Reacția românilor după ce au apărut anunțuri cu cenușă de la Notre-Dame de vânzare


Ultimul update: Joi 18 Aprilie 2019 17:35
Data publicarii: Joi 18 Aprilie 2019 16:48
Categorie: Stiri actuale

Câteva anunţuri postate pe internet în ultimele ore au stârnit indignarea multori români, după ce mai mulţi bărbaţi din Bistriţa şi Galaţi se laudă că vând cenuşă de la catedrala Notre-Dame.

Au şi fotografii în care aşa zisa cenuşa este aşezată în cutii de metal, iar preţurile pornesc de la 400 de lei pentru câţiva pumni. Pe mai multe site-uri au apărut anunţuri în care cenuşă de la catedrala Notre Dame din Paris ar fi vândută în cutii de metal. Vânzătorii, care apar a fi din Bistriţa şi Galaţi, se laudă că "marfa" a ajuns în ţara de curând şi că ar fi vindecătoare şi făcătoare de minuni.

Cei care au postat aceste anunţuri pot fi contactaţi doar prin mesaje iar preţurile încep de la 400 de lei. Mulţi români, care au văzut anunţurile, s-au arătat indignaţi de acest gest, mai ales că este posibil ca unii oameni chiar fie păcăliţi. Deocamdată poliţiştii nu au deschis nicio anchetă în aceste cazuri.

Pompierii francezi, primiți la Elysee

Pe de altă parte, la Paris, pompierii francezi care au luptat împotriva incendiului de la Notre-Dame au fost primit la palatul Elysee de preşedintele Franţei. Emmanuel Macron le-a transmis mulţumiri şi i-a decorat cu medalia de onoare pentru curaj şi devotament. În timp ce Franta îşi revine treptat din şoc, anchetatorii continuă să audieze martori ca să afle cauzele incendiului.

Clopotele de la peste 100 de catedrale din Franţa au bătut la unison miercuri seară, la ora locală 18.50, ora la care s-a dezlănţuit devastatorul incendiu de luni. A fost un cor al tristeţii, menit să marcheze ceea ce Conferinţa Episcopilor francezi a descris drept "un şoc ce afectează mai mult decât comunitatea catolică din ţara noastră".

Reacția şefului grupului de ghizi când a intrat pentru prima dată în catedrală

Poate unul dintre cele mai emoţionante momente ale zilei de miercuri a fost acela în care şeful grupului de ghizi ai catedralei a intrat în clădire pentru prima oară după dezastru. Bărbatul nu şi-a mai putut stăpâni lacrimile, atunci când a văzut dezastrul produs de flăcări.

Olivier de Chalus, şeful ghizilor catedralei: "Poți să auzi cum bate vântul înăuntru, e ciudat să auzi cum şuieră."

În tot acest timp, presa de pretutindeni îi celebrează pe eroii dificilei intervenţii luni seara. Unul dintre ei este Jean Marc Fournier, capelanul brigăzii de pompieri, care a salvat oameni şi în timpul atacurilor teroriste de la Bataclan.

Preotul este lăudat după ce a intrat, neînfricat, în mijlocul clădirii cuprinse de foc şi a salvat Coroana de Spini purtată de Mântuitor la răstignire.

Colegii sau au vorbit şi ei despre cât de dificilă a fost misiunea, dată fiind fragilitatea obiectelor şi elementelor decorative ale catedralei. Printre cele mai preţioase se număra rozetele imense, adevărate capodopere baroce, care îi împodobesc faţada.

În acest timp, planurile pentru reconstrucţia sfântului lăcaş s-au pus în mişcare, iar ofertele de ajutor continua să vină din întreaga lume. Vaticanul s-a oferit să trimită la Paris experţi specializaţi în astfel de lucrări.

Iar compania Disney, care a obţinut încasări de 300 de milioane de dolari de pe urma filmului de animaţie " Cocoşatul de la Notre Dame", lansat în 1996, a anunţat o donaţie de cinci milioane de dolari pentru reconstrucţia catedralei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Incendiul de la Notre Dame. Trei elemente majore riscă să se prăbuşească
Românii au scos la vânzare pe internet cenușă de la Notre-Dame. Prețurile afișate
Prins cu două bidoane de benzină în Catedrala St Patrick din New York. Reacția bărbatului
VIDEO PROTVPLUS.RO