Polițistul, care a împușcat mortal un civil care l-a agresat, ar putea fi eliberat

Ultima actualizare: 15-10-2017 18:29
Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș
Turnul Sfatului

Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș, care ispășește o pedeapsă de cinci ani, după ce împușcat un civil, ar putea fi eliberat, notează Turnul Sfatului.

 În data de 21 august 2013, agentul de principal de poliție Bogdan Grigoraș era chemat să cerceteze un furt, în Țapu, notează Turnul Sfatului.

Imediat după ce a rezolvat cazul, polițistul dorește să se întoarcă în postul din Micăsasa, atunci când în fața mașinii sale se oprește Andrei Goia, despre care jurnaliștii de la Turnul Sfatulului susțin că era cunoscut pentru atitudinea sa violentă.

Andrei Goia consumase alcool, având o alcoolemie de 3,2 la mie. Se pare că bărbatul era supărat pe atitudinea polițistului care nu luase măsuri împotriva unor indivizi care, în urmă cu patru zile de la incident, trăseseră cu bile de paintball în el. Polițistul i-a răspuns să depună o plângere, fapt care l-a scos din minți pe Goia, care a început să-l înjure și să-l amenințe pe polițist.

Agentul de poliție a dat să plece cu mașina, iar Goia a început să alerge după autoturismul poliției. Prin geamul deschis în partea șoferului, Goia i-a dat un pumn polițistului, l-a prins de gât și de haine, în încercarea de a-l scoate din mașină.

Bătaia a continuat pe mijlocul străzii, iar Goia ar fi trântit portiera mașinii peste piciorul polițistului. Agresorul s-a oprit numai în momentul în care agentul a scos pistolul din dotare.

„Inculpatul (polițistul Grigoraș – n.r.) cu pistolul în mână a coborât din mașină și a pornit după Goia, cerându-i să se oprească. Victima nu s-a oprit, ci a continuat să se deplaseze spre căruța și calul său, care staționau în fața magazinului din centrul satului și să adreseze injurii inculpatului. Inculpatul mergea după victimă, la câțiva metri în spatele acesteia“, este descris în sentința prin care polițistul a fost condamnat, mai apoi, pentru omor calificat, citează Turnul Sfatului.

Poliștistul a tras un foc de avertisment și alte cinci focuri, iar Goia s-a urcat în cărută, continuând să-l înjure pe polișist.

Două dintre gloanțele polițistului l-au lovit pe Andrei Goia, fapt care i-au adus și moartea acestuia.

Polițistul a fost condamnat pentru moartea lui Andrei Goia. În vara lui 2015, Tribunalul Sibiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor calificat, în plus are de plătit daune și alocațiile celor doi copii ai victimei. Grigoraș a formulat apel, iar pe 1 martie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia îi respinge acțiunea, fiind arestat în aceeași zi.

Procurorul de caz susține că victima nu mai reprezenta o amenințare pentru polișist.”Victima nu a constituit o amenințare pentru inculpat, un pericol real pentru viața sau integritatea fizică a inculpatului sau a altei persoane(…). Victima niciodată nu s-a aplecat spre interiorul căruței pentru a lua vreun obiect”, au mai subliniat judecătorii din Sibiu și din Alba Iulia, scrie Turnul Sfatului.

„Inculpatul a avut un comportament disproporționat în raport cu natura procedurilor reglementate, a apreciat în mod nejustificat gravitatea acțiunilor întreprinse de victimă, a avut la îndemână alte mijloace de acțiune pentru a imobiliza victima, pe care nu le-a folosit, iar folosirea armamentului nu a fost absolut necesară, nici proporțională”, au mai concluzionat judecătorii.

Aceștia consideră că un sfert din vina celor întâmplate aparține agresorului. Sfertul a contat în stabilirea daunelor. „Date fiind împrejurările în care a fost comisă fapta ( în condițiile provocării inculpatului de către victimă) instanța a reținut un grad de culpă a victimei în comiterea faptei, apreciată la o proporție de 25%, astfel că se va reduce cu acest procent, cuantumul tuturor despăgubirilor civile acordate și a dispus obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabilă civilmente”, se mai arată în sentința prin care Grigoraș a fost condamnat, scrie Turnul Sfatului.

Modificareea legislației referitoare la regimul armelor de foc s-ar putea fi benefică pentru Grigoraș. Astfel, judecătorul a luat în calcul noul articol 52 introdus, din octombrie 2016, în Legea privind regimul armelor de foc și al munițiilor. „Uzul de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale“, este articolul avut în vedere de judecător. Astfel, „constată înlăturat caracterul penal al faptei pentru care a fost condamnat contestatorul Bogdan Gheorghe Grioraș și, totodată, stinsă pedeapsa de 5 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor”, se mai arată în sentința Tribunalului Alba.

Sentința nu este una definitivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba ar putea formula o contenstație.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO