produse tradiționale
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine
Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine
VIDEO PROTVPLUS.RO
Surpriza făcută de echipa Visuri la Cheie unei mame care își crește singură cele 4 fiice
Surpriza făcută de echipa Visuri la Cheie unei mame care își crește singură cele 4 fiice
Pățania unui bărbat din Ilfov. A vrut să facă o faptă bună, dar s-a trezit căutat de poliție
Ducu Darie, fiul lui Iurie Darie, a murit la 60 de ani. Creațiile sale legendare
Un deputat din Cluj nu mai vrea ca avioanele să zboare deasupra orașului. Motivul invocat
A plouat cu pietre în Defileul Jiului. Ce au făcut șoferii când au fost opriți din drum
Ce pedeapsă au primit 2 violatori din Iași. Victima lor avea doar 16 ani
hot
Un tânăr din Baia Mare este căutat de polițiști. A golit casa de marcat a unui magazin
O ambulanță ce transporta o pacientă în comă, răsturnată în Ploiești. Șoferul nu a văzut-o
Un proxenet din Galați, obligat să-i plătească daune de 80.000 de € unei prostituate
Filmul jafului din mașina Poștei Române. Ce s-a aflat în urma perchezițiilor
Dezastrul provocat de urși într-o stațiune din Covasna. Localnicii sunt îngroziți
Regizorul Alexandru Darie a murit la vârsta de 60 de ani