Luna iunie va fi ploioasă și rece. Ploile căzute brusc pun în pericol culturile mai mult decât seceta
Vara întârzie anul acesta, spun meterologii ,care anunță că luna iunie va fi ploioasă și rece. Prea multe ploi căzute brusc pun în pericol culturile, poate mai rău decât seceta, spun și agricultorii.
Acum, aceste precipitații sunt o bucurie pentru grâu, orz, porumb și floarea soarelui, care cresc pe câmpuri. Dar o cantitate de apă în exces, le poate pune la pământ.
Culturile de grâu merg foarte bine în acest an. Ploile din ultimele săptămâni au readus la viață lanurile.
Daniel Radu, vicepreședintele Asociației Forța Fermierilor: „Frunzele se răsuceau din lipsă de apă și riscam să ne găsim în situația de anul trecut, un an dificil în care nu am făcut absolut nimic la cultura de grâu. Deci aceste ploi au venit la timp. Recolta se anunță a fi o recoltă bună anul acesta. Probabil că un 6 mii de kilograme la hectar.
- Și anul trecut?
- 300, 300 de kilograme.”
Va ploua și în următoarele săptămâni, spun meteorologii și cum ce e mult, strica, în unele zone sunt deja probleme. Acest fermier din Ilfov ne spune că ploile îi amenință cele 1500 de hectare cu floarea soarelui.
Ionuț Olteanu, fermier: „Cu un ochi plângem și cu unul râdem. Aveam nevoie de apa pentru răsădit, pentru creștere, pentru refacerea deficitului, dar în același timp avem nevoie și ne rugam.. (rade) Foarte rar un fermier se roagă să nu mai plouă, dar de data asta ne rugăm să nu mai plouă pentru că avem nevoie să intrăm la tratamentele fitosanitare.”
Iar ploile nu au căzut uniform peste tot. Laboratorul de Agrometeorologie din cadrul Agenției naționale de Meteorologie verifică zilnic rezervele de apă din sol pentru culturile de grâu și porumb, cu ajutorul celor 68 de puncte de observare amplasate în toată țara. Informațiile sunt traduse în hărți colorate de la galben la verde, în funcție de cantitatea de apă din pământ. Iată cum arată solul în toată țara. Dacă în Moldova, de exemplu, sunt zone unde pământul e însetat, în sudul și centrul țării este apă din belșug pentru culturi.
Daniel Alexandru: „Este un an în care s-a atins normalul de cantități de precipitații din lunile de iarnă și primăvara, practic s-a și depășit în multe din regiuni, dovada că în zona de sud, care este în general o zonă foarte văduvita de cantități de precipitații, avem aportul cel mai bun din punct de vedere al umidității în sol, atât la culturile de primăvara cât și la cele de toamnă. Tot ce înseamnă de la portocaliu către verde, aprovizionare satisfăcătoare apropiată de optimum.”
Îmbunătățiri se văd și în Moldova și Dobrogea, zone afectate de seceta extremă, așa cum a declarat ministrul agriculturii. Precipitațiile au fost suficiente pentru culturi.