”Nu credeam că o să avem Paște fără turiști”. Lovitura de 10 de mil. € primită de cei din turism

Ultima actualizare: 17-04-2020 20:35

Dorința ascunsă a oricărui șofer care pleca de sărbători la munte s-a împlinit: DN1 e liber. Din păcate, nu ne putem bucura pentru că aceasta este dovada că viețile ne-au fost date complet peste cap.

Vacanța de Paște la munte, într-un peisaj idilic, e acum amintire. Iar visul unei afaceri prospere este pe cale să devină un coșmar pentru antreprenorii din turism. Anul trecut, pe vremea asta, le intraseră deja în conturi peste 10 milioane de euro.

În Vinerea Mare, a fost o liniște nefirească pe DN1 în zona în care de sărbători se circula bară la bară.

Gheorghe Marinescu, localnic: ”Nici nu îți vine să crezi că ești pe Valea Prahovei. Nicio mașină! Vine câte una la 5 minute.

Adrian Plăcintă, inspector BDNE Prahova: ”Traficul este foarte scăzut, redus aproape la zero, fiind alcătuit decât din localnicii care se deplasează în zonă, în general a supermarketurilor și a piețelor agroalimentare pentru a asigura necesitățile de bază.”

La fel de pustiu e și în stațiunile de pe Valea Prahovei, neîncăpătoare anii trecuți de sărbători. Nostalgici, mulți hotelieri au pregătit totuși un meniu bogat, deși știu că în aceste vremuri n-are cum să le treacă pragul vreun turist.

Traian, iedul mascotă al unui hotel din Sinaia, era pregătit să îi întâmpine pe copii.

Ciprian Stanciu, administratorul hotelului: ”La data de 1 martie, hotelul era rezervat 60 la sută pentru perioada de Paște și cu siguranță s-ar fi umplut, dar situația actuală și legislația nu ne permite să funcționăm ca un hotel cu restaurant. Am avut înțelegere din partea turiștilor care aveau rezervări și am făcut reprogramări pentru perioada de vară sau toamnă.”

O liniște nefirească este și în satele din Marginea Sibiului. Pensiunile sunt gătite de sărbătoare, după vechiul obicei săsesc, cu ouă roșii atârnate în pomii înfloriți. Dar n-are cine să le culeagă, nici să le admire.

Sorin Coldea, proprietarul unei pensiuni: "Sunt niște Paște atipice, cum nu am crezut să prind vreodată în viața mea! Chiar mă întreba soția: crezi că vom avea turiști? Și îi spunea: întodeauna vom avea turiști! Iată că 2020, aprile, Paște fără turiști! A fost o lovitură pentru toți, financiar vorbind. Sunt oameni care trăiesc numai din agroturism.”

Atmosfera este aceeași în toate cele 40 de pensiuni din zonă. Cu cât mai frumos locul, cu atât mai triste gazdele.

Aurel Păun, proprietar pensiune: ”De când a început pandemia, noi facem doar anulări ale rezervărilor făcute anul trecut sau la începutul acestui an. Nu știm cât va dura acestă undă de șoc, dar suntem optimiști că vom trece cu bine prin acestă situație."

Turismul este una dintre industriile cele mai afectate de pandemie. Reprezentantii Federației patronatelor de profil spun că anul trecut românii au cheltuit doar pentru cazare și masă 12,5 milioane de euro în vacanța de Paște și 1 Mai.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO