Parchetul, amendat cu 5.000 de lei pentru ca a dezvaluit numele jurnalistei violate in Capitala

Dată publicare: 20-09-2013 12:04
Dată actualizare: 23-09-2013 06:51


viol

Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 a fost amendat cu 5.000 de lei de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, pentru ca a comunicat presei numele jurnalistei violate, scrie MEDIAFAX.

Sursele citate au precizat ca Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 a fost sanctionat contraventional in baza articolului 32 din Legea 677/2001.

Potrivit articolului 32 din Legea 677/2001, "prelucrarea datelor cu caracter personal de catre un operator sau de o persoana imputernicita de acesta, cu incalcarea prevederilor art. 4-10 sau cu nesocotirea drepturilor prevazute la art. 12-15 sau la art. 17, constituie contraventie, daca nu este savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 25.000 lei".

Sanctiunea a fost aplicata dupa ce purtatorul de cuvant al Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 a comunicat presei numele jurnalistei violate in 10 septembrie, in zona Lacului Floreasca din Capitala.

In acest caz s-a autosesizat si Inspectia Judiciara, care va face verificari prealabile pentru a se stabili daca a fost comisa o abatere disciplinara sau daca au fost incalcate standardele de conduita inscrise in Codul deontologic al procurorilor si judecatorilor.

Ninel Mogoseanu, barbatul suspectat ca in 10 septembrie a violat o jurnalista, in zona Lacului Floreasca din Capitala, a fost arestat pentru 29 de zile, in 17 septembrie, de Judecatoria Sectorului 1, decizia nefiind definitiva.

Barbatul a fost prins in seara zilei de 16 septembrie, dupa ce a incercat sa o violeze pe secretara unei universitati din Bucuresti. Acesta a fost ridicat de politistii Sectiei 5 din apropierea locuintei sale.

Politia Capitalei a precizat ca barbatul, in varsta de 32 de ani, cunoscut cu antecedente penale, este suspectat ca a acostat-o pe tanara in 10 septembrie, in zona Dorobanti - Perla, si i-ar fi cerut sa-l urmeze in Parcul Perla, amenintat-o cu un cutit.

"In continuare, barbatul i-ar fi solicitat tinerei sa-l urmeze pe Calea Floreasca. Din investigatiile efectuate a rezultat faptul ca, fara a reactiona in vreun fel sau a striga dupa ajutor, tanara a parcurs, impreuna cu suspectul, mai multe sute de metri. In momentul in care au ajuns in zona lacului Floreasca, sub amenintarea cutitului, aceasta ar fi fost supusa unor acte de perversiune sexuala", a aratat Politia Capitalei, intr-un comunicat de presa.

Barbatul era monitorizat, aflandu-se in atentia politistilor Sectiei 5, intrucat fusese eliberat recent din penitenciarul in care a executat o pedeapsa de 11 ani de inchisoare pentru viol si talharie.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO