Sângele, refolosit pentru aspectul proaspăt al mezelurilor. Reţeta are numai beneficii

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 20 Iunie 2018 08:28
Categorie: Actualitate

Cercetătorii propun refolosirea sângelui pentru a da culoare şi aspect proaspăt preparatelor din carne.

Deşi s-a renunţat la acest obicei după 1989, acum a fost creat un colorant natural, pe bază de cătină şi sânge de porc. Iar noua reţeta scoate din schemă un aditiv cu potenţial cancerigen!

Consumatorii asociază, în general, aspectul roşiatic al cărnii cu prospeţimea produsului, dar mezelurile cu "eticheta curata" au de fapt o culoare pământie, deloc atractivă. După ani de studii, cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi spun că au găsit reţeta pentru coloranţii sută la sută naturali.

Dr. ing. Maricica Stoica, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Parizer din carne de porc cu colorant pe bază de catina şi sânge. Se poate vedea culoarea acestui produs comparativ cu culoarea parizerului cu catina congelată, care este mai deschisă. Culoarera este unul din atributele care influenţează în mod semnificativ nevoile comerciale ale consumatorilor."

După revoluţie, producătorii din domeniu au renunţat la colectarea sângelui în scop alimentar. Iar astăzi este aruncat sau folosit pentru faina furajeră ori în industria chimică.

Prof. dr. ing. Petru Alexe, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Sângele are o compoziţie chimică excepţională. Datorită faptului că are această compoziţie / este expus mai puternic la atacurile bacteriene. De aceea trebuie instalaţii speciale pentru valorificarea în scopuri alimentare."

Varianta specialiştilor din Galaţi elimina azotitul de sodiu - aditiv incriminat în potenţiale evoluţii cancerigene, folosit pe scară largă pentru colorarea artificială a carinii.

Dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi: "Aceste produse trebuie să rezolve şi nişte aspecte economice. Din punct de vedere economic, preţul nu creşte."

Primii producători care vor prelua reţeta vor face teste la nivel industrial, săptămâna viitoare, la Bucureşti şi Braşov.

Târgul
Târgul "Gustos de Alba". Cele mai apreciate produse tradiționale
VIDEO PROTVPLUS.RO
dn1, aglomeratie, soferi,
Aglomerație pe DN1, pe sensul de mers către Ploiești. Localitățile cu probleme
Polițist filmat dansând pe motocicletă, în trafic. Reacția MAI. VIDEO
Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu oameni de afaceri din SUA. VIDEO oficial fără sunet
Bătaie cu pumnii și picioarele în timpul mitingului PSD, la Brașov. VIDEO
Wolff răspunde la acuzaţiile lui Cuc privind TAROM. "Nu eu am mâncat banii, ci reparaţiile"
Elevul bătut cu sălbăticie la şcoală de preot pentru că nu-şi făcea cruce NU este ortodox
barca cu droguri Sfantu Gheorghe
Cui ar fi aparţinut tona de heroină găsită într-o barcă naufragiată pe Dunăre
Dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri în Postul Paștelui
Unul dintre cei mai căutați fugari din Marea Britanie, prins la Cluj. FOTO
Povestea ultimului marangoz din Deltă. Cât costă bărcile pe care le construiește
Lista curselor TAROM care vor fi anulate. Explicația ministrului Răzvan Cuc
Descoperirea colosală făcută de autorități sub o barcă scufundată pe Dunăre