Primul sit arheologic din tara distrus de nepasarea autoritatilor: "Am avut nevoie de pamant pentru un pod"

08-12-2015 18:41

O ancheta este in plina desfasurare, dupa ce a izbucnit un scandal imens la cel mai mare sit arheologic din judetul Ialomita, aflat in patrimoniul national.

O portiune din aceasta zona, in care unii istorici cred ca s-ar fi aflat cetatea regelui Dromihete, a fost excavata si distrusa. Motivul este halucinant: autoritatile aveau nevoie de pamant ca sa intareasca un picior de pod.

"Piscul Crasani" a fost primul saniter arheologic deschis in Romania. In zona se fac sapaturi inca de acum o suta de ani si a lucrat inclusiv celebrul istoric Vasile Parvan.

In zona, spun istoricii, s-ar fi aflat Cetatea Helis-Cetatea Soarelui a regelui get Dromihete, o figura legendara care a inspirat carti, filme si documentare. Dromihete l-ar fi invins, in jurul anului 300, pe unul dintre generalii lui Alexandru Macedon, marele Lisimah.

Autoritatile din comnuna Balaciu nu stiau toate acestea, din moment ce au decis ca mare parte a sitului sa dispara in cateva ore.

Arheologii spun ca distrugerile care au fost facute sitului arheologic sunt iremediabile. Zona pe care s-au facut excavatii se intinde pe o distanta de mai bine de 30 de metri. In pamantul care a fost luat de aici au fost gasite obiecte ceramice care dateaza din secolele VIII si IX.

Gheorghe Matei, arheolog: "In excavatia respectiva se vad straturile de cultura ramase aici. Regretabil e ca au afectat acest sit care este de categoria A."

Cel care a semnat este primarul localitatii Balaciu, Cornel Mihu. Argumentele sale sunt uluitoare.

Cornel Mihu, primar Balaciu: "De acolo ia toata lumea pamant. De acolo ia fiecare, dar nu a spus nimeni... Daca venea cineva si spunea 'bai, fratilor, de aici pana aici e situl' nu se umbla. Eu zic ca nu am facut nimic gresit, eu am salvat un pod care nu il faci cu mii de miliarde."

Jean Cheptea, consilier Directia pentru Cultura Ialomita: "Ce este frapant este ca la cativa metri de locul unde s-a exacavat este inscriptia oficiala a acestui sit arheologic."

Virginica Buzoianu, prim procuror Parchetul de pe langa
Tribunalul Ialomita: "A fost inceputa urmarirea penala... Efectuarea de lucrari care pot afecta un sit arheologic si infractiune de abuz in serviciu."

Legea pedepseste astfel de fapte cu pana la 20 de ani de inchisoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO