Polițistul, care a împușcat mortal un civil care l-a agresat, ar putea fi eliberat

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Luni 09 Octombrie 2017 08:10
Categorie: Actualitate
Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș

Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș, care ispășește o pedeapsă de cinci ani, după ce împușcat un civil, ar putea fi eliberat, notează Turnul Sfatului.

 În data de 21 august 2013, agentul de principal de poliție Bogdan Grigoraș era chemat să cerceteze un furt, în Țapu, notează Turnul Sfatului.

Imediat după ce a rezolvat cazul, polițistul dorește să se întoarcă în postul din Micăsasa, atunci când în fața mașinii sale se oprește Andrei Goia, despre care jurnaliștii de la Turnul Sfatulului susțin că era cunoscut pentru atitudinea sa violentă.

Andrei Goia consumase alcool, având o alcoolemie de 3,2 la mie. Se pare că bărbatul era supărat pe atitudinea polițistului care nu luase măsuri împotriva unor indivizi care, în urmă cu patru zile de la incident, trăseseră cu bile de paintball în el. Polițistul i-a răspuns să depună o plângere, fapt care l-a scos din minți pe Goia, care a început să-l înjure și să-l amenințe pe polițist.

Agentul de poliție a dat să plece cu mașina, iar Goia a început să alerge după autoturismul poliției. Prin geamul deschis în partea șoferului, Goia i-a dat un pumn polițistului, l-a prins de gât și de haine, în încercarea de a-l scoate din mașină.

Bătaia a continuat pe mijlocul străzii, iar Goia ar fi trântit portiera mașinii peste piciorul polițistului. Agresorul s-a oprit numai în momentul în care agentul a scos pistolul din dotare.

„Inculpatul (polițistul Grigoraș – n.r.) cu pistolul în mână a coborât din mașină și a pornit după Goia, cerându-i să se oprească. Victima nu s-a oprit, ci a continuat să se deplaseze spre căruța și calul său, care staționau în fața magazinului din centrul satului și să adreseze injurii inculpatului. Inculpatul mergea după victimă, la câțiva metri în spatele acesteia“, este descris în sentința prin care polițistul a fost condamnat, mai apoi, pentru omor calificat, citează Turnul Sfatului.

Poliștistul a tras un foc de avertisment și alte cinci focuri, iar Goia s-a urcat în cărută, continuând să-l înjure pe polișist.

Două dintre gloanțele polițistului l-au lovit pe Andrei Goia, fapt care i-au adus și moartea acestuia.

Polițistul a fost condamnat pentru moartea lui Andrei Goia. În vara lui 2015, Tribunalul Sibiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor calificat, în plus are de plătit daune și alocațiile celor doi copii ai victimei. Grigoraș a formulat apel, iar pe 1 martie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia îi respinge acțiunea, fiind arestat în aceeași zi.

Procurorul de caz susține că victima nu mai reprezenta o amenințare pentru polișist.”Victima nu a constituit o amenințare pentru inculpat, un pericol real pentru viața sau integritatea fizică a inculpatului sau a altei persoane(…). Victima niciodată nu s-a aplecat spre interiorul căruței pentru a lua vreun obiect”, au mai subliniat judecătorii din Sibiu și din Alba Iulia, scrie Turnul Sfatului.

„Inculpatul a avut un comportament disproporționat în raport cu natura procedurilor reglementate, a apreciat în mod nejustificat gravitatea acțiunilor întreprinse de victimă, a avut la îndemână alte mijloace de acțiune pentru a imobiliza victima, pe care nu le-a folosit, iar folosirea armamentului nu a fost absolut necesară, nici proporțională”, au mai concluzionat judecătorii.

Aceștia consideră că un sfert din vina celor întâmplate aparține agresorului. Sfertul a contat în stabilirea daunelor. „Date fiind împrejurările în care a fost comisă fapta ( în condițiile provocării inculpatului de către victimă) instanța a reținut un grad de culpă a victimei în comiterea faptei, apreciată la o proporție de 25%, astfel că se va reduce cu acest procent, cuantumul tuturor despăgubirilor civile acordate și a dispus obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabilă civilmente”, se mai arată în sentința prin care Grigoraș a fost condamnat, scrie Turnul Sfatului.

Modificareea legislației referitoare la regimul armelor de foc s-ar putea fi benefică pentru Grigoraș. Astfel, judecătorul a luat în calcul noul articol 52 introdus, din octombrie 2016, în Legea privind regimul armelor de foc și al munițiilor. „Uzul de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale“, este articolul avut în vedere de judecător. Astfel, „constată înlăturat caracterul penal al faptei pentru care a fost condamnat contestatorul Bogdan Gheorghe Grioraș și, totodată, stinsă pedeapsa de 5 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor”, se mai arată în sentința Tribunalului Alba.

Sentința nu este una definitivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba ar putea formula o contenstație.

 

Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: TG Daily Turnul Sfatului

VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Gabriela Firea
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Accident șocant în Formula 3. O tânără pilot și-a fracturat coloana. FOTO
Accident grav, în Mureş. Un microbuz cu pasageri a căzut de la câţiva metri
Cum arată și cât valorează tabloul de Picasso găsit la rădăcina unui copac, în Tulcea
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
boala infectioasa
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut