Moment istoric pentru Republica Moldova. Parlamentul European a votat eliminarea vizelor pentru cetatenii moldoveni
Parlamentul European a votat, joi, eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, urmand ca acestia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, sa poata calatori liber in Spatiul Schengen, in scopuri turistice, dupa prima jumatate a lunii mai.
Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European si Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie.
Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva a tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spatiul Schengen.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Comisia si-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor". In acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, RepublicaMoldova a parafat Acordul de asociere cu UE si a devenit prima tara din cadrul Parteneriatului Estic care a indeplinit toate cerintele aferente Planului de actiune privind liberalizarea vizelor.
"Republica Moldova a facut multe progrese. R. Moldova este prima tara din vecinatatea estica a UE care beneficiaza de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeana a Moldovei, dar este important sa ne asiguram ca Moldova va continua acest parcurs european", a declarat, in cadrul dezbaterilor din PE, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbra din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetatenii moldoveni.
Marinescu a mai spus ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice in rezolvarea situatiei din Transnistria, in conditiile in care "actualul format de negociere 5+2 nu a reusit sa aduca rezultatele dorite". "Cred ca trebuie sa regandim acest format si cred ca UE ar trebui sa joace un rol mult mai important", a punctat europarlamentarul PDL.
In opinia sa, Federatia Rusa trebuie sa inceteze presiunile asupra Chisinaului si "sa-si retraga trupele din Transnistria" pentru a lasa Moldova si cetatenii moldoveni sa-si decida singuri soarta.
La randul sau, europarlamentarul ALDE Renate Weber a subliniat ca actiunile Rusiei au avut ca scop "intensificarea tensiunilor in R. Moldova astfel incat acestea sa aiba un impact negativ asupra economiei si asupra angajamentelor sale privind integrarea europeana". "Cu toate acestea, guvernul si poporul moldovean nu si-au redus eforturile pentru a promova valorile europene. Determinarea lor in vederea implementarii unor reforme dificile a ramas mare si au facut o alegere clara pentru integrarea europeana", a declarat Weber.
Europarlamentarul PNL a mai spus ca liberalizarea vizelor pentru cetatenii moldoveni demonstreaza ca UE este angajata cu adevarat in vederea intaririi relatiilor cu tara lor. "Sa dovedim ca suntem mai mult decat o Europa a vorbelor si a promisiunilor, ca suntem o Europa a faptelor", a conchis Weber.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a apreciat ca liberalizarea vizelor reprezinta "o rasplata" pentru eforturile cetatenilor moldoveni si pentru cele ale guvernelor proeuropene din 2009 incoace.
Liberalizarea vizelor este "un beneficiu reciproc atat pentru cetatenii R. Moldova care vor lua contact direct cu valorile europene, cu regulile democratiei, cu valorile democratiei, cat si pentru noi, cei din UE, care ii vom cunoaste in mod direct". "Suntem foarte fericiti ca cetatenii R. Moldova vor calatori liber in UE foarte curand. Ii asteptam cu drag si spun in final: sunteti bineveniti in UE. Va asteptam cu inima deschisa", a spus europarlamentarul PDL.
Semnificatia liberalizarii vizelor pentru oamenii obisnuiti este considerabila, deoarece aduce "beneficii concrete" cetatenilor din Republica Moldova, multi dintre acestia detinand deja un pasaport romanesc, se arata in expunerea de motive. Pe de alta parte, UE are "la dispozitie o oportunitate majora pentru a trimite un semnal politic puternic catre Republica Moldova si a contribui la transformarea vietilor a milioane de oameni", se arata in textul rezolutiei legislative.
Sursa: Pro TV
Etichete: vize, Republica Moldova, parlamentul european, vot,
Dată publicare:
27-02-2014 13:48