Modificarile drastice aduse abuzului in serviciu ar ajuta nume grele sa scape de dosar: "Practic cine fura sume mici scapa"

Ultimul update: Sambata 21 Ianuarie 2017 05:00
Data publicarii: Miercuri 18 Ianuarie 2017 18:57
Categorie: Actualitate

Abuzul in serviciu va fi privit ca o infractiune minora cu o pedeapsa de cel mult de 3 ani. Iata propunerea de modificare a Codului Penal care a provocat revolta in randul magistratilor.

In plus sunt considerate infractiuni doar acele cazuri de abuz in serviciu unde prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei, adica in jur de 50.000 de euro. Anchetatorii considera insa ca orice paguba trebuie recuperata de la un functionar sau de la un om de afaceri care a pagubit statul.

Abuzul in serviciu, poate cea mai frecventa infractiune de coruptie, a suferit cele mai consistente modificari. In primul rand pedeapsa maxima se reduce de la 7 ani la 3 ani. Apoi o conditie obligatorie, asa cum a stabilit Curtea Constitutionala, e ca prejuidiul provocat sa aiba un plafon determinat. Ministerul Justitiei a stabilit ca abuzul in serviciu sa fie infractiune daca prejudiciul creat depaseste 200.000 de lei.

Maria Andreescu: "Practic cine fura sume mici scapa de pedeapsa."

Cristian Parvulescu: “Eu cred ca orice prejudiciu trebuie recuperat, iar abuzul de putere, abuzul in functie trebuie sanctionat indiferent de prejudiciul adus, pentru ca e un abuz. Singurii care pot decide sunt judecatorii in functie de propria lor constiinta. Nu politicienii care incearca sa intervina si sa-si protejeze colegii.”

Si marea noutate, nimeni nu mai poate fi acuzat de abuz in serviciu daca institutia pe care a prejudiciat-o nu il reclama. Pana acum procurorii se puteau autosesiza, insa daca proiectul intra in vigoare, pagubitul, adica institutia prejudiciata trebuie sa depuna plangere. Articolul modificat produce un efect si asupra dosarelor penale aflate in instrumentarea procurorilor si asupra celor trimise in judecata.

Laura Codruta Kovesi: "Inculpatii nu vor mai putea fi pedepsiti, pagubele nu vor mai putea fi recuperate. Practic in toate dosarele in care am trimis in judecata inculpati pentru abuz in serviciu, daca conducatorii de instituitii publice in dauna carora s-a produs paguba prin abuzul in serviciu nu doresc sa faca plangere prealabila, aceste dosare vor fi inchise si inculpatii vor scapa. "

Numele grele care scapade dosar si de pedeapsa

O data cu reducerea pedepsei, la maximum 3 ani de inchisoare, inculpatii beneficiaza automat de gratierea care li se aplica celor cu pedepse mai mici de 5 ani. Asadar, Dan Nica, fostul ministrul al comunicatiilor, Alexandru Athanasiu, fostul ministru al Educatiei si Adriana Ticau, fost secretar de stat, inculpatii din dosarul Microsoft pentru abuz in serviciu, scapa de dosar si de pedeapsa. Lor se alatura si Liviu Dragnea, presedintele PSD, care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu, unde prejudiciul este de 108.000 de lei, adica sub pragul la care abuzul in serviciu devine infractiune. Daca modificarile raman in aceasta forma, procesul se va clasa. Gabriel Oprea, fostul ministru de interne, este si el trimis in judecata in dosarul privind folosirea resurselor ministerului in internes personal. Infractiunea este abuz in serviciu, unde daca pedeaspa va fi mai mica de 5 ani, Oprea va fi automat gratiat.

Cristian Parvulescu: "Cred ca este evident, principalii beneficiari sunt cei care detin functii de conducere. Adica primari, vice primari, presedinti de Consilii Judetene, ministrii - cei  care pot fi acuzati ca au facut abuz in functie. Se intamplase in ultimii ani ca Romania sa faca progrese impotriva abuzului in functie. Acum, unii sunt interesati sa facem drum inapoi."

Acestea sunt doar cateva dintre miile de dosarele aflate in lucru la procurori si care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu.

Laura Codruta Kovesi
: “In jur de 2200 de dosare azi, care s-ar putea inchide din cauza acestei ordonante. Si mai este un efect pedeapsa este redusa foarte mult, limita maxima este de 3 ani. Intervine mai repede prescriptia, practic pedepsele sunt mult mai blande"

Magistratii au criticat vehement acest articol din codul penal care sufera atat de multe modificari. Consiliul superior al magistraturii a anuntat ca va da un aviz negativ acestei ordonante de urgenta.
 

Ce presupune proiectul de gratiere care va elibera mii de detinuti. Voiculescu, Iliescu si Dragnea, printre beneficiari
Ce presupune proiectul de gratiere care va elibera mii de detinuti. Voiculescu, Iliescu si Dragnea, printre beneficiari
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Alexandru Matei
Alexandru Matei a.k.a "Ginerică" nu s-a lăsa intimidat de primele obstacole Ninja Warrior, însă ceva i-a stat în cale

03:17
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Alex Voicu
În vârstă de 22 de ani, Alex Voicu a făcut K.O primele obstacole

00:47
Protest in Piata Victoriei
Proteste în Piața Victoriei și în Cluj. Scandări împotriva PSD și a Guvernului
Ilie Balaci a murit. Mesajul soției după tragedie
Rezultate LOTO 6 din 49, 21 octombrie 2018. Numerele norocoase
Tată și cei doi copii ai săi, morți într-un accident. Apoi, hoții le-au jefuit casa
Când se schimbă ora. Urmează să trecem la ora de iarnă
Cetățean turc băgat în spital de un bărbat. Agresorul i-a șantajat familia timp de mai multe luni
politie la domiciliul lui Ilie Balaci
Cum a murit Ilie Balaci. Medicii s-au luptat zeci de minute pentru a-l resuscita
Enoriaşi pedepsiţi de episcop după referendum, în biserica reparată din banii lor
Zeci de kilograme de droguri, găsite într-o casă din Arad. Ce a păţit proprietarul
Festival mediteraneean la Craiova. "Păi cu 70 lei un om mănâncă o săptămână la noi"
S-a descoperit cauza incendiului violent din Sibiu. Cine este responsabil pentru dezastru
Maşinile vechi, scoase pe străzi. Cât a făcut un şofer cu un autoturism de acum 80 de ani