"Nu putem interveni pe piata libera". Ministerul Economiei despre benzina, motorina si cote istorice
Intr-un moment in care toti soferii isi fac calcule pentru a afla cati litri de benzina sau motorina isi mai permit, Ministerul Economiei vorbeste pentru prima data despre cotele istorice atinse de carburanti.
Reprezentantii Ministerului au raspuns unei solicitati trimise de corespondentul Stirilor ProTV, Vitalie Cojocari.
Cand poate fi renegociat contractul privatizarii Petrom?
Partile semnatare ale Contractului de Privatizare al SNP Petrom SA nu au stabilit o data limita pana la care acesta sa nu poata fi modificat. Contractul de privatizare a preluat regula generala in materie contractuala, stipuland ca acesta poate fi modificat, completat sau amendat numai printr-un instrument scris, cu acordul ambelor parti.
De ce nu a fost introdusa o prevedere in care redeventa sa fie legata de pretul petrolului pe plan international?
Mentionam ca acordurile petroliere (contractele individuale de concesiune) au fost incheiate intre SNP Petrom SA si Agentia Nationala a Resurselor Minerale (ANRM), in calitatea sa de organ de specialitate al administratiei publice centrale care are atributii cu privire la gestionarea resurselor de petrol ale statului si controlul respectarii de catre concesionar a prevederilor din acordul petrolier, a normelor si instructiunilor din domeniu.
Redeventa datorata statului se calculeaza ca o cota procentuala din valoarea productiei brute extrase pentru operatiunile petroliere de exploatare a zacamintelor petroliere.
Aceste cote procentuale corespund cotelor stabilite prin Legea petrolului nr. 238/2004. Precizam ca valoarea productiei brute de petrol care sta la baza calculului redeventei se stabileste prin luarea in considerare a preturilor practicate in perioada de taxare dar nu mai mici decat preturile de referinta stabilite si comunicate lunar de ANRM, iar pretul de referinta al petrolului se stabileste de catre autoritatea competenta (ANRM), in baza unor metodologii fundamentate prin studii de specialitate.
Ce poate sa faca ministerul Economiei sau institutiile din subordinea sa pentru limitarea scumpirilor de pret la pompa?
Preturile produselor petroliere, inclusiv carburantii sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier pe piata libera in functie de cerere si oferta. Aceste preturi depind de mai multi factori cu functie variabila cum ar fi:
• evolutia pretului titeiului pe piata internationala;
• evolutia preturilor externe ale carburantilor;
• evolutia cursului de schimb leu/dolar;
• calendarul de armonizare cu Uniunea Europeana a accizelor pentru produsele petroliere.
Coroborarea acestor factori conduce la cresterea sau scaderea preturilor produselor petroliere, dar asta nu inseamna ca o scadere a pretului titeiului duce automat la scaderea pretului produselor petroliere daca ceilalti factori au o influenta mai mare in stabilirea pretului.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri nu poate interveni in stabilirea preturilor pe piata libera a produselor petroliere existenta in Romania.