Procurorul general solicita Avocatului Poporului sa sesizeze CCR privind Codul Penal. Cum a incalcat Guvernul Constitutia

Ultimul update: Duminica 05 Februarie 2017 00:02
Data publicarii: Joi 02 Februarie 2017 20:08
Categorie: Actualitate
augustin lazar

Procurorul general Augustin Lazar a cerut joi Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate privind ordonanta de urgenta adoptata de Guvern prin care au fost modificate Codurile penale.

"In cursul zilei de astazi, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis spre analiza Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constitutionala, in temeiul dispozitiilor art.146 lit.d teza finala din Constitutie si respectiv art.13 alin.1 lit.f din Legea nr.35/1997 republicata, cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala", se arata intr-un comunicat al Parchetului General remis joi Agerpres.

In solicitarea transmisa Avocatului Poporului se invoca o serie de critici de neconstitutionalitate, atat de natura extrinseca, cat si intrinseca.

Astfel, procurorul general sustine ca prin adoptarea ordonantei a fost incalcat art.115 alin.(4) din Constitutie, potrivit caruia: "Guvernul poate adopta ordonante de urgenta in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora".

De asemenea, a fost incalcat art.115 alin.(6) din Constitutie, potrivit caruia: "Ordonantele de urgenta (...) nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile (...) prevazute de Constitutie", raportat la art.124 din Constitutie, art.131 alin.(1) si art.23 alin.(1) din Legea fundamentala, potrivit carora: "In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii, apara ordinea de drept, drepturile si libertatile cetatenilor".

In plus, a fost incalcat art.1 alin.(4) din Constitutie, potrivit caruia: "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale" si art.1 alin.(5) din Legea fundamentala, potrivit caruia: "In Romania, respectarea Constitutiei a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Totodata, in sesizarea transmisa Avocatului Poporului sunt prezentate critici de neconstitutionalitate intrinseca, ce vizeaza o serie de articole din actele normative in discutie.

"Pentru a ilustra, de asemenea, dificultatile pe care le implica transpunerea in practica a celor doua ordonante adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecatorului delegat cu executarile penale care vor deveni imposibil de realizat in cele 10 zile prevazute de noul act normativ, context in care nici judecata nu poate avea loc de urgenta. Astfel, prezenta dispozitie este de natura sa aduca atingere dreptului la libertatea individuala, in ipoteza acelor persoane care ar trebui, de indata, puse in libertate ca urmare a dezincriminarii faptelor pentru care au fost condamnati definitiv (art.4 din Codul penal) sau ca urmare a executarii deja a unei pedepse egale cu maximul special prevazut de legea noua (art.6 din Codul penal)", declara procurorul general.

Procurorul general considera ca, din reglementarea modului de punere in practica a ordonantei, pe care o catalogheaza ca fiind "lipsita de realism", nu poate fi trasa decat concluzia "ad impossibilium nulla obligatio".

"Toate aceste aspecte conduc la concluzia abaterii de la criteriile statului de drept, astfel cum au fost adoptate de Comisia de la Venetia, mai exact fiind vorba despre legalitate din perspectiva procedurii legislative si a exceptiilor in aceasta materie, de securitatea juridica din perspectiva previzibilitatii legii, a stabilitatii si coerentei dreptului", mai spune Augustin Lazar

augustin lazar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Avocatul Poporului POATE ataca ordonanta la CCR, desi spunea ca nu are cum. Precedentul gasit de juristii presedintiei
Avocatul Poporului POATE ataca ordonanta la CCR, desi spunea ca nu are cum. Precedentul gasit de juristii presedintiei
Victor Ciorbea: Bugetul Avocatului Poporului este diminuat. Aveam nevoie de mai multe fonduri
Victor Ciorbea: Bugetul Avocatului Poporului este diminuat. Aveam nevoie de mai multe fonduri
Avocatul Poporului, contestat de popor.
Avocatul Poporului, contestat de popor. "Argumentele beton" care i-ar permite lui Liviu Dragnea sa intre in Guvern
VIDEO PROTVPLUS.RO
arme Galşa
Arsenalul găsit în casa unui arădean. Avea 69 de săbii şi multe alte arme
LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 13 decembrie 2018
Un bărbat din Suceava trimitea droguri pe fundul putinilor cu murături şi brânză
Revelioane exotice, chiar și în București. Cât trebuie să scoateți din buzunar
Ieşean condamnat să facă două fapte bune, după ce a bătut un medic în trafic
Reacția funcționarei de la Poștă după ce vede că vrem să trimitem carne de porc în Europa
hot care fura din palton
Ce metode folosesc hoţii de Sărbători. Chiar şi "bătrâneii inofensivi" pot fi infractori
Ultima versiune a metodei ”accidentul”. O bătrână a rămas fără 11.000 de euro
Puiul de leu găsit în portbagaj va avea ocazia să își facă prieteni noi
Satul terorizat de zile bune de hoți: "Ăștia nu sunt oameni"
Alertă în Titu, după ce o țeavă de gaze s-a fisurat. Localnicii au fost evacuați
Ce ascundea un şofer din Arad în dubă. Poliţiştilor le-a spus că are un balansoar