Război în Ucraina, ziua 2. Orașul Nicolaev, aflat la 100 de kilometri de Odessa, este sub asediu

×
Codul embed a fost copiat

Kievul este ținta atacurilor armatei ruse şi Ucraina se așteaptă vineri la ofensivă cu tancuri şi vehicule blindate. În apărare sunt pregătite rachete antitanc, furnizate de aliații străini, susţine ministrul ucrainean al Apărării.

CLICK AICI pentru imagini LIVE în timp real din Kiev (Piața Maidan)

Încă de joi noapte se duc lupte la marginea Capitalei care, potrivit oficialilor de la Kiev, continuă să reziste. Tragică este însă soarta localnicilor care nu au apucat să fugă şi care filmează înspăimântaţi de la ferestre bombardamentele. Vladimir Putin susţinea că atacurile ar viza doar obiective militare, nu civili.

Cel puțin 100 de persoane au murit în prima zi de război și alte câteva sute au fost rănite, transmit autoritățile ucrainene.

În paralel, mii de ucraineni și-au părăsit deja țara, femei și copii care fugeau din calea războiului intrând pe tot parcursul zilei de joi în România.

Citește și
swift
De ce unii lideri mondiali se gândesc să scoată Rusia dintr-un sistem bancar cunoscut sub numele de SWIFT
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Înainte de ivirea zorilor au fost semnalate schimburi înverșunate de focuri la marginea capitalei Kiev. În ultimele ore, internetul a fost inundat cu imagini filmate de locutiorii Kievului de la ferestre, înregistrări în care vedem tancuri şi alte vehicule militare ruseşti înaintând printre blocurile din cartierele mărginaşe. Iar tancurile cu şenile se îndreaptă spre centrul capitalei.

O miză majoră este capturarea și controlul unui aeroport din apropierea Kievului, care poate deveni o bază de lansare a atacului decisiv asupra Capitalei Ucrainei. Acolo ar putea fi aduși pe cale aeriană 10.000 de soldați.

Autorităţile ucrainene au decretat mobilizare generală pentru cel puţin 90 de zile - sunt vizați rezerviștii și toți bărbații ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani, care nu mai au voie să părăsească țara.

Președintele Zelensky a anunțat că grupuri de sabotori ruși au pătruns deja în capitala Kiev şi că el însuşi este o ţintă.

În presa ucraineana au apărut detalii despre planurile ofensivei ruse de cucerire a Kievului, citând surse din serviciile de informații.

Astfel s-ar urmări sabotarea centralelor electrice și comunicațiilor, pentru a crea panică, şi implicit un exod de refugiați. Astfel, deplasările forțelor ucrainene ar fi și mai dificile, iar ruşii vor putea prelua mai uşor controlul asupra instituțiilor puterii: guvernul și parlamentul Ucrainei. Lovitura finală ar fi capturarea conducerii țării.

Kremlinul îşi doreşte în final, instalarea unui regim pro-rus și separarea Ucrainei în două, pe modelul post-belic al Germaniei, împărţite pe zone de influenţa Est -Vest.

Știrile PRO TV vă prezintă ultimele informații despre desfășurarea evenimentelor în Ucraina:

UPDATE 23.40 - Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat că, în total, de la începutul conflictului din Ucraina, au fost înregistrate 40 de cereri de azil din partea cetăţenilor acestui stat.

Solicitanţii de azil pot primi cazare în centrele Inspectoratului pentru Imigrări, unde gradul de ocupare este în prezent de aproape 52%.

 

UPDATE 23.30 - BBC anunţă că s-au auzit explozii multiple la Kiev, unde sirenele de raid aerian sună în prezent în toată capitala.
 

Rapoarte neconfirmate indică între trei şi cinci explozii mari în vecinătatea capitalei ucrainene. Sirenele raidului aerian s-au auzit pe canalele de ştiri.

