Polițiștii au aflat de unde a fost transmis mesajul de amenințare cu bombă de la mall. Sunt doi suspecți
Polițiștii au reușit să identifice locul de unde a fost trimis mesajul de amenințare cu bombă care a dus la evacuarea unuia dintre cele mai mari malluri din Capitală.
Dar nu știu, deocamdată, cine este autorul - proprietarul locuinței, un cunoscut protestatar antivaccinare, sau chiriașa lui. Între timp, a ieșit la iveală faptul că mesajul de amenințare ar fi fost citit de poliţişti abia la 10 ore de când a fost trimis.
Patru ore a durat intervenţia forţelor de ordine şi a echipelor de pirotehnişti pană s-au convins că mesajul de ameninţare cu bombă primit de Poliţia Română cu o noapte în urmă nu este unul real.
Mesajul electronic de alertă cu bombă care a pus pe jar nu doar autorităţile, cât mai ales clienţii unuia dintre cele mai mari malluri din Capitală a fost trimis prin aplicaţia de petiţii online de pe site-ul Poliţiei Române, la miezul nopţii, însă rândurile de ameninţare au fost citite abia a doua zi, la 10 ore şi jumătate distanţă, de un poliţist de la biroul de relaţii publice din IGP.
Petiţiile adresate Poliţiei Romane sunt citite şi analizate între orele 8 dimineaţa şi 7 seara. Pe siteul său, Poliţia Română precizează că: „Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează.”
Mesajul de ameninţare cu bombă a fost în cele din urmă redirecţionat către Poliţia Capitalei şi abia la ora 13 poliţiştii au luat decizia evacuării mallului şi alertarea echipelor de pirotehnişti. Termenul limită din mesajul de ameninţare expira într-o oră, iar forţele de ordine aveau de verificat zeci de mii de metri pătraţi prin magazine şi holuri.
Din fericire, alerta de ameninţare s-a dovedit falsă. În urma incidentului, a fost deschis însă un dosar penal. Autorii alertelor de ameninţare cu bombă sunt amendaţi de obicei cu până la 8.000 de lei, dar de data asta, autorităţile au luat în calcul şi o infracţiune pedepsită de legea de prevenire şi combatere a terorismului.
„ART. 38: Alarmarea, fără un motiv întemeiat, a publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, prin corespondenţă, telefon sau orice alte mijloace de transmitere la distanţă, cu privire la răspândirea sau folosirea de materiale de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani. (Legea 535/2004)”
Potrivit unor surse apropiate de anchetă, a fost identificată adresa de la care a fost trimis mesajul de ameninţare, însă deocamdată nu e clar cine este autorul. Apartamentul, situat în Bucureşti, este deţinut de un bărbat - cunoscut protestatar antivaccinare, potrivit aceloraşi surse. Dar a fost închiriat unei tinere care ar fi plecată la părinţi, în provincie. Cei doi urmează să fie duşi la audieri.