Mitropolitul Ardealului nu vrea sa explice cum l-a ajutat pe Gigi Becali sa scrie opere stiintifice. Motivul invocat

26-01-2016 18:57


Streza

Mitropolitul Ardealului, Lucian Streza, a fost convocat in fata Comisiei de Etica a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Una dintre cartile luate in discutie de profesori a fost coordonata de Streza. Este vorba despre "Iubirea milostiva si mantuitoare", semnata de Gigi Becali. Cel vizat nu s-a prezentat, dar a trimis o scrisoare.

"Iubirea milostiva si mantuitoare" a lui Becali ar fi fost realizata cu ajutorul unor calugari de la Muntele Athos iar Laurentiu Streza, profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, a fost ales coordonator stiintific.

In aceasta calitatea a fost chemat marti in fata comisiei de etica, Streza, dar nu s-a prezentat. De altfel a evitat constant in acesta perioada sa ofere vreo explicatie despre contributia sa in redactarea cartii lui Becali.

"Mitopolitul Ardealului a trimis un punct de vedere in scris, ceea ce a scris, motivarea dansului, este secreta, nu poate fi divulgata. In momentul in care comisia va decide o hotarare acesta va fi facuta publica.” afirma Teodor Boanta, purtator de cuvant al Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu.
“Comisia a avut cartile pe masa sa le vada?” intreaba reporterul.
“Din cate stiu eu, nu." raspunde acesta.

Si Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este mentionat in scandalul cartilor scrise de Gigi Becali. Teodosie a coordonat lucrarea "Muntele Athos, Patria Ortodoxiei".

"Titlurile "Muntele Athos, Patria Ortodoxiei" si "Iubirea sfanta si miluitoare" semnate de Gheorghe Becali, par a fi titluri care nu se integreaza in categoria lucrarilor stiintifice." afirma Vasile Banescu, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane.

Poate de aceea nici Teodosie nu a vrut sa comenteze implicarea sa in acesta controversa.

Gigi Becali spunea in ianuarie: "Cartea o scrii, ea e stiintifica daca e editata de o editura acreditata si cand ajunge la comisia de penitencar aia sunt obligati daca vad stampila sa dea zilele castig si legea spune castigul nu poate fi revocat. Aaa, ca nu e buna legea, ba pe lege am facut la mine, nu are ce sa fie, ca eu am scris cartile daca citeste ministresa cartile plange ea si daca citeste DNA-ul procurorul plange. Nu a luat nimeni spaga, eu nu am dat spaga, ce sa-mi fie mie frica, daca nu am dat spaga la nimeni si am facut conform legii milimetric? Schimbati legea si gata."

Mai multi senatori au propus ca articolul de lege care le da posibilitatea detinutilor sa-si scurteze timpul petrecut in spatele gratiilor daca scriu o lucrare stiintifica sa fie abrogat. Drept urmare mai multe unitati de invatamant au inceput sa audieze acele cadre universitare implicate in redactarea unor lucrari de catre detinuti.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO