Cum asteapta Romania inundatiile de pe Dunare. Masurile luate de autoritati la Portile de Fier 1
La intrarea in tara, Dunarea le da deocamdata batai de cap doar pescarilor. Autoritatile au inceput sa goleasca uriasul baraj de la Portile de Fier 1 pentru a prelua viitura din amonte, care tocmai a trecut de Budapesta.
In 2006, Dunarea facea ravagii in localitatea Rast, dupa ce a rupt un dig. Zeci de case au ajuns atunci sub ape.
"Uite, pana aici au venit apele peste noi, s-a intamplat noaptea, s-a intors Dunarea spre noi." - Gheorghe Screciu, localnic din Rastul Vechi.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Exact in acelasi an, Dunarea inunda si Budapesta. Numai ca ungurii si-au invatat lectia si au trecut la fapte. Au accesat fonduri europene pentru digul mobil care acum a salvat cartiere intregi.
"Dupa inundatiile din 2002 si 2006, zidul de pe promenada a devenit foarte fragil si am decis sa-l daramam. Dupa demolare, am luat hotararea sa instalam un zid mobil, mai ales pentru ca asigura securitate totala.", a declarat Ferenc Dietz, primar din Szentendre.
Aici, dupa refacerea digului in 2006 nu s-a mai facut nimic. Oricum, ai nostri sunt convinsi ca viitura ne va ocoli.
"Nu cred ca mai vin apele cu asa putere, acum digul este consolidat, mult mai lat, puternic.", spune Iulian Silisteanu, primarul comunei Rast.
Imediat dupa prapadul de acum 7 ani responsabilii locali au incercat sa ii mute pe oameni la 5 kilometri de zona inundabila. N-au avut succes.
"Aici era casa mea, casa cu cinci camere, si nu a mai ramas nimic", a declarat Florea Corcoveanu, din Rastul vechi.
In Rastul nou ai senzatia ca intri intr-un sat abandonat. Foarte putini au inceput aici o viata noua.
"Mi-a cazut casa, de la 11 camere m-am mutat aici, la doua.", spune o locuitoare din Rastul nou.
Viitura de pe Dunare care a lovit Europa, spun hidrologii a fost provocata de un afluentul Inn din Germania care a avut debit istoric.
Cea asteptata acum si la noi depinde de Tisa, Sava si Morava care au deocamdata debite normale.