(P) Ce rol joacă testele genetice în diagnosticul și tratamentul cancerului. Medicii Regina Maria explică importanța testelor
Testele genetice joacă un rol crucial în diagnosticul și tratamentul cancerului, oferind medicilor informații esențiale despre mutațiile genetice care pot influența dezvoltarea și progresia acestei boli.
În cadrul emisiunii "Doctor de bine", dr. Onda Călugăru, medic specialist în genetică medical în cadrul Regina Maria, și dr. Amalia Roșu, medic specialist în oncologie medicală în cadrul aceleiași rețele, ne explică importanța acestor teste. Acestea nu doar că ajută la identificarea riscului familial de cancer, dar permit și personalizarea tratamentului oncologic, oferind pacienților șanse mai mari de vindecare și un profil de siguranță mai bun.
De ce se fac teste genetice, când e diagnosticat cancerul? Ne explică dr. Onda Călugăru, medic specialist genetică medicală și dr. Amalia Roșu, medic specialist oncologie medicală în emisiunea Doctor de bine.
Andreea Groza: Ce informații vă dau testele genetice?
Dr. Onda Călugăru: Ajungem să vedem modificări la nivel de nucleotide, din materialul genetic. Acestea sunt, pentru noi, ca literele dintr-o carte. Literele sunt genele noastre. Toată cartea înseamnă genomul, deci totalitatea materialului genetic. Putem să vedem și cea mai mica greșeală de ortografie.
Găsim defectul, îl comunicăm echipei din tumor board, echipei care va trata, integrat, respectivul cancer. Din această echipa fac parte oncologul, chirurgul oncolog, radioterapeutul, dar și medicul genetician.
Andreea Groza: Dar dacă nu avem un diagnostic de cancer, ne ajută aceste testări genetice?
Dr. Onda Călugăru: Da, în familiile în care există cancere, ne ajută informațiile. Dacă știm că avem riscuri mai mari de a face un anumit tip de cancer, putem să mergem mai des la investigații. Dacă apare tumora, deși nu e neapărat necesar, vom ști de când e foarte mică, iar tratamentul devine curativ, adică ne vindecăm. Cancerul tratat în fazele incipiente este vindecabil.
Tratamentele oncologice țintite, după informații genetice
Andreea Groza: Ce înseamnă tratament individualizat în oncologie?
Dr. Amalia Roșu: După analiza genetică a tumorii, avem informații care ne permit tratamentul personalizat al cancerului. Oncologul prescrie tratamente țintite.
Afăm că tumora are mutația HER 2, mergem cu o terapie, care intervine pe această mutație. Efectele sistemice ale medicamentelor oncologice vor fi astfel mai mici. Aceste tratamente țintite oferă pacientului un profil de siguranță mai bun comparativ cu tratamentul citostatic.
Andreea Groza: Cu informațiile genetice, ne putem gând la riscuri mai mici de recidivă?
Dr. Amalia Roșu: Putem verifica și monitoriza tratamentul utilizând teste genetice. Spre exemplu, în sânge putem identifica celule reziduale cu ADN-ul tumoral. Atunci suspectăm recidiva, când găsim doar câteva celule în sânge. Și putem acționa din timp. Monitorizăm bine și la timp evoluția bolii.
În concluzie, testele genetice aduc o contribuție semnificativă în diagnosticarea precoce și tratamentul personalizat al cancerului. Acestea permit medicilor să identifice mutațiile genetice care determină apariția tumorilor, să prevină recidivele și să ofere pacienților tratamente țintite și mai puțin invazive. Astfel, prin integrarea acestor teste în managementul cancerului, șansele de vindecare și calitatea vieții pacienților pot crește semnificativ.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
01-10-2024 16:52