În timp ce sirenele şi exploziile au sunat la Kiev, televiziunea locală Pryamyy a întrerupt programarea cu mesajul: "Ne vom întoarce după ce avertizarea de raid aerian se va termina".

Potrivit BBC, s-au auzit explozii şi în Doneţk, regiunea separatistă din estul Ucrainei.

 

UPDATE 23.15 - Adoptarea sancţiunilor împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a ministrului său de externe Serghei Lavrov reprezintă un semn al "neputinţei" occidentalilor, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse
 

UPDATE 23.30 - Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP.
 

Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în "destabilizarea Ucrainei" sau "ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia".

UPDATE 22:30 - Orașul Nicolaev, aflat la 100 de kilometri de Odessa, este sub asediu.

 
Aerodromul Kulbakino, din regiunea Dubkov, și depozitul de petrol sunt în flăcări.
 

UPDATE 22:09 - Serbia sprijină integritatea Ucrainei, dar nu va impune sancţiuni Moscovei, transmite preşedintele sârb.

Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei şi consideră invazia rusă drept o ''eroare gravă'', dar nu va impune sancţiuni Moscovei, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează AFP, Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

UPDATE 21:47 - UE îl plasează pe Putin pe lista de sancţiuni după invazia din Ucraina

 
Preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul său de externe Serghei Lavrov se află pe lista persoanelor sancţionate de Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat vineri şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, notează Agerpres.

UPDATE 21:35 - Rusia avertizează asupra consecinţelor aderării Finlandei şi Suediei la NATO

Rusia a denunţat vineri eforturile Occidentului de a include Finlanda şi Suedia, ţări cunoscute pentru neutralitatea lor, în Alianţa Nord-Atlantică, şi a avertizat asupra consecinţelor grave ale aderării acestor ţări la NATO, informează Agerpres.

 

UPDATE 21:20 - Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dramatic de pe străzile Kievului: „Cu toții suntem aici, apărăm independența noastră, apărăm Ucraina”.

 

UPDATE 20:25 - După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei.

Ele au acum acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează DPA, citată de Agerpres.

Inamicul a atacat cu forţe puternice şi a suferit pierderi importante, au precizat acestea. În cele din urmă, însă, cei care apără regiunea au pierdut controlul.

Conducerea regiunii a declarat că depune toate eforturile pentru a menţine ordinea şi a salva vieţi.

Herson, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori, joacă un rol important în protejarea oraşului-port Odesa din sud-vestul ţării.

UPDATE 20:00 - Administraţia Biden a atenţionat Congresul american că în Ucraina capitala Kiev ar putea cădea rapid în mâinile armatei ruse, potrivit Agerpres.

UPDATE 19:10 - NATO va desfășura mai multe trupe în Europa de Est după invazia Rusiei în Ucraina, au anunțat liderii alianței.

"Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de avalanșa de minciuni a guvernului rus", au afirmat cei 30 de lideri într-o declarație comună după un summit virtual prezidat de secretarul general Jens Stoltenberg. 

 

UPDATE 19:00 - Noi imagini cu trupele ruse în capitala Ucrainei

 
 

UPDATE 18:45 - La Melitopol, trupele rusești au bombardat un spital, o înregistrare video arată cum un obuz lovește departamentul de oncologie.

 

 

UPDATE 18:40 - Oamenii din Kiev au început să prepare cocktailuri Molotov

 
 

 

UPDATE 18:35 - Soldații ucraineni au întins o ambuscadă și i-au eliminat pe soldații ruși, vineri, la Kiev. ATENȚIE, IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL!

 
 
 

UPDATE 18:30 - O parte dintre cele aproximativ 200 de rachete lansate de armata rusă în timpul invaziei din Ucraina „au afectat zonele rezidențiale civile”, potrivit un înalt oficial american citat de CNN.

Rachetele lansate de ruși au fost atât balistice cât și de croazieră, a spus oficialul. Acesta a precizat că rachetele au fost lansate de la sol, dar și din aer.

