Prima femeie pilot din Forţele Aeriene Române instructor pe avion echipat cu motor cu reacţie

11-10-2018 16:26


De joi, avem prima femeie din România care a devenit instructor pentru avioane cu reacţie. Oana Ardelean are 30 de ani, este din Slobozia şi a zburat în total peste 600 de ore, în special pe avioane IAR 99 Standard.

 

Joi, Oana a ocupat pentru prima dată în carlingă, locul unde stau numai piloții instructori.

 

Joi dimineaţă, la baza aeriană de la Boboc din judeţul Buzău, căpitanul Oana Ardelean a pornit în zbor, într-un avion cu reacţie. Alături de instructorul care a îndrumat-o în ultimii ani, a decolat impecabil şi în doar 30 de minute a atins înălţimea de 3000 de metri.

Oana a făcut cu precizie mai multe viraje de luptă, loopinguri şi alte manevre care demosntrează măiestria unui pilot militar.

Pentru Oana zborul de astăzi a însemnat o dovadă a capabilităţilor ei de bun pedagog şi bineînţeles un bun pilot aşa cum de nenumărate ori a dovedit”, a transmis George Rafailă, Escadrila 2 Instrucţie SAFA Boboc.

Când a adus avionul la sol, şi-a primit felicitările.

Nu ştiu dacă se poate spune că este neapărat mai dificil pentru o femeie decât pentru un bărbat, cred că necesita aceleaşi calităţi, aceeaşi îndemânare, aceeaşi pasiune şi dragoste pentru zbor”, a spus Oana Ardelean.

Nu am avut niciun fel de emoţie ca "elev" în această misiune, cunosc foarte bine pilotul cu care am zburat şi nu a ajuns în această poziţie întâmplător”, a spus Marius Ioniţă, comandant Escadrila 2 Instrucţie SAFA Boboc.

Aeronava cu care a devenit instructor, IAR 99 - este un avion subsonic de antrenament avansat, construit în România, capabil de atac la sol şi misiuni de recunoaştere.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO