Românii pot vota logo-ul preferat, pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire

Ultimul update: Luni 28 August 2017 19:39
Data publicarii: Miercuri 23 August 2017 18:13
Categorie: Actualitate

Oficialii pregătesc de zor spectacole, expoziţii, dar şi bugetele aferente, pentru a sărbători 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

"Hora", "Legământul", "Drapelul" sau "Împreună pentru Centenar" sunt câteva dintre cele 13 propuneri de logo-uri, care vor reprezenta Marea Unire.

Cei care vor, pot să voteze modelul preferat până duminică, pe site-ul Ministerului Culturii.

Trei dintre cele 13 propuneri de logo poartă numele de "România Reunită" şi reprezintă unirea celor două litere 'R' şi legătură valorilor trecutului cu cele ale prezentului şi viitorului.

Una dintre variante ilustrează numărul 100, ca două cercuri reunite ale infinitului, care simbolizează o horă, iar "Legământul" reprezintă o Românie modernă, sub semnul lui Brâncuşi.

Un alt logo ar putea fi o interpretare "pop-art" a drapelului, care apare că o cocardă ce formează numărul 100. Altă propunere reprezintă "România în care suntem împreună", iar o panglică reuneşte literele ţării noaste.

Un alt logo propus este "Împreună pentru Centenar".

Cocarda tricoloră apare şi în alte variante însă sub un alt îndemn, de pildă, "România e acasă", în timp ce alţi autori s-au gândit la o varianta ceva mai interactivă.

Cum ar fi ca logo-ul să fie format din nume româneşti şi proiectat pe Casa Poporului? Sau să fie folosită chiar şi imaginea unei "îi" în logo? Aici, firul de romb din ia tradiţională uneşte elemente ale Coloanei fără sfârşit şi ale clepsidrei. Dar românii pot alege şi varianta care are trei elemente disctincte pentru centenar.

Toate vor putea fi votate, pe site-ul: centenar.cultura.ro până duminică la miezul nopţii.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: ”Este foarte important să avem o imagine şi un slogan sub care să se desfăşoare toate acţiunile anului următor, adică până în 2020.

Publicul va avea o pondere de 25 la sută în alegerea finală şi sperăm, dacă a fost pro bono, propuse de agenţii de renume, votul publicului şi să scoatem o imagine necontestabila. Plecăm după 100 de ani, dar construim viitorul României, dorim să ne reunim.”

Sub acest logo se vor organiza sute de activităţi cu ocazia Marii Uniri, iar primăriile se bat în proiecte ”îndrăzneţe”.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: ”PMB are 43 de proiecte. Se va inaugura statuia Berthelot, Ferdinand 1, în zona Arcului de Triumf, expoziţii de fotografie. Primăria sectorului 2 a trimis proiecte: întâlniri cu veteranii, implicarea copiilor din zona de protecţie, Primăria Sectorului 5 a trimis proiecte: fântâni de apă potabilă, denumite după personalităţi, sunt foarte multe”.

În Parcul Izvor vor fi proiectate imagini 3D cu cele mai importante monumente ale Capitalei din perioada Marii Unirii, dar care au fost distruse în comunism, cum ar fi: Mănăstirea Văcăreşti, Biserica Sf. Vineri sau Cartierul Uranus.

În sectorul 5 vor fi amplasate şi trei statui reprezentanndu-i pe Ecaterina Teodorescu, Tudor Vladimirescu şi un dac.

Primăriile, firmele private, dar şi oamenii obişnuiţi interesaţi mai pot trimite propuneri de proiecte şi activităţi pentru celebrarea Marii Uniri până pe 8 septembrie, pe platforma centenar.cultura.ro

Președintele UDMR: Românii se tem că vrem să le luăm Ardealul, maghiarii se tem că românii vor să le ia identitatea
Președintele UDMR: Românii se tem că vrem să le luăm Ardealul, maghiarii se tem că românii vor să le ia identitatea
VIDEO PROTVPLUS.RO
droguri
Trei reţinuți pentru trafic de droguri de mare risc. Ajungeau și în cluburile din Capitală
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Pacific
O adolescentă din Oradea amenința că se aruncă de la etaj: ”Sunt sechestrată”
Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani din Vrancea au spart şcoala. Ce au furat
caini
Atenție cui donați bani pentru îngrijirea animalelor. Gestul șocant al unui îngrijitor
Un clujean supărat pe păcănele a făcut dezastru cu ciocanul într-o sală de jocuri
Ministrul Bădălău spune că trenează ancheta privind spargerea locuinţei sale
Reacția conducerii școlii din Craiova după scenele revoltătoare filmate
Doar opt zile a fost deschisă anul acesta pârtia Cocoș. Cât a încasat primăria
A început vânătoarea de la Balc. Mașinile miliardarilor invitați, dezinfectate la intrare