„În acest moment, nu pot spune câte victime sunt și nici dacă acele zone rezidențiale civile au fost vizate în mod intenționat. Tot ce vă pot spune este că am văzut că au fost afectate de unele dintre aceste rachete”, a precizat oficialul american.

UPDATE 18:05 - Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei. INFO AICI

UPDATE 17:53 - Putin cere armatei ucrainene „să preia puterea” la Kiev: „Nu le permiteţi neonaziştilor să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”. Declarația integrală, AICI.

UPDATE ora 17:45 - Civilii ucraineni primesc arme direct din camioane

 
 
 

UPDATE ora 17.30. Bebelușii dintr-o maternitate aflată în zona de conflict au fost duși în buncărul spitalului, iar asistentele fac tot posibilul pentru a-i proteja. Micuții sunt acoperiți de pături, iar în subsol au fost aduse tot felul de echipamente medicale pentru suport.

 

 

UPDATE 16:00 - Rusia a pregătit un pachet de sancțiuni reciproce împotriva statelor occidentale: „Le cunoaștem bine punctele slabe”. INFO AICI

 

UPDATE 15.21 Primarul Kievului: Orașul „a intrat într-o fază defensivă”

Kievul „a intrat într-o fază defensivă”, deoarece trupele ruse au adus zgomotele războiului în oraş, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, vineri, în cadrul unui briefing de presă, informează Reuters.

"Oraşul a intrat într-o fază defensivă. În unele cartiere răsună focuri de armă şi explozii, sabotorii au intrat deja la Kiev. Inamicul vrea să îngenuncheze capitala şi să ne distrugă", a mai precizat Klitschko, în cadrul unui briefing de presă.

UPDATE 15.17 - Cum se pot angaja ucrainenii în România

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunţă, vineri, că cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic.

Cetăţenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul României nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de 9 luni dintr-un an calendaristic, potrivit OUG 25/2014. Cetăţenilor Ucrainei, intraţi în România în scopul încadrării în muncă, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, a transmis, vineri, ministrul Muncii.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 15.15 - Ministerul rus al Apărării anunţă că Rusia a preluat controlul asupra aerodromului Hostomel

Ministerul rus al Apărării a declarat, vineri, că forţele ruse au preluat controlul asupra aerodromul Hostomel, un punct strategic la nord-vest de capitala Kiev, şi au trimis trupe de desant în zonă, relatează Reuters.

De asemenea, armata rusă a blocat accesul la Kiev dinspre vest, iar forţele separatiste din estul Ucrainei au atacat poziţiile armatei ucrainene cu sprijinul armatei ruse.

UPDATE 15.14 - UE blochează activele lui Putin şi ale lui Serghei Lavrov

Uniunea Europeană a decis vineri blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenţiei Reuters un oficial european.

Sub rezerva anonimatului, sursa respectivă a dezvăluit că ambasadorii statelor membre ale UE au decis sancţionarea personală a liderului de la Kremlin şi a şefului diplomaţiei de la Moscova chiar înainte de aprobarea următorului pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invadarea Ucrainei.

UPDATE 15.12 - China: Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze la nivel înalt cu Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus omologului său chinez Xi Jinping într-o convorbire telefonică de vineri că Rusia este dispusă să desfăşoare convorbiri la nivel înalt cu Ucraina, a anunţat Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters.

China a refuzat să numească acţiunea Rusiei în Ucraina o "invazie" sau să critice Moscova, în pofida intensificării atacurilor armatei ruse.

Putin i-a spus lui Xi că Statele Unite şi NATO au ignorat multă vreme preocupările legitime de securitate ale Rusiei, şi-au ignorat în mod repetat angajamentele şi au continuat să extindă desfăşurările de trupe din est, provocând limitele strategice ale Rusiei, potrivit unui comunicat al MAE chinez.

Rusia este dispusă să deruleze negocieri la nivel înalt cu Ucraina, a afirmat Putin, potrivit sursei citate.

