Metodă nouă de fraudă cu Bitcoin. Fenomenul „extrem de periculos” ia amploare în România

bitcoin
IPJ Suceava

O nouă metodă de fraudă în domeniul investiţiilor, fenomen catalogat de către poliţişti drept „extrem de periculos”, ia amploare în România.

Este vorba despre faptul că persoane care investesc în monede virtuale sunt convinse, sub pretextul că vor primi suport tehnic din partea platformei de investiţii, să instaleze pe telefon, computer sau tabletă programe care permit controlul de la distanţă.

Datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacţionare cyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc. Una dintre modalităţile de fraudare frecvent întâlnite în situaţia în care utilizatorii oferă atacatorilor acces la propriile dispozitive şi la datele bancare este contractarea de credite online în numele persoanelor vătămate şi sustragerea banilor”, atrag atenţia poliţiştii.

„În ultima perioadă poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la existenţa unor noi modalităţi de comitere a fraudelor cu investiţii, prin care indivizii sau entităţile necinstite promit investitorilor potenţiali oportunităţi de investiţii extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înşelătoare. Aceste fraude, denumite şi investment frauds, pot fi devastatoare pentru cei care le cad pradă, lăsându-i cu buzunarele goale şi visurile spulberate. Investment frauds reprezintă scheme diversificate şi pot include tranzacţii cu acţiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive. Din sesizările primite, s-a constatat faptul că persoanele vătămate ar fi accesat pe diferite reţele de socializare postări ce conţineau reclame cu privire la servicii de investiţii financiare, iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziţie în acele reclame. În continuare, ar fi fost contactate telefonic de persoane necunoscute, care utilizau numere de telefon atât româneşti, cât şi din alte state. Autorii, după discuţii repetate, reuşesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiţii online. Investiţiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiţia constă în achiziţionarea de cryptomonede şi transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiţii”, precizează comunicatul de presă al Poliţiiei judeţene Suceava.

Potrivit poliţiştilor, au existat numeroase situaţii în care, sub pretextul că vor acorda suport tehnic, atacatorii conving persoanele vătămate să îşi instaleze pe dispozitivele electronice folosite - telefon, tabletă, laptop - aplicaţii tip remote desktop (control de la distanţă), care oferă control total infractorilor asupra acelor dispozitive.

Citește și
Donald Trump
Scandal la procesul de fraudă al lui Donald Trump din New York. Judecător: Dacă avocații lui nu-l pot controla, o fac eu
„Nu-i las!” Planul pus la cale de cel confundat cu unul dintre suspecții crimei de la Sibiu

„Astfel, fără să conştientizeze efectul acţiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale şi bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor. Persoanele vătămate sunt convinse să trimită mai multe sume de bani (cryptomonedă) deoarece se creează aparenţa că investiţiile sunt profitabile ajungându-se, astfel, chiar la sume de zeci de mii de euro «investiţi» în astfel de scheme frauduloase. În momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte şi scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanţii transferuri, amenzi etc. În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacţionare cyptomonede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc. Una dintre modalităţile de fraudare frecvent întâlnite în situaţia în care utilizatorii oferă atacatorilor acces la propriile dispozitive şi la datele bancare este contractarea de credite online în numele persoanelor vătămate şi sustragerea banilor”, explică poliţiştii.

Aceştia atrag atenţia şi asupra reclamelor postate online care folosesc imaginile unor companii cunoscute, listate la bursă, cu promisiunea unor câştiguri imediate foarte mari, prin „cumpărarea de acţiuni” care vor „genera dividende” de zeci de mii de lei „direct pe cardul” utilizatorilor. Linkurile din aceste reclame au rolul de a-i determina pe cei care le accesează să introducă date personale şi financiare care apoi sunt folosite în scop de fraudă.

Poliţiştii le recomandă potenţialilor investitori să verifice cu atenţie firma/platforma prin intermediul căreia urmează să plaseze investiţiile.

„Orice firmă sau individ care oferă servicii de investiţii trebuie să fie licenţiat şi autorizat. Verificaţi întotdeauna background-ul unei companii şi asiguraţi-vă că au licenţa adecvată. Vă recomandăm să vizitaţi şi site-ul. Atenţie la promisiunile nerealiste: Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă. Fiţi sceptici faţă de promisiunile de câştiguri imense şi rapide, dar şi faţă de anunţuri care se prezintă ca oferte pe termen limitat. Investiţiile financiare presupun riscuri şi nicio entitate autorizată nu poate garanta profituri! Nu oferiţi informaţii personale sau financiare altor părţi decât celor autorizate. Cumpărarea de acţiuni nu poate fi realizată decât printr-un intermediar autorizat şi acesta nu solicită plăţi sau date personale prin intermediul unei pagini de internet” sunt unele dintre recomandările Poliţiei pentru cei care doresc să investească.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Fiica lui Donald Trump, Ivanka, a depus mărturie în dosarul de fraudă care pune în pericol afacerile familiei sale
Fiica lui Donald Trump, Ivanka, a depus mărturie în dosarul de fraudă care pune în pericol afacerile familiei sale

Ivanka Trump, fiica cea mare a fostului preşedinte Donald Trump, depună mărturie, miercuri, în procesul de fraudă civilă de 250 de milioane de dolari care ameninţă imperiul afacerilor familiei ei, transmite CNBC.

Scandal la procesul de fraudă al lui Donald Trump din New York. Judecător: Dacă avocații lui nu-l pot controla, o fac eu
Scandal la procesul de fraudă al lui Donald Trump din New York. Judecător: Dacă avocații lui nu-l pot controla, o fac eu

Donald Trump a ajuns, luni, în fața unui tribunal din New York, pentru a depune mărturie într-un proces civil de fraudă care îi amenință imperiul imobiliar.

Recomandări
Terenuri din zone scumpe ale Bucureștiului, furate cu acte false și complicitatea unor funcționari. Prejudiciul este uriaș
Terenuri din zone scumpe ale Bucureștiului, furate cu acte false și complicitatea unor funcționari. Prejudiciul este uriaș

Zeci de terenuri din Capitală au trecut ilegal din proprietatea statului în cea a unor persoane private, acuză Direcția Națională Anticorupție. Anchetatorii au descins marți dimineață la 11 adrese unde locuiesc suspecții din dosar.  

Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo
Miniştrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina şi tensiunile Serbia-Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.

 

Doljeanul săltat din greșeală ca suspect în crima din Sibiu dă în judecată poliția: ”Eu așa nu-i las!”. Prin ce a trecut
Doljeanul săltat din greșeală ca suspect în crima din Sibiu dă în judecată poliția: ”Eu așa nu-i las!”. Prin ce a trecut

Tânărul din Dolj ridicat din greşeală de poliţişti ca suspect în cazul uciderii unui om de afaceri din Sibiu afirmă că va da poliţia în judecată.