Misterul comorii ascunse langa manastirea Varbila. Autoritatile cauta un sipet plin cu aur si argint
O presupusa comoara ascunsa pe langa o manastire din Prahova a aprins imaginatia autoritatilor.
Legenda spune ca, la Varbila, ar fi ingropat un sipet cu giuvaere din aur si argint, iar mai marii judetului sunt decisi sa-l scoata la lumina.
Pentru asta, planuiesc sa aduca specialisti cu detectoare de metale care sa cerceteze amanuntit imprejurimile manastirii vechi de cinci secole, in care obisnuia sa se roage insusi Mihai Viteazul.
Deocamdata, ansamblul medieval de la Varbila a fost restaurat pe bani europeni.
Fete bisericesti, dar si reprezentanti ai autoritatilor cred cu tarie in povestile despre comoara de la Varbila.
Ar fi vorba de aproape 40 de kilograme de giuvaere ale manastirii, ascunse din calea cotropitorilor.
"Calugarii au luat ce a fost mai de pret zestrea cultica si ar fi ingropat-o, s-ar fi refugiat, pentru ca se crede ca intre casa ecumeneasca si padure a fost o cale de evacuare de urgenta. Erau obiecte de cult, poate sa fie vase cultice, poate sa fie carti, pentru ca inainte tot se facea din ce e mai de pret aur, argint", spune preotul paroh Gheorghe Ditu.
Convinsi ca povestea e adevarata, mai marii judetului fac planuri de cautare a comorii.
"Se aduce o scanare la 8 metri adancime, care face in trei saptamani un hectar de scanare. Acest hectar poate sa ne lamureasca daca se intampla sau nu se intampla. Vorbim de cca 35, 40 de kg de aur si argint, dar nu greutatea, ci valoarea de patrimoniu a acestei comori conteaza foarte mult", spune Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova.
Manastirea Varbila este una dintre cele mai vechi asezaminte de acest fel din tara. Insusi Domitorul Mihai Viteazu obisnuia sa se roage aici.
Aproape distrusa, manastirea veche de 500 de ani a fost acum restaurata, pentru ca zona sa devina atractiva pentru turistii aflati pe Drumul Vinului. 8 milioane si jumatate de lei a costat lucrarea care a durat 4 ani.
"Este o trecere in revista a tuturor etapelor prin care a trecut arhitectura noastra medievala, din secolul 16 pana in pragul secolului 20, foarte interesanta si bolti si plansee cu grinzi si arcade la ferestre", a declarat arhitectul Calin Hoinarescu.
Autoritatile vor pleca in cautarea comorii anul viitor, cand vor prevedea in buget o suma de bani destinata acestui demers.