China a îndemnat în mod repetat ca criza să fie rezolvată prin intermediul dialogului.

China susţine Rusia şi Ucraina în rezolvarea acestei chestiuni prin negociere, i-a spus Xi Jinping lui Putin, potrivit MAE chinez.

Xi a cerut, de asemenea, tuturor părţilor, să renunţe la mentalitatea de Război Rece, să respecte preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor şi să formeze un mecanism european de securitate echilibrat, eficient şi sustenabil prin intermediul negocierilor, potrivit comunicatului.

Xi Jinping a mai spus că respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, potrivit comunicatului.

UPDATE 15.03 - 194 de ucraineni, dintre care 57 de civili, uciși în invazia Rusiei

Ministrul Forțelor Armate din Marea Britanie, James Heappey, a declarat că 450 de soldați ruși și 194 de ucraineni, inclusiv 57 de civili, au fost uciși de la începutul invaziei lui Vladimir Putin.

Heappey a mai spus că alte trupe britanice au fost trimise către aliatul NATO, Estonia, mai devreme decât era planificat - și un total de 1.000 de militari sunt în așteptare pentru a ajuta țările vecine ale Ucrainei să gestioneze refugiații care fug din țară.

UPDATE 15.01 - Papa Francisc, întâlnire cu ambasadorul Rusiei în Vatican

Papa Francisc s-a întâlnit vineri cu ambasadorul Moscovei la Vatican, la ambasada Rusiei, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la invazia Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat pentru CNN că Papa a mers să-și exprime „îngrijorarea cu privire la războiul” din Ucraina și a discutat cu ambasadorul timp de peste o oră și jumătate.

Vizita este considerată a fi un eveniment neobișnuit și nu este în conformitate cu protocoalele normale.

UPDATE 14.23 Erdogan reproşează UE şi NATO lipsa de acţiune

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră a NATO, le-a reproşat vineri Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene lipsa lor de "acţiune hotărâtă" în faţa invadării Ucrainei de către Rusia, relatează France Presse şi Reuters.

"NATO ar fi trebuit să ia măsuri mai decisive. Europei îi lipseşte hotărârea în modul de abordare. Tot ceea ce fac este să dea sfaturi şi păreri Ucrainei", a insistat preşedintele turc într-o întâlnire cu presa, exprimându-şi încredere că reuniunea de vineri a NATO va duce la o abordare mai hotărâtă din partea Alianţei.

Aceasta "nu ar trebui să se transforme într-un val de condamnări. NATO ar trebui să facă un pas mai decisiv", a spus Erdogan după rugăciunea musulmană de vineri la Istanbul.

"Aceste condamnări şi aceste sfaturi nu ar trebui să fie doar pentru spectacol", a adăugat el.

"Cum a spus-o el (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski, aceasta nu corespunde relaţiilor de prietenie şi de solidaritate", a continuat Erdogan, care urmează să ia parte în cursul zilei la summitul NATO prin videoconferinţă.

Preşedintele turc a denunţat joi "o lovitură dură dată păcii şi stabilităţii regionale" după declanşarea ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, acuzând o intervenţie "inacceptabilă".

UPDATE 14.15 Președintele Siriei cataloghează invazia Ucrainei drept o ”corectare a Istoriei”

Preşedintele sirian Bashar al Assad a salutat vineri invazia Ucranei de către Rusia, într-o convorbire la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin, apreciind că este vorba despre o ”corectare a istoriei”, relatează AFP.

Preşedintele (sirian Bashar) al-Assad a subliniat că ceea ce se întâmplă azi este o corectare a Istoriei şi o restabilire a echilibrului ordinii internţaionale după căderea Uniunii Sovietice”, anunţă preşedinţia siriană într-un comunicat.

UPDATE 13.35 Momentul în care o rachetă lovește o zonă rezidențială din Kiev

Un videoclip, verificat de  BBC, arată momentul în care o rachetă lovește zona rezidențială Bucha, din nord-vestul Kievului.

