Salut inedit între Joe Biden și prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Momentul întâlnirii dintre cei doi | VIDEO
Joe Biden a sosit, vineri, în Regatul Arabiei Saudite. Președintele american a fost întâmpinat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Momentul întâlnirii dintre cei doi a stârnit controverse.
فيديو | #ولي_العهد الأمير محمد بن سلمان لحظة استقباله للرئيس الأميركي بايدن في قصر السلام #الإخبارية#SaudiUSSummit#القمة_السعودية_الأمريكية pic.twitter.com/bx4YqceoIG
— قناة الإخبارية (@alekhbariyatv) July 15, 2022
Joe Biden şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman s-au salutat cu un „fist bump”, adică o atingere de pumni. După controversele stârnite, Casa Albă a precizat că liderul american folosește acest salut pentru a evita stângerile de mână pentru a se proteja de Covid-19.
US President Joe Biden and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman. A “pariah” he’s not | #OOTT pic.twitter.com/ZiNuHA1je1
— Javier Blas (@JavierBlas) July 15, 2022
Vizita lui Joe Biden stârnește controverse
Joe Biden a sosit miercuri după-amiază în Israel, prima etapă a primului său turneu în Orientul Mijlociu în calitate de preşedinte al Statelor Unite. Liderul de la Casa Albă este aşteptat să facă un veritabil exerciţiu de echilibristică printre iţele conflictului israeliano-palestinian, tensiunile legate de regimul de la Teheran şi negocierile cu Arabia Saudită, conform Euronews.
Citește și Ministrul german al sănătăţii recomandă o a patra doză de vaccin pentru cei sub 60 de ani
Conform BBC și news.ro, Joe Biden a întâmpinat critici din cauza călătoriei sale, însă președintele american a explicat „că nu vrea să rupă legăturile cu Regatul Arabiei Saudite”. De menționat că Biden a zburat în regat direct din Israel, lucru interzis anterior.
???????????????? — VIDEO: US President Joe Biden arrives in Saudi Arabia. King Salman bin Abdulaziz al Saud or Crown Prince Mohammed bin Salman did not welcome him at the airport.
— Belaaz News (@TheBelaaz) July 15, 2022
Arabia Saudită, care nu recunoaşte oficial Israelul şi a condus timp de decenii un boicot regional al statului evreu, a anunţat că va permite „tuturor operatorilor de transport” să îi folosească spaţiul aerian, decizie percepută ca un gest de conciliere faţă de Biden şi Israel.
Preşedintele american îşi propune să extindă integrarea Israelului în regiune, în special în domeniul securităţii şi apărării, ca parte a eforturilor de contracarare a ameninţării venite din partea Iranului.
Arabia Saudită şi Iranul sunt rivale regionale, în timp ce Israelul consideră Iranul cel mai periculos duşman al său. Iranul nu recunoaşte dreptul Israelului de a exista şi a cerut în mod repetat eliminarea acestuia. Preocupările reciproce cu privire la Iran au dus la legături neoficiale de securitate şi informaţii între Arabia Saudită şi Israel.
Arabia Saudită a fost multă vreme un aliat regional important pentru SUA. Cu toate acestea, relaţiile au fost mai tensionate în ultimii ani.
Relaţia dintre SUA şi Arabia Saudită s-a confruntat cu cea mai serioasă provocare odată cu uciderea în 2018 a lui Jamal Khashoggi, un jurnalist american care a scris pentru Washington Post. Prinţul moştenitor Mohammed a fost acuzat de agenţiile de informaţii americane că a aprobat crima. Mohammed a negat acuzaţiile, iar procurorii saudiţi au dat vina pe agenţii saudiţi ”necinstiţi”.
Biden s-a confruntat ulterior cu o furtună de critici cu privire la decizia sa de a vizita regatul într-un moment în care preţurile petrolului ating un nivel aproape record în SUA. Astfel, preşedintele ar urma să îi oblige pe oficialii saudiţi să se angajeze să crească producţia.
Casa Albă a minimalizat întâlnirea lui Biden cu prinţul Mohammed, menţionând că se va întâlni şi cu alţi lideri arabi când va participa sâmbătă la o conferinţă la Jeddah.
Sursa: Euronews, News.ro
Etichete: SUA, arabia saudita, joe biden, israel,
Dată publicare:
15-07-2022 21:28