După trei nopți în care 80.000 de români au petrecut pe litoral, cei cu afaceri la malul mării trag linie și adună profitul.

Turiștii au cheltuit în vacanța de 1 mai cel puțin 20 de milioane de euro - spun cei de la Patronatul ANAT - iar în această sumă nu este inclus bacșișul lăsat ospătarilor sau plata la negru.

„Banii vin, banii pleacă! Du-te ia-ți o gumă, ia-ți o geacă! Banii vin, banii pleacă!”, au strigat niște tinere care dansau pe mese.

Și într-adevăr așa a fost. Potrivit estimărilor patronatului din turism, peste 100 de milioane de lei au plecat din conturile turiștilor în vacanța de 1 mai.

Ar fi fost peste 80.000 de oameni care au ajuns pe litoral. 55.000 întregistrați oficial la hoteluri și agențiile de turism și fiecare a cheltuit în medie 2.000 de lei. Au fost, bineînțeles, și extreme. Șampania scumpă a venit la mese - așa cum ne-am obișnuit în alți ani - cu roaba.

12 sticle, într-un caz - comandate cu aproape 30.000 de lei de un bărbat își vântura, entuziasmat, în aer, degetul arătător.

„Sărbătoresc 1 mai! Acestea sunt pentru prietenii mei,” a spus acesta.

O șampania în sticlă aurie a costat într-un club 2.500 lei - cea de 750 de mililitri. Au fost și mai ieftine - care au ajuns la mese în frapieră și fără multe artificii - dar și mai scumpe.

Ospătar: „Am dat chiar și la 100.000 de euro, la 30 de litri.”

În cheltuieile estimate de patronatul din turism bacșișul primit de ospătari nu a fost inclus. A fost luat însă în calcul costul rezervării unei mese în club - care a ajuns și la 15.000 de euro pentru un client care a vrut să își aducă nouă invitați.

Tânără: „Avem nevoie să refulăm, avem nevoie să ne simțim bine.”

Tânăr: „Ne bucurăm că totul a revenit la normal și distracția este din nou în picioare.”

Trei nopți s-a dansat în continuu și în Costinești.

30.000 de oameni s-au strâns acolo la „Beach, please” - un festival de hip-hop și trap. Abonamentul standard a costat 250 de lei, dar cel care a permis accesul și în culise a depăsit 1.000 de lei.

În Vama Veche - în schimb - distracția a fost gratis și au cântat toți care au apucat să pună mâna pe un microfon.

Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud-Est: „Vama Veche a fost vârf de sezon. Peste 15.000 de turiști au fost acolo. Din punct de vedere al cheltuielilor media s-a situat la 2.000 de lei. Ne ajută să ne facem o idee cam ce bugete vor aloca turiștii în acest an pentru vacanțele lor.”

Reprezentanții agențiilor de turism au început deja vânzarea vacanțelor pentru la vară.