UPDATE 13.31 Armata ucraineană spune că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev

Armata ucraineană a transmis vineri că trupele sale se luptă cu forţele ruse în zona extinsă a capitalei Kiev, potrivit DPA.

Făcând referire la două zone de la nord-vest de capitală, un purtător de cuvânt al armatei, Olexii Arestovici, le-a spus jurnaliştilor că "acolo au deja loc lupte".

El a precizat că pregătirile pentru apărarea centrului capitalei Kiev sunt în desfăşurare.

Armata ucraineană a distrus "unele" elicoptere şi echipamente militare ruse, a mai spus el.

DPA precizează că aceste declaraţii nu pot fi verificate deocamdată din surse independente.

UPDATE 13.28 Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare aflată în Rusia

Forțele militare ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare aeriene, în Rusia.

Trupele ucrainene au lansat un atac cu rachete Tochka-U asupra aerodromului militar rus din orașul Millerovo, în regiunea Rostov.

Informația a fost confirmată de Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rachetele ar fi lovit pista aerodromului, dar și câteva avioane garate acolo.

UPDATE 13.01 Ambasada Ucrainei la Bucureşti: Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022

Ambasada Ucrainei la Bucureşti susţine că atacul Rusiei poate provoca "un alt dezastru ecologic", prin mutarea forţelor militare la Cernobîl.

"În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutându-şi forţele militare la Cernobîl. Dacă Rusia continuă războiul, Cernobîl se poate întâmpla din nou în 2022", afirmă misiunea diplomatică ucraineană, vineri, într-o postare pe Facebook.

UPDATE 12:55 Lavrov susține că Rusia vrea să demilitarizeze Ucraina și să „elibereze oamenii de opresiune”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că obiectivul invaziei ruse în Ucraina este să-i "elibereze" pe ucraineni "de opresiune", lăsând să se înţeleagă că Moscova intenţionează să răstoarne actuala putere ucraineană, notează AFP.

"Preşedintele (rus Vladimir) Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi de denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să poată să-şi aleagă liberi viitorul", a spus el în cursul unei întâlniri cu responsabili separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Şeful diplomaţiei ruse a profitat vineri de întâlnirea cu oficiali ai autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de Rusia, pentru a lansa din nou acuzaţii la adresa Occidentului şi a Kievului.

"Occidentul apără regimul ucrainean şi închide ochii la crimele de război comise de Kiev împotriva civililor, tocmai acţiunile ucrainene şi occidentale au aruncat Ucraina într-o tragedie", a spus Lavrov la întâlnirea cu aşa-numitul "ministru de externe" al autoproclamatei republici Lugansk, Vladislav Deinego, şi "prim-adjunctul ministrului de externe" al republicii Doneţk, Serghei Peresada, la Moscova, potrivit Vzgliad şi RIA Novosti.

La discuţiile cu Deinego şi Peresada, ministrul rus urma să discute problema deschiderii reciproce de ambasade, a relatat publicaţia Vzgliad (pro-Kremlin), care citează un comunicat al Ministerului de Externe rus.

În acelaşi timp, liderii separatişti susţinuţi de Moscova se aşteaptă ca miliţiile lor să se apropie în curând de graniţele regiunilor Lugansk şi Doneţk, au relatat vineri agenţii de presă ruse, citate de Reuters.

Separatiştii - a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova la începutul acestei săptămâni înainte de lansarea invaziei pe scară largă în Ucraina - controlează în prezent doar o treime din Doneţk şi Lugansk, restul teritoriului aflându-se sub controlul Kievului.

"Rusia a recunoscut Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk în graniţele regiunilor Doneţk şi Lugansk pe când făceau parte din Ucraina", a declarat Vladimir Putin la 22 februarie, potrivit BBC în limba rusă.

