Polițistul, care a împușcat mortal un civil care l-a agresat, ar putea fi eliberat

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Luni 09 Octombrie 2017 08:10
Categorie: Actualitate
Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș

Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș, care ispășește o pedeapsă de cinci ani, după ce împușcat un civil, ar putea fi eliberat, notează Turnul Sfatului.

 În data de 21 august 2013, agentul de principal de poliție Bogdan Grigoraș era chemat să cerceteze un furt, în Țapu, notează Turnul Sfatului.

Imediat după ce a rezolvat cazul, polițistul dorește să se întoarcă în postul din Micăsasa, atunci când în fața mașinii sale se oprește Andrei Goia, despre care jurnaliștii de la Turnul Sfatulului susțin că era cunoscut pentru atitudinea sa violentă.

Andrei Goia consumase alcool, având o alcoolemie de 3,2 la mie. Se pare că bărbatul era supărat pe atitudinea polițistului care nu luase măsuri împotriva unor indivizi care, în urmă cu patru zile de la incident, trăseseră cu bile de paintball în el. Polițistul i-a răspuns să depună o plângere, fapt care l-a scos din minți pe Goia, care a început să-l înjure și să-l amenințe pe polițist.

Agentul de poliție a dat să plece cu mașina, iar Goia a început să alerge după autoturismul poliției. Prin geamul deschis în partea șoferului, Goia i-a dat un pumn polițistului, l-a prins de gât și de haine, în încercarea de a-l scoate din mașină.

Bătaia a continuat pe mijlocul străzii, iar Goia ar fi trântit portiera mașinii peste piciorul polițistului. Agresorul s-a oprit numai în momentul în care agentul a scos pistolul din dotare.

„Inculpatul (polițistul Grigoraș – n.r.) cu pistolul în mână a coborât din mașină și a pornit după Goia, cerându-i să se oprească. Victima nu s-a oprit, ci a continuat să se deplaseze spre căruța și calul său, care staționau în fața magazinului din centrul satului și să adreseze injurii inculpatului. Inculpatul mergea după victimă, la câțiva metri în spatele acesteia“, este descris în sentința prin care polițistul a fost condamnat, mai apoi, pentru omor calificat, citează Turnul Sfatului.

Poliștistul a tras un foc de avertisment și alte cinci focuri, iar Goia s-a urcat în cărută, continuând să-l înjure pe polișist.

Două dintre gloanțele polițistului l-au lovit pe Andrei Goia, fapt care i-au adus și moartea acestuia.

Polițistul a fost condamnat pentru moartea lui Andrei Goia. În vara lui 2015, Tribunalul Sibiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor calificat, în plus are de plătit daune și alocațiile celor doi copii ai victimei. Grigoraș a formulat apel, iar pe 1 martie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia îi respinge acțiunea, fiind arestat în aceeași zi.

Procurorul de caz susține că victima nu mai reprezenta o amenințare pentru polișist.”Victima nu a constituit o amenințare pentru inculpat, un pericol real pentru viața sau integritatea fizică a inculpatului sau a altei persoane(…). Victima niciodată nu s-a aplecat spre interiorul căruței pentru a lua vreun obiect”, au mai subliniat judecătorii din Sibiu și din Alba Iulia, scrie Turnul Sfatului.

„Inculpatul a avut un comportament disproporționat în raport cu natura procedurilor reglementate, a apreciat în mod nejustificat gravitatea acțiunilor întreprinse de victimă, a avut la îndemână alte mijloace de acțiune pentru a imobiliza victima, pe care nu le-a folosit, iar folosirea armamentului nu a fost absolut necesară, nici proporțională”, au mai concluzionat judecătorii.

Aceștia consideră că un sfert din vina celor întâmplate aparține agresorului. Sfertul a contat în stabilirea daunelor. „Date fiind împrejurările în care a fost comisă fapta ( în condițiile provocării inculpatului de către victimă) instanța a reținut un grad de culpă a victimei în comiterea faptei, apreciată la o proporție de 25%, astfel că se va reduce cu acest procent, cuantumul tuturor despăgubirilor civile acordate și a dispus obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabilă civilmente”, se mai arată în sentința prin care Grigoraș a fost condamnat, scrie Turnul Sfatului.

Modificareea legislației referitoare la regimul armelor de foc s-ar putea fi benefică pentru Grigoraș. Astfel, judecătorul a luat în calcul noul articol 52 introdus, din octombrie 2016, în Legea privind regimul armelor de foc și al munițiilor. „Uzul de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale“, este articolul avut în vedere de judecător. Astfel, „constată înlăturat caracterul penal al faptei pentru care a fost condamnat contestatorul Bogdan Gheorghe Grioraș și, totodată, stinsă pedeapsa de 5 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor”, se mai arată în sentința Tribunalului Alba.

Sentința nu este una definitivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba ar putea formula o contenstație.

 

Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: TG Daily Turnul Sfatului

VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
accident brasiv
Un tânăr beat a furat maşina vecinei şi a produs 2 accidente. Ce făcea când l-au prins poliţiştii
Un bărbat din Harghita susţine că a fost atacat de 8 urşi când mergea pe bicicletă
Noua metodă prin care românii sunt păcăliți la telefon: „Era un ton foarte autoritar, să te facă să suni”
Măsurile luate de autorități pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine
Războiul gunoiului, în sectorul 3. Primarul susţine că ROSAL răstoarnă pubelele în stradă
Starea bărbatului care a pus în alertă autoritățile române: „A avut o boală care l-a consumat”
Tarom
Pasagerii unui zbor TAROM au plecat spre Roma cu o întârziere de 5 ore
În ce stare este românul cu simptome de febră tifoidă din cauza căruia un avion a fost izolat la sol
Amenda primită de o familie care ascundea un pui de căprioară în cotețul găinilor
Mașină în flăcări la Bistrița. Ce au descoperit oamenii legii
Bărbatul care a căzut într-un cazan clocotit a murit. Nu a avut loc la Spitalul de Arși
Măsuri în cazul şcolii unde a avut loc o explozie. Vina, aruncată pe copii şi pe femeia de serviciu