Greșeala pe care o fac românii atunci când folosesc detergenți. La ce riscuri se expun


Ultimul update: Duminica 16 Februarie 2020 20:03
Data publicarii: Duminica 16 Februarie 2020 20:03
Categorie: Stiri Sociale

Curățenia de zi cu zi trebuie făcută cu multă precauție.

Este avertismentul medicilor care au constatat că foarte mulți români folosesc greșit detergenții.

Unii îi combină și obțin substanțe periculoase. Alții nu-și aerisesc suficient casele. Din această cauză, la unitățile de primiri urgențe ajung foarte mulți cu amețeli, grețuri dureri de cap sau chiar iritații ale căilor respiratorii.

Pe rafturile supermarketurilor găsim o gamă largă de detergenți, însă oricât am fi de tentați, nu este indicat să îi combinăm. De multe ori turnam și clor în acest amestec, pentru că avem impresia că va fi mai eficient. Puțini știu, însă, că substanțele reacționează între ele și emană vapori de clor și sulfați care provoacă iritații ale căilor respiratorii și ale ochilor, iar în unele cazuri alergii puternice și iritații. De aceea, este important să folosim inclusiv mănuși ca să ne protejăm pielea.

Gigi Honcaș, managerul unei firme de curățenie: „De obicei, degresanții ăștia sunt puternici și un coleg de-al nostru l-a folosit o oră, o oră jumate. Un degresant pe un perete al unei pizzerii. L-a degresat. Arată foarte bine, dar și degetele lui s-au cojit după și a trebuit să poarte plasturi o săptămână."

În momentul în care faceți curățenie aerisiți cât mai bine casa.

Corina Seiman, profesor chimie Universitatea de Vest din Timișoara: „Spațiile închise în care după aceea circulă multă lume este important să fie aerisite și să nu intre în contact cu pielea sau sistemul respirator cu vaporii respectivi, care se pot degaja chiar și după utilizarea lor."

Cei care nu respectă aceste sfaturi elementare riscă să ajungă la spital.

Doina Poenare, medic UPU SMURD Spitalul Județean Timișoara: „Majoritatea substanțelor conțin clor ca și produs principal dezinfectant și în aceste situații pacienții inhalează substanța respectivă, gazele sunt puternic iritante pentru arborele bronșic, iar dacă au avut o problemă, anterior, pulmonară, atunci s-ar putea să declanșeze inclusiv o criză de astm bronșic."

În mod normal, toți detergenții care sunt pe piața românească sunt verificați de Autoritatea pentru Protecția Consumatorului. Oricum, pe toate ambalajele ar trebui să apară instrucțiunile de folosire și în limba română.

Sorin Claudiu Susanu, ANPC: „Există o colaborare cu regionalele vamale, care ne notifică în funcție de ce fel de transporturi ajung și acolo unde există suspiciuni sau există neconcordanțe în ceea ce înseamnă etichetarea, instituția noastră atât consiliază, cât și impune anumite reguli.”

În mod normal, tot pe sticla de detergent este menționat și un număr de telefon la care puteți suna ca să aflați gradul de toxicitate al unui anumit compus chimic, însă dacă situația o impune, medicii vă sfătuiesc să sunați imediat la 112.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO