Ministrul Agriculturii: Toată zestrea României gestionată de ADS se află într-un Excel pe care oricine poate să îl modifice

Defrisari ilegale de padure
Pro TV

Toată zestrea României gestionată de Agenţia Domeniilor Statului se află într-un Excel pe care oricine poate să îl modifice din greşeală sau din rea voinţă, a declarat ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

"La ADS este jale. Toate zestrea României gestionată de ADS este într-un Excel pe care oricine, fie din greşeala, fie din rea voinţă poate să îl modifice. Am întrebat la ADS care este suprafaţa administrată, cât este întabulată şi cât este concesionată. (...) Avem în administrare 319.390 hectare, întăbulate şi cadastrate 111.643 hectare, deci o treime, concesionate 230.424 de hectare, iar 90.000 de hectare sunt în diferite stadii de arendă sau situaţia lor este necunoscută. Am văzut şi redevenţele. Ele sunt între 300 şi 800 de kg de grâu/ha. Am întrebat şi câte hectare au fost concesionate tinerilor fermieri şi mi s-a răspuns: zero. Terminăm analiza destul de repede, avem deocamdată date parţiale. Vreau să primesc raportul final şi pe urmă anunţăm tot ce s-a găsit. O să vă transmitem exact de unde am pornit, pentru că, dacă vrem să facem strategii, trebuie să ştim pe ce stăm", a subliniat Oros.

În ceea ce priveşte controalele demarate la Casa de Comerţ Unirea şi la Bursa de Peşte de la Tulcea, şeful MADR a anunţat că acestea nu au fost încă finalizate, însă Comisia Europeană a transmis României să returneze fondurile europene cheltuite pentru Bursa de la Tulcea, respectiv 5 milioane de euro.

"Din păcate, încă nu am finalizat controlul nici la Casa de Comerţ Unirea, iar la Bursa de Peşte Comisia ne-a transmis să returnăm cât s-a cheltuit până acum, adică 5 milioane de euro. La Bursa de Peşte este o treabă urâtă, pentru că nu s-au respectat principiile. Acolo trebuia să se cumpere un sediu, un depozit, bărci autorizate, un sistem IT, ca să funcţioneze ca orice bursă. S-au făcut două tranzacţii şi şapte oferte la inaugurare şi atât a rămas în sistem. Depozitul trebuia să asigure o anumită temperatură, umiditate, dar nu are aceste facilităţi, bărcile nu erau autorizate, dar banii s-au cheltuit şi atunci trebuia să fie recuperaţi de către Comisia Europeană", a spus oficialul MADR.

În data de 7 noiembrie, ministrul Agriculturii a dispus Corpului de Control efectuarea unei verificări de fond asupra întregii activităţi a Casei de Comerţ pentru produse agroalimentare Unirea S.A, în condiţiile în care membrii Consiliului de Administraţie au semnalat "grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerţ Unirea S.A".

Citește și
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

"Domnii Sorin Minea, George Sava, Florentin Bercu, Mircea Coşea au semnalat grave probleme privind modul de cheltuire a bugetului alocat Casei de Comerţ pentru produse agroalimentare UNIREA S.A", se menţiona atunci în comunicatul MADR.

Premierul Ludovic Orban declara la învestirea ministrului Oros, întrebat dacă va susţine proiectul Casei de Comerţ Unirea, că trebuie asigurate condiţii egale de acces la piaţă pentru producătorii autohtoni, dar că nu mai este nevoie de refacerea gostaturilor de odinioară.

"Vremea gostaturilor a trecut. Sigur că pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiţii egale de acces la piaţă şi asupra acestui lucru noi am fost susţinătorii unui proiect legislativ care sperăm să fie pus în practica, de altfel este şi unul dintre punctele care există în programul de Guvernare, dar sincer cred că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate. Trebuie reglementări clare de a sigura accesul la piaţă pentru producătorii autohtoni şi dacă aceste reguli sunt respectate nu ma (...)", a subliniat premierul.

Casa de Comerţ Agroalimentar "Unirea" a deschis două magazine, unul în Sibiu şi unul în Bucureşti, din lanţul celor 60 de magazine programate propuse a fi deschise în acest sistem.

Întrebat când vor fi prezentate rezultatele finale pe toate aceste controale demarate de la instituţiile din subordinea Ministerului Agriculturii, Nechita-Adrian Oros a răspuns: "Eu nu vreau să vin până în sărbători, dar la începutul anului o să avem şi la AFIR şi la ANIF şi la ADS. La ANIF cel puţin datele oficiale şi ce e pe hârtie sunt foarte bine prezentate, dar trebuie sa verificăm şi acele poveşti că s-au inaugurat pompe vopsite şi că s-au dat contracte cum s-au dat. S-ar putea să fie doar bârfe şi de aceea trebuie să verificăm", a adăugat ministrul Agriculturii.

Camelia-Maria Procop a fost numită de actuala conducere a Ministerului Agriculturii la şefia ADS, aceasta înlocuindu-l pe Bogdan-Gabriel Olteanu, pus în funcţie la începutul lunii august de către fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Tudorel Toader a pierdut funcţia de rector. A fost învins categoric în turul al doilea al alegerilor
Tudorel Toader a pierdut funcţia de rector. A fost învins categoric în turul al doilea al alegerilor

Profesorul Tudorel Toader a pierdut alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, el fiind învins în turul doi, la o diferenţă de peste 250 de voturi de Liviu Maha, profesor de economie.

Descoperire șocantă în cabina unui camion găsit într-un șanț, pe marginea drumului. FOTO
Descoperire șocantă în cabina unui camion găsit într-un șanț, pe marginea drumului. FOTO

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost găsit mort într-un camion ieşit în afara părţii carosabile, pe raza localităţii Dorna Candrenilor, au anunţat, luni, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Se deschide un nou drum expres în România. Va face legătura cu o autostradă
Se deschide un nou drum expres în România. Va face legătura cu o autostradă

Drumul de 19 kilometri care va face legătura între centura municipiului Oradea şi autostrada Transilvania (tronson dintre Biharia şi frontiera cu Ungaria), este aproape finalizat, urmând să fie inaugurat luna aceasta.  

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.