Peste 4.500 de hoți prinși în prima jumătate a anului, eliberați. Cum a fost posibil
Peste 4.500 de hoţi prinşi de poliţişti doar în prima jumătate a acestui an sunt liberi. Şi asta din cauza faptului că infractorii se pot împăca cu victimele.
Dacă în unele cazuri se întâmplă de bunăvoie, în multe situaţii se ajunge acolo prin intimidări, potrivit anchetatorilor. Procurorii Parchetului General cer schimbarea legii, iar poliţiştii îi susţin.
Un om mascat, înarmat, intră într-o casă în toiul nopţii. Un altul, escaladează schele şi forţează geamurile. Aceste situaţii descriu de fapt infracţiunea de furt calificat. Deşi de aici şi până la violenţă mai e doar un pas, hoţul este privit de legislaţia din România cu indulgenţă. Dacă reușește să se împace cu victima, infractorul scapă fără nicio pedeapsă, iar dosarul se clasează.
Şi poliţiştii confirmă că, în ultimul timp, cazurile se repetă.
Ionuţ Dumitru, poliţist Sector 2, reprezentant Sindicat Europol: "El ştie că se poate împăca şi comite aceeaşi faptă. El ştie că nu este îngrădit. Se şterge orice urmare penale şi o ia de la capăt şi bineînţeles ne reîntâlnim cu ei de fiecare dată."
Bogdan Ghebaur, purt. cuv. Poliţia Română: "O problemă gravă este că prevedea se aplică şi recidiviştilor. De multe ori, se recurge la impacarela după luni de cercetare, în care se consuma reruse şi suspecţii sunt în arest."
O altă problemă, spune Procurorul General într-un comunicat de presă, este că de multe ori victimele sunt forţate să accepte împăcarea.
"Retragerea plângerii sau împăcarea părților nu reprezintă acordul de voință necondiționat al acestora, ci este urmărea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale."
După ce mii de hoţi au fost lăsaţi în libertate, Parchetul General a început demersurile pentru modificarea Codului Penal, cu ajutorul Ministerului Justiţiei. Nu ar fi însă singura problemă.
Acum hoţii care ajung după gratii beneficiază de zile libere, graţie recursului compensatoriu. Şi uite aşa în ultimii doi ani au ieşit din închisoare mai devreme aproape 6 mii de condamnaţi pentru furt calificat şi tâlhărie.