Sângele, refolosit pentru aspectul proaspăt al mezelurilor. Reţeta are numai beneficii

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 20 Iunie 2018 08:28
Categorie: Actualitate

Cercetătorii propun refolosirea sângelui pentru a da culoare şi aspect proaspăt preparatelor din carne.

Deşi s-a renunţat la acest obicei după 1989, acum a fost creat un colorant natural, pe bază de cătină şi sânge de porc. Iar noua reţeta scoate din schemă un aditiv cu potenţial cancerigen!

Consumatorii asociază, în general, aspectul roşiatic al cărnii cu prospeţimea produsului, dar mezelurile cu "eticheta curata" au de fapt o culoare pământie, deloc atractivă. După ani de studii, cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi spun că au găsit reţeta pentru coloranţii sută la sută naturali.

Dr. ing. Maricica Stoica, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Parizer din carne de porc cu colorant pe bază de catina şi sânge. Se poate vedea culoarea acestui produs comparativ cu culoarea parizerului cu catina congelată, care este mai deschisă. Culoarera este unul din atributele care influenţează în mod semnificativ nevoile comerciale ale consumatorilor."

După revoluţie, producătorii din domeniu au renunţat la colectarea sângelui în scop alimentar. Iar astăzi este aruncat sau folosit pentru faina furajeră ori în industria chimică.

Prof. dr. ing. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Sângele are o compoziţie chimică excepţională. Datorită faptului că are această compoziţie / este expus mai puternic la atacurile bacteriene. De aceea trebuie instalaţii speciale pentru valorificarea în scopuri alimentare."

Varianta specialiştilor din Galaţi elimina azotitul de sodiu - aditiv incriminat în potenţiale evoluţii cancerigene, folosit pe scară largă pentru colorarea artificială a carinii.

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Aceste produse trebuie să rezolve şi nişte aspecte economice. Din punct de vedere economic, preţul nu creşte."

Primii producători care vor prelua reţeta vor face teste la nivel industrial, săptămâna viitoare, la Bucureşti şi Braşov.

Târgul
Târgul "Gustos de Alba". Cele mai apreciate produse tradiționale
VIDEO PROTVPLUS.RO
petarde
Descoperirea poliției din Galați într-un autoturism
Accident grav după ce o șoferiță s-a aplecat să aranjeze ceva sub volan
O maşină a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106, în județul Sibiu. VIDEO
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
furt motorina ambulanta
STENOGRAME. Răzbunarea pregătită de șoferii de ambulanță care ar fi furat motorină. ”Îi dau teroare”
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala
Și-a bătut crunt iubita, a amenintaț-o și a postat totul pe internet. Poliția îl lasă liber
Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România. Ce riscă bărbatul
Imagini şocante cu tineri care abia se mai ţin pe picioare, după ce ar fi consumat un drog extrem de periculos