Noi reguli pentru viza de flotant. Se numeşte "viză de reşedinţă" şi se fac verificări

Ultima actualizare: 22-09-2020 19:44

În contextul alegerilor locale programate duminică, au fost stabilite reguli noi, pentru obţinerea vizei de reşedinţă, fosta viză de flotant.

Cei care o solicită, trebuie să locuiască mai mult de 15 zile în localitatea respectivă, să declare motivul, iar dacă sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, poliţia va face verificări. Aşa au apărut şi primele dosare penale pentru fals în declaraţii, în cazul celor care au luat în spaţiu zeci de persoane.

În judeţul Bihor au fost înregistrate, în ultima lună, de patru ori mai multe cereri de reşedinţă, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Adrese din mai multe localităţi sunt deja în vizorul anchetatorilor. În două situaţii, de pildă, au fost înregistrate câte 13 solicitări de viză.

Reporter: „Aţi făcut, aicea, flotant pentru mai multe persoane?”
Cetățean: „Nu ştiu, că nu-s io şeful".

Reporter:Eu cu dvs vreau să vorbesc”

Bărbat: „Dă-i drumul, dă-i drumul”.

Reporter: „Dar un minut nu puteţi să veniţi?”
Bărbat: „Nu. Dispari!"

Localnic: „E o bătaie de joc la adresa comunităţii. Sunt multe flotante făcute pe case care n-au curent, n-au apa. O fost poliţia şi astăzi, să-i verifice."

Bărbat vârstnic: „Io nu-s de acord să vie din altă parte, care nu-l cunosc, să-mi aleagă mie conducătorul. Fiecare să voteze în satul lui, acolo unde aparţine".

Localnic: „O venit de la Evidenţa populaţiei, o verificat ... Unii au 20 de persoane .. Cum să ai tu 20 de persoane care n-au legătură, nicio legătură cu satul?"

Până acum, autorităţile din Bihor au întocmit 6 dosare penale.

Comisar şef Alina Fărcuța, purtător de cuvânt IPJ Bihor: „Ar fi luat în spaţiu, în vederea stabilirii reşedinţei la adresa imobilelor pe care aceştia le deţin, în total 37 de persoane care au domiciliile în alte localităţi".

Localnic: "Păi sunt doar pentru votare, nu să locuiască”

Situaţia se repetă în Săcele, judeţul Constanța, o localitate cu 2.100 de oameni, unde în doar câteva luni, au obţinut vize de reşedinţă 85 de persoane. Cererile au venit mai ales în ultimele patru săptămâni.

„Păi sunt doar pentru votare, nu să locuiască, aşa a fost şi data trecută, la 4 ani aşa e" explică un localnic.

„Dacă aş şti care ar fi, l-aş lua de urechi ca ei vine, votează 5 minute, îşi ia dreptul şi noi rămânem 4 ani" spune un alt bărbat.

Acolo unde cei de la evidenţa populaţiei au observat o dublare sau chiar o triplare a numărului de cereri pentru vize de reşedinţă au cerut ajutorul poliţiei.

Ion Constantin, directorul executiv al DGEPC Constanța: „Cred că perioada aceasta electorală îndeamnă la multe lucruri, inclusiv stabilirea reşedinţelor. Nu plecăm de la premisa că toată lumea o face în acest fel. Cu toate acestea, fluxul statistic ne demonstrează că sunt şi intenţii în acest sens".

Marcel Iova, director executiv Direcţia de Evidență a Persoanelor Bihor : „În primul şi-n primul rând, fiecare cetăţean, solicitant de viză de reşedinţă, va trebui să declare în cuprinsul cererii că locuieşte efectiv la adresa de reședință mai mult de 15 zile, şi scopul".

Cei prinşi în fapt sunt cercetaţi penal pentru fals în declaraţii.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!