Modificarile drastice aduse abuzului in serviciu ar ajuta nume grele sa scape de dosar: "Practic cine fura sume mici scapa"

×
Codul embed a fost copiat

Abuzul in serviciu va fi privit ca o infractiune minora cu o pedeapsa de cel mult de 3 ani. Iata propunerea de modificare a Codului Penal care a provocat revolta in randul magistratilor.

In plus sunt considerate infractiuni doar acele cazuri de abuz in serviciu unde prejudiciul este mai mare de 200.000 de lei, adica in jur de 50.000 de euro. Anchetatorii considera insa ca orice paguba trebuie recuperata de la un functionar sau de la un om de afaceri care a pagubit statul.

Abuzul in serviciu, poate cea mai frecventa infractiune de coruptie, a suferit cele mai consistente modificari. In primul rand pedeapsa maxima se reduce de la 7 ani la 3 ani. Apoi o conditie obligatorie, asa cum a stabilit Curtea Constitutionala, e ca prejuidiul provocat sa aiba un plafon determinat. Ministerul Justitiei a stabilit ca abuzul in serviciu sa fie infractiune daca prejudiciul creat depaseste 200.000 de lei.

Maria Andreescu: "Practic cine fura sume mici scapa de pedeapsa."

Cristian Parvulescu: “Eu cred ca orice prejudiciu trebuie recuperat, iar abuzul de putere, abuzul in functie trebuie sanctionat indiferent de prejudiciul adus, pentru ca e un abuz. Singurii care pot decide sunt judecatorii in functie de propria lor constiinta. Nu politicienii care incearca sa intervina si sa-si protejeze colegii.”

Citește și
Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu vorbeste ca un istoric: "Gratierea functioneaza din vremuri stravechi. Si in antichitate functiona"
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Si marea noutate, nimeni nu mai poate fi acuzat de abuz in serviciu daca institutia pe care a prejudiciat-o nu il reclama. Pana acum procurorii se puteau autosesiza, insa daca proiectul intra in vigoare, pagubitul, adica institutia prejudiciata trebuie sa depuna plangere. Articolul modificat produce un efect si asupra dosarelor penale aflate in instrumentarea procurorilor si asupra celor trimise in judecata.

Laura Codruta Kovesi: "Inculpatii nu vor mai putea fi pedepsiti, pagubele nu vor mai putea fi recuperate. Practic in toate dosarele in care am trimis in judecata inculpati pentru abuz in serviciu, daca conducatorii de instituitii publice in dauna carora s-a produs paguba prin abuzul in serviciu nu doresc sa faca plangere prealabila, aceste dosare vor fi inchise si inculpatii vor scapa. "

Numele grele care scapade dosar si de pedeapsa

O data cu reducerea pedepsei, la maximum 3 ani de inchisoare, inculpatii beneficiaza automat de gratierea care li se aplica celor cu pedepse mai mici de 5 ani. Asadar, Dan Nica, fostul ministrul al comunicatiilor, Alexandru Athanasiu, fostul ministru al Educatiei si Adriana Ticau, fost secretar de stat, inculpatii din dosarul Microsoft pentru abuz in serviciu, scapa de dosar si de pedeapsa. Lor se alatura si Liviu Dragnea, presedintele PSD, care este judecat pentru instigare la abuz in serviciu, unde prejudiciul este de 108.000 de lei, adica sub pragul la care abuzul in serviciu devine infractiune. Daca modificarile raman in aceasta forma, procesul se va clasa. Gabriel Oprea, fostul ministru de interne, este si el trimis in judecata in dosarul privind folosirea resurselor ministerului in internes personal. Infractiunea este abuz in serviciu, unde daca pedeaspa va fi mai mica de 5 ani, Oprea va fi automat gratiat.

Cristian Parvulescu: "Cred ca este evident, principalii beneficiari sunt cei care detin functii de conducere. Adica primari, vice primari, presedinti de Consilii Judetene, ministrii - cei  care pot fi acuzati ca au facut abuz in functie. Se intamplase in ultimii ani ca Romania sa faca progrese impotriva abuzului in functie. Acum, unii sunt interesati sa facem drum inapoi."

Acestea sunt doar cateva dintre miile de dosarele aflate in lucru la procurori si care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu.

Laura Codruta Kovesi
: “In jur de 2200 de dosare azi, care s-ar putea inchide din cauza acestei ordonante. Si mai este un efect pedeapsa este redusa foarte mult, limita maxima este de 3 ani. Intervine mai repede prescriptia, practic pedepsele sunt mult mai blande"

Magistratii au criticat vehement acest articol din codul penal care sufera atat de multe modificari. Consiliul superior al magistraturii a anuntat ca va da un aviz negativ acestei ordonante de urgenta.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Ce presupune proiectul de gratiere care va elibera mii de detinuti. Voiculescu, Iliescu si Dragnea, printre beneficiari
Ce presupune proiectul de gratiere care va elibera mii de detinuti. Voiculescu, Iliescu si Dragnea, printre beneficiari

Proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea va duce la punerea in libertate a mii de detinuti, dar va opri in egala masura dosare penale aflate pe masa procurorilor si procese in care diversi inculpati sunt judecati in acest moment.

Calin Popescu Tariceanu vorbeste ca un istoric:
Calin Popescu Tariceanu vorbeste ca un istoric: "Gratierea functioneaza din vremuri stravechi. Si in antichitate functiona"

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat miercuri ca gratierea functioneaza din vremuri stravechi, acest instrument nefiind inventat de catre actualul Executiv.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre gratierea unor pedepse: Proiectul pare a fi unul
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, despre gratierea unor pedepse: Proiectul pare a fi unul "cu dedicatie"

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat ca, din ceea ce s-a discutat in spatiul public, proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea ar parea unul "cu dedicatie".

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, despre proiectul de gratiere a unor pedepse:
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, despre proiectul de gratiere a unor pedepse: "Este penibil"

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, considera ca proiectul privind dezincriminarea unor infractiuni este "penibil", fiind sustinut "de o emotie colectiva", generata de "montaje facute in anumite emisiuni de televiziune".

Recomandări
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj

Acuzaţii de spionaj, zboruri private, ferme de troli, un precedent juridic periculos la adresa democraţiei şi umbra lui Traian Băsescu au marcat campania electorală pentru prezidenţiale.

Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă
Câte rachete Oreșnik mai are Putin pe stoc. Sunt suficiente să provoace pagube majore, iar producția lor începe în masă

Vladimir Putin a anunțat că Rusia dispune de un stoc semnificativ de rachete „noi și puternice”, gata de utilizare. Liderul de la Kremlin a solicitat, într-o intervenție televizată, începerea producției în masă pentru Oreșnik, o rachetă hipersonică testat

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.