Fostul papă Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani, la reședința sa din Vatican.

UPDATE 14.10 Prima reacție din România după moartea fostului papă Benedict al XVI-lea.

Benedict al XVI-lea va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai însemnaţi teologi, este de părere arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă.

Înaltul prelat român îl consideră pe Benedict a XVI-lea "un gigant al teologiei".

"Sunt rare ocaziile de a fi contemporani cu un gigant al teologiei, gânditor şi filosof aşa cum a fost Joseph Ratzinger - Papa Benedict al XVI-lea. Va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai însemnaţi teologi, martor şi contribuitor direct al Conciliului Vatican al II-lea, în calitate de expert, autor al unei vaste opere teologice, dar mai ales, va rămâne în amintirea noastră ca Păstor de suflete", a transmis Aurel Percă, în mesajul său după decesul fostului papă Benedict al XVI-lea.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

UPDATE 14.00 Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie, şi vor fi prezidate de Papa Francisc, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, potrivit Reuters şi AFP.

Ceremonia va începe la ora 9:30 (10:30 ora României).

UPDATE 12.55. Președintele francez Emmanuel Macron salută munca depusă de liderul catolic pentru a crea o „lume mai frățească”. A făcut asta cu „suflet și inteligență”, spune președintele Franței.

UPDATE 12:50. Premierul Marii Britanii: Benedict a fost „un mare teolog”

Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, se declară întristat de moartea lui Benedict al XVI-lea, pe care îl descrie drept „un mare teolog”.

Sunak spune că vizita papală din 2010 a lui Benedict în Marea Britanie a reprezentat un „moment istoric atât pentru catolici, cât și pentru necatolicii din toată țara”.

UPDATE 12:40. Clopotele de la Vatican au început să bată pentru a anunța moartea fostului Papă.  

UPDATE 12:30. Cancelarul german Olaf Scholz a transmis un mesaj de condoleanțe pentru Benedict al XVI-lea

UPDATE 11:46. Vaticanul a anunțat în mod oficial moartea lui Benedict al XVI-lea. 

"Cu durere vă anunţ că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, a murit astăzi la ora 9:34, la Mânăstirea Mater Ecclesiae, din Vatican. Informaţii suplimentare vă vor fi comunicate cât mai curând posibil', a anunţat directorul biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, într-un comunicat.

Funeraliile fostului Papă Benedict al XVI-lea

Teologul german a cărui demisie din 2013 a luat lumea prin surprindere a decedat sâmbătă dimineaţă, după ce în cursul ultimelor zile starea sănătăţii sale s-a deteriorat.

Funeraliile celui de-al 265-lea papă sunt aşteptate să fie oficiate de succesorul său, Francisc, la Roma, un eveniment fără precedent în istoria de două mii de ani a Bisericii Catolice la care ar putea participa zeci de mii de persoane, inclusiv şefi de stat.

Probleme de sănătate

Fostul papă, în vârstă de 95 de ani, era îngrijit şi monitorizat medical în mânăstirea Mater Ecclesiae, de la Vatican, după ce în cursul ultimelor zile starea sa sale s-a deteriorat.

Succesorul său, Papa Francisc, l-a vizitat recent pe Benedict al XVI-lea și i-a îndemant pe credincioși să se roage pentru sănătatea sa.

Cotidianul catolic La Croix a scris că Benedict era tratat pentru probleme renale.

Agenţia italiană de presă ANSA a raportat, de asemenea, că fostul papă suferea de insuficienţă renală.

Deși fostul pontif era bolnav de ceva vreme, Sfântul Scaun precizat că starea sa de sănătate s-a deteriorat din cauza vârstei înaintate.

Primul papă care a demisionat, în ultimii 600 de ani

Născut Joseph Ratzinger în Germania, Benedict avea 78 de ani când, în 2005, a devenit unul dintre cei mai bătrâni papi aleși vreodată.

Benedict al XVI-lea, care a demisionat din funcţia de suveran pontif în 2013, după opt ani la conducerea Bisericii Catolice, invocând probleme de sănătate.

Ultimul său discurs public din Piața Sf. Petru a atras o mulțime de peste 50.000. Pe 28 februarie a demisionat oficial, luând titlul de papă emerit.

El a devenit primul papă care a ales să renunțe la acest oficiu în ultimii 600 de ani.

Timp de aproape 25 de ani, sub numele de cardinal Joseph Ratzinger, Benedict al XVI-lea a fost puternicul şef al biroului doctrinar al Vaticanului, cunoscut sub numele de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei.

Conservatorii din Biserică l-au privit pe fostul papă ca fiind purtătorul lor de stindard, iar unii ultratradiţionalişti au refuzat chiar să îl recunoască pe succesorul său, Papa Francisc, ca pontif legitim.

Aceştia l-au criticat pe Papa Francisc pentru abordarea sa mai deschisă faţă de membrii comunităţii LGBTQ+ şi faţă de catolicii care au divorţat şi s-au recăsătorit în afara Bisericii, spunând că ambele subminează valorile tradiţionale.

 

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
A mers cu verișorii să se tundă, dar au murit pe drum din Argeș, în mașina distrusă. O roată a ajuns la 70 m distanță
A mers cu verișorii să se tundă, dar au murit pe drum din Argeș, în mașina distrusă. O roată a ajuns la 70 m distanță

Viteza și lipsa experienței la volan au făcut victime pe un drum din județul Argeș. Un șofer de 19 ani, dar și un pasager de 15 ani au murit, după ce mașina în care erau a ajuns într-un sanț.

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un animal sălbatic. Recomandările salvamontiştilor
Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu un animal sălbatic. Recomandările salvamontiştilor

Salvamontiştii din Braşov le oferă turiştilor zece sfaturi pentru situaţiile în care aceştia s-ar întâlni cu un animal sălbatic.

Noul vicepremier sârb este Aleksandar Vulin, fost șef peste serviciile secrete. Ce spunea când a demisionat
Noul vicepremier sârb este Aleksandar Vulin, fost șef peste serviciile secrete. Ce spunea când a demisionat

Noul vicepremier sîrb este de joi fostul şef al serviciilor de informaţii sârbe, Aleksandar Vulin. Fostul spion întreţine legături cu Kremlinul şi este vizat de sancţiuni americane.

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani
Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi
Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi

Joe Biden a abordat, pentru prima oară, subiectul sensibil al protestelor studențești pro-palestiniene. Acesta a declarat că „ordinea este pe primul loc” și că va proteja mereu dreptul americanilor la liberă exprimare.