Polițistul, care a împușcat mortal un civil care l-a agresat, ar putea fi eliberat

Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș
Turnul Sfatului

Agentul principal de poliție Bogdan Gheorghe Grigoraș, care ispășește o pedeapsă de cinci ani, după ce împușcat un civil, ar putea fi eliberat, notează Turnul Sfatului.

 În data de 21 august 2013, agentul de principal de poliție Bogdan Grigoraș era chemat să cerceteze un furt, în Țapu, notează Turnul Sfatului.

Imediat după ce a rezolvat cazul, polițistul dorește să se întoarcă în postul din Micăsasa, atunci când în fața mașinii sale se oprește Andrei Goia, despre care jurnaliștii de la Turnul Sfatulului susțin că era cunoscut pentru atitudinea sa violentă.

Andrei Goia consumase alcool, având o alcoolemie de 3,2 la mie. Se pare că bărbatul era supărat pe atitudinea polițistului care nu luase măsuri împotriva unor indivizi care, în urmă cu patru zile de la incident, trăseseră cu bile de paintball în el. Polițistul i-a răspuns să depună o plângere, fapt care l-a scos din minți pe Goia, care a început să-l înjure și să-l amenințe pe polițist.

Agentul de poliție a dat să plece cu mașina, iar Goia a început să alerge după autoturismul poliției. Prin geamul deschis în partea șoferului, Goia i-a dat un pumn polițistului, l-a prins de gât și de haine, în încercarea de a-l scoate din mașină.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Bătaia a continuat pe mijlocul străzii, iar Goia ar fi trântit portiera mașinii peste piciorul polițistului. Agresorul s-a oprit numai în momentul în care agentul a scos pistolul din dotare.

„Inculpatul (polițistul Grigoraș – n.r.) cu pistolul în mână a coborât din mașină și a pornit după Goia, cerându-i să se oprească. Victima nu s-a oprit, ci a continuat să se deplaseze spre căruța și calul său, care staționau în fața magazinului din centrul satului și să adreseze injurii inculpatului. Inculpatul mergea după victimă, la câțiva metri în spatele acesteia“, este descris în sentința prin care polițistul a fost condamnat, mai apoi, pentru omor calificat, citează Turnul Sfatului.

Poliștistul a tras un foc de avertisment și alte cinci focuri, iar Goia s-a urcat în cărută, continuând să-l înjure pe polișist.

Două dintre gloanțele polițistului l-au lovit pe Andrei Goia, fapt care i-au adus și moartea acestuia.

Polițistul a fost condamnat pentru moartea lui Andrei Goia. În vara lui 2015, Tribunalul Sibiu l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor calificat, în plus are de plătit daune și alocațiile celor doi copii ai victimei. Grigoraș a formulat apel, iar pe 1 martie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia îi respinge acțiunea, fiind arestat în aceeași zi.

Procurorul de caz susține că victima nu mai reprezenta o amenințare pentru polișist.”Victima nu a constituit o amenințare pentru inculpat, un pericol real pentru viața sau integritatea fizică a inculpatului sau a altei persoane(…). Victima niciodată nu s-a aplecat spre interiorul căruței pentru a lua vreun obiect”, au mai subliniat judecătorii din Sibiu și din Alba Iulia, scrie Turnul Sfatului.

„Inculpatul a avut un comportament disproporționat în raport cu natura procedurilor reglementate, a apreciat în mod nejustificat gravitatea acțiunilor întreprinse de victimă, a avut la îndemână alte mijloace de acțiune pentru a imobiliza victima, pe care nu le-a folosit, iar folosirea armamentului nu a fost absolut necesară, nici proporțională”, au mai concluzionat judecătorii.

Aceștia consideră că un sfert din vina celor întâmplate aparține agresorului. Sfertul a contat în stabilirea daunelor. „Date fiind împrejurările în care a fost comisă fapta ( în condițiile provocării inculpatului de către victimă) instanța a reținut un grad de culpă a victimei în comiterea faptei, apreciată la o proporție de 25%, astfel că se va reduce cu acest procent, cuantumul tuturor despăgubirilor civile acordate și a dispus obligarea inculpatului în solidar cu partea responsabilă civilmente”, se mai arată în sentința prin care Grigoraș a fost condamnat, scrie Turnul Sfatului.

Modificareea legislației referitoare la regimul armelor de foc s-ar putea fi benefică pentru Grigoraș. Astfel, judecătorul a luat în calcul noul articol 52 introdus, din octombrie 2016, în Legea privind regimul armelor de foc și al munițiilor. „Uzul de armă executat în condițiile și în situațiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială a personalului instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale“, este articolul avut în vedere de judecător. Astfel, „constată înlăturat caracterul penal al faptei pentru care a fost condamnat contestatorul Bogdan Gheorghe Grioraș și, totodată, stinsă pedeapsa de 5 ani închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor”, se mai arată în sentința Tribunalului Alba.

Sentința nu este una definitivă. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba ar putea formula o contenstație.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Indivizi din Ilfov, prinși în flagrant când vindeau droguri. Ce a urmat
Indivizi din Ilfov, prinși în flagrant când vindeau droguri. Ce a urmat

Doi indivizi din Ilfov - prinși în flagrant timp ce vindeau droguri - au fost arestați pentru 30 de zile.

Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor
Scene memorabile la bordul unui avion. Pilotul și-a cerut iubita în căsătorie, chiar în fața pasagerilor

Pasagerii unei aeronave poloneze au asistat la o scenă demnă de o comedie romantică. Pilotul a ieșit din cabina lui, s-a așezat în genunchi și a cerut-o de soție pe partenera sa, însoțitoare de bord.

 

„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater
„Cine va răspunde pentru viețile noastre?”. Coșmarul prin care trec localnicii din Slănic Prahova, unde a apărut un crater

A fost o noapte tensionată la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe.

 

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.