Deturnare de fonduri la Opera Nationala din Bucuresti. Conducerea institutiei, acuzata ca a cheltuit ilegal bani publici
Premiera mai putin obisnuita la Opera Nationala din Bucuresti. Politistii si procurorii au pus in scena mai multe perchezitii ce vizeaza conducerea institutiei. Potrivit scenariului obisnuit, functionarii operei vor fi dusi la interogatorii.
La mijloc sunt contracte scumpe si interese financiare necurate, spun anchetatorii. Pe de alta parte, sufleorii de la Parchet nu au dezvaluit inca prejudiciul adus in acest caz.
Procurori si politisti au venit la Opera Nationala la primele ore ale diminetii. Au verificat toate contractele incheiate in ultimii 4 ani pe bani publici. Anchetatorii au suspiciuni ca actuala conducere ar fi încheiat contracte cu firme in care avea interese, prejudiciind bugetul institutiei care este finantat de la stat. Tocmai de aceea, spun anchetatorii, exista premisele unor abuzuri in serviciu, fals in declaratii, cel mai probabil declaratiile de avere, si conflict de interese. Angajatii Operei au propria lor versiune despre afacerile investigate de politisti.
Stefan Ignat, solist Opera: "Ce va pot spune ca aici la Opera sunt foarte multi bodyguarzi. Inainte de taierile de personal erau 5 portari cu salarii de 6-800 de lei si de la un timp vedem ca sunt 20 de bodiguarzi pe tura, nu stiu ce urmaresc ei."
Angajat Opera Nationala: "S-a facut o spoiala pe exterior, pe interior intr-adevar, s-a schimbat gresia si faianta pe la bai, dar nici astea nu sunt facute cum trebuie, parerea mea. Eu personal am intrebat muncitorii daca sunt angajati la o firma si mi-au zis ca sunt angajati cu ziua."
Primul vizat de suspiciuni este chiar directorul general al Operei Nationale din Bucuresti, Razvan Dinca, un personaj controversat implicat in cateva scandaluri amoroase. Dinca ar fi fost reclamat de cateva luni de artistii nemultumiti de lefurile primite.
Dupa ce politistii si procurorii au poposit la Opera Nationala, artistii sunt gata sa il infunde pe director, sub protectia anonimatului pentru ca, spun ei, treburile sunt incurcate in institutie.
Alexandru Serban, avocat: "Am vazut mandatele, cauta acte, au perchezitionat 3 birouri."
Nu doar directorul Operei trebuie sa dea socoteala pentru o posibila frauda. Procurorii vorbesc despre mai multi functionari pe care ii vor duce la audieri marti seara.
Achizitii nelegale intre 2011 si 2015
Procurorii au strans dovezi ca la Opera din Bucuresti s-ar fi facut intre 2011-2015, achizitii nelegale, Surse din Parchet afirma ca mai multi functionari ar putea sa fie acuzati de fals in declaratii, conflict de interese si abuz in serviciu. Nu e clar la ce nivel se ridica prejudiciul adus institutiei care, in cea mai mare parte, este subventionata din bugetul statului prin fonduri acordate de Ministerul Culturii. Multi dintre artistii de aici afirma insa ca in ultimii ani s-ar fi facut cheltuieli nejustificate, cea mai importanta investitie fiind reabilitarea Operei, care dureaza de 2 ani. Ar fi vorba si de achizitii de servicii – angajatii institutiei se plang de serviciile de paza, despre care nu e foarte clar cum au fost angajate.
La finalul perchezitiilor suspectii vor fi dusi la sectia de politie pentru a da declaratii si nu e exclus ca pe numele lor sa fie emise ordonante de retinere. Multi dintre angajatii au declarat pentru StirileProTV ca de mult timp incearca sa aduca autoritatile la Opera Nationala din Bucuresti, spunand ca exista premise ca fondurile publice sa fi fost cheltuite nelegal.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, procurorii efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea de catre functionari din cadrul Operei Nationale din Bucuresti a unor infractiuni de abuz in serviciu, fals in declaratii si conflict de interese. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti.
Reprezentantii Operei Nationale Bucuresti precizeaza, intr-un comunicat transmis AGERPRES, ca pana in prezent niciun angajat nu a fost retinut sau chemat pentru audieri la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 in urma perchezitiei efectuate marti dimineata. "Astazi, 12 mai 2015, Politia sectorului 1 Bucuresti a efectuat o perchezitie la sediul institutiei noastre ca urmare a solicitarii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1. In urma perchezitiei efectuate, la momentul transmiterii acestei informari de presa, niciun angajat al Operei Nationale Bucuresti nu a fost retinut si nici chemat la sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 pentru alte audieri", se arata in comunicatul citat.
Sursa: Agerpres
Etichete: ancheta, opera, perchezitii, frauda, dosar,
Dată publicare:
12-05-2015 11:17