Motivul pentru care verdețurile se vând scump în piețe. Daea: „Piața este liberă. Ministrul și Ministerul nu face prețuri”
Deși au apărut în piețe, iar oferta este variată, verdețurile de sezon rămân scumpe pentru mulți români.
Așa că la tarabe se negociază intens pentru fiecare legătură de salată, ridichi și ceapă verde. Până și ministrul Agriculturii recunoaște că prețurile nu sunt întotdeauna realiste, însă nu are ce face.
Autoritățile nu pot interveni pentru că piața e liberă
În fața tarabelor încărcate cu verdețuri negocierile sunt strânse. Orice leu contează, mai ales că la final, când trag linie, clienții ajung să lase în piață zeci de lei pentru o mână de salată, ceapă, ori urzici. Când văd prețurile mari unii răbufnesc.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vânzător: Urzicile adunate de noi de la pădure, de la Fierbinți. Pe cuvânt. Alese, curate.
Client: Avem viață grea, domnișoară. Sunt prețurile mari. E vai de mama noastră. Nu știu ce fac aleșii noștri. N-au grijă deloc. Noi avem 15-16 milioane pensie. Ce facem cu atât?
Vânzător: E bine că aveți pensia aia, dar noi că muncim și n-avem nicio pensie nimic. Zic că sunt scumpe acum, la început.
Responsabilii din Ministerul Agriculturii spun că știu situația, dar nu au ce face. Piața este liberă, iar Ministerul nu poate interveni deloc asupra prețului.
Autoritățile por doar să ofere subvenții care să le mai acopere din costuri, iar fermierii să mai lase din preț.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Să fie un preț, dar al respectului față de muncă și să nu ne lăcomim cu prețurile în piețe gândindu-ne că vom câștiga. Nu! Piața este liberă. Se reglează singură. Ministrul Agriculturii și Ministerul Agriculturii nu face prețuri!”.
Ministrul vorbește despre intermediarii care măresc și ei prețul. Marfa unui producător din Sfântu Gheorghe, de exemplu, este și cu 10 lei mai scumpă, pe kilogram, dacă este cumpărată din magazine, ori de la târguri și nu direct de la fermă.
Producător: „De exemplu, cârnații uscați îi avem cu 40 de lei la poartă, și la Bucureșți sunt 49 de lei, până în 50 de lei. Ceafa de porc afumată e 45 de lei și în București e 53 de lei”.
Și cum la poarta fermierului se ajunge greu, mai ales pentru cei de la orașe. Singurele variante pentru cei care vor să mânănce românește rămân târgurile, ori băcăniile.
În ultimele luni, în curtea Ministerului Agriculturii au fost organizate mai multe târguri cu produse românești. Până pe 12 martie are loc târgul de primăvară cu produse din zona Clujului.