Nunta domneasca de 30.000 de euro. Cum se casatoresc tinerii din Certeze, dupa datini de sute de ani

Ultima actualizare: 19-10-2012 02:25

In strainatate muncim, facem bani, dar cand e vorba de nunti ne intoarcem la ai nostri! Asa spun osenii din comuna Certeze, care au revenit acasa sa-si vada copiii uniti in fata lui Dumnezeu.

De la mireasa si soacra, pana la cel din urma nuntas, toti se imbraca si joaca ore intregi dupa datini pastrate de sute de ani. E drept, multi organizeaza, in aceeasi zi, inca o nunta, zisa "domneasca".

Mireasa face 18 ani in decembrie, in timp ce mirele are 21. Se stiu de mici, pentru ca amandoi au copilarit in Certeze, dar focul iubirii s-a aprins la Paris, unde stau, cu tot cu parintii, de peste 15 ani. Toti s-au intors special acasa doar ca sa faca nunta.

Se stie ca nunti ca in Tara Oasului n-a vazut toata Franta.

"Frantujii" de la Certeze au impartit evenimentul in doua: nunta taraneasca, adica tot ritualul stiut din batrani, si nunta de la restaurant. De dimineata, mireasa a fost imbracata de cele 5 nase in port popular si a jucat, pentru ultima oara, in batatura casei batranesti.

Apoi mirele a venit cu un alai de feciori si si-a luat la dans viitoarea sotie. Abia acum a vazut tot satul ce investitie au mobilizat socrii mari si cei mici.

In Tara Oasului sunt in acest weekend peste 40 de nunti. Toti cei din zona sunt neamuri sau prieteni si si-au facut programarile ca rudele din strainatate sa ii poata onora cu prezenta.

Tot alaiul a mers apoi la primarie. Iar acesta a fost si finalul nuntii traditionale. Nunta domneasca, pentru care nuntasii se pregatesc chiar acum, a costat si ea in jur de 30 de mii de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO