Restaurantele all you can eat au succes și în România. Ce se întâmplă cu cei care fac risipă
Restaurantele din România încep să-și invite clienții să plătească o singură dată și să mănânce cât pot. Iar conceptul adus din străinătate are succes. Oamenii trebuie să fie însă cumpătați.
Sunt avertizați că pot plăti dublu dacă își încarcă farfuriile, dar nu consumă tot și fac risipă.
Într-un restaurant din Constanța, în fiecare joi, oaspeţii pot să mănânce câte porţii de coaste doresc, la un preţ unic. Pentru ca cererea este mare, rezervările se fac cu câteva zile înainte.
-Le dăm cu barbeque, pentru a le carameliza.
-Care e secretul acestor coaste?
-Timp îndelungat la cuptor.
-Cât trebuie să stea?
-Minim 2 ore jumate.
Cei care nu se satură cu o singură porție, pot comanda fără grijă.
Yvette Mârza: „Această porție de coaste de porc cu salată de varză și cartofi prăjiți are o jumătate de kilogram. Veți plăti pentru ea 50 de lei. În cazul în care doriți să comandați mai multe coaste, veți plăti 60 de lei. Iar după ce o terminați pe aceasta, puteți să mai comandați câte porții vă pică bine.”
Cătălina Huncă, managerul unui restaurant: „Se compensează, de exemplu, dintr-o rezervare de 5-6 persoane, unul mănâncă, celălalt nu, nu toată lumea are stomacul așa, dotatl să zic așa, să intre mai multe porții de refill”
Reporter: O singură persoană, cât a comandat maxim?
Cătălina Huncă, managerul unui restaurant: „Cinci porții, a fost campionul nostru, domnul respectiv.”
Și la un restaurant din Baia Mare, clienţii pot mânca la prânz cât vor, cu numai 25 de lei. O femeie își alege cu atenție legumele la grătar: „Îmi iau câteva ciupercuţe şi nişte dovlecel, momentan e suficient, dar dacă mai vreau vin şi îmi mai pun."
Luminița Ghilvacs, manager: „Se mănâncă la fel de bine şi vine de câte ori doreşte, mai bine de mai multe ori decât să vină o singură dată şi să încarce farfuria şi să facem risipă, avem şi o deviză pentru cei care fac asta, vor plăti dublu.”
Anul acesta, băncile pentru alimente din România au colectat până acum peste 3 mii de tone de produse.
Andreea Bobiș, reprezentant bancă pentru alimente: „Fiecare dintre noi putem să facem mici trucuri de schimbare a obișnuințelor, să folosim o farfurie mai mică, să avem grijă la ce avem în frigider, să fim creativi și să ne facem seara resturilor și să gătim efectiv din lucrurile pe care le avem în frigider.”
În România se risipesc anual aproximativ 2,5 milioane de tone de alimente.