UPDATE 12.50 18.000 de arme au fost distribuite în Kiev

Aproximativ 18.000 de arme cu muniție au fost distribuite doar în regiunea Kievului de la începutul invaziei.

Într-o declarație comună, ministrul apărării Oleksiy Reznikov și Valeri Zaluzhniy, șeful de stat major al Forțelor Armate, au declarat că vor veni mai multe arme.

În curând vom primi sprijin suplimentar cu arme moderne și alte resurse de la partenerii noștri”, au spus aceștia, potrivit CNN.

UPDATE 12.34 Ruşii încercuiesc Kievul şi ar putea răsturna Guvernul, avertizează spionajul american

Preşedinţii Comisiilor Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor şi Senatul Statelor Unite au avertizat, în noaptea de joi spre vineri, cu privire la ameninţarea directă la adresa Kievului, scrie The New York Times (NYT), relatează AFP.

”După mine, ruşii se vor duce la Kiev în mod iminent”, a dat asigurări senatorul Mark Warner, preşedintele Comisiei Informaţiilor din Senat.

”Ei încercuiesc Kievul şi ar putea apoi urma planuri vizând răsturnarea Guvernului”, a avertizat la rândul său preşeidntele House Intelligence Comittee (Comitetul Informaţiilor din Camera Reprezentanţilor) Adam Schiff.

”Acest lucru ar fi în concordanţă cu informaţii pe care le avem dinaintea invaziei”, a subliniat el.

UPDATE 12.33 Rusia neagă că efectuează atacuri cu rachetă asupra Kievului

Rusia a negat că a efectuat vineri atacuri cu rachetă asupra Kievului, relatează agenţiile ruse de presă, citând o sursă din cadrul Ministerului Apărării rus, după ce Ucraina a acuzat Moscova că atacă zone rezidenţiale din capitala sa, potrivit Reuters.

Aceeaşi sursă a mai declarat pentru media ruse că avionul doborât vineri dimineaţă deasupra Kievului era un avion de luptă ucrainean lovit din greşeală de forţele ucrainene.

În acelaşi timp, guvernatorul provinciei Belgorod din sudul Rusiei a spus că şapte clădiri rezidenţiale din regiune au fost avariate de bombardamente ale Ucrainei, a relatat agenţia rusă de ştiri RIA, citată de Reuters.

Tot de la Moscova, preşedinta camerei superioare a parlamentului rus, Valentina Matvienko, a declarat vineri că Rusia a pregătit un pachet de sancţiuni de răspuns şi cunoaşte slăbiciunile Occidentului, potrivit agenţiei de presă TASS, de asemenea preluată de Reuters.

Valentina Matvienko este membră a Consiliului de Securitate al Rusiei şi a luat parte la o reuniune în această săptămână la care înalţi oficiali ruşi s-au exprimat în favoarea recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei, înaintea invaziei depline a Rusiei asupra vecinului său.

UPDATE 12.15 Polonia anunţă mai multe atacuri cibernetice asupra serverelor guvernului în ultimele zile

Serverele guvernului polonez şi sistemului electronic naţional de compensare a plăţilor au suferit mai multe atacuri cibernetice în ultimele zile, a anunţat vineri un oficial al guvernului responsabil cu securitatea informatică, citat de Reuters.

Vorbind la radioul public polonez, Janusz Cieszynski a spus că autorităţile nu au identificat încă sursa atacurilor, care au loc în timp ce Rusia continuă o invazie pe scară largă a Ucrainei, vecinul din est al Poloniei.

Ucraina a suferit de asemenea o serie de atacuri cibernetice în ultimele săptămâni pe care Kievul le-a pus pe seama Rusiei. Moscova a negat în mod repetat orice implicare în atacuri.

UPDATE 12.09 Ghid pentru confecționarea cocktailurilor Molotov, postat de autoritățile de la Kiev 

Ministerul ucrainean de Interne a postat pe pagina oficială de Facebook un ghid pentru confecționarea cocktailurilor Molotov. Anterior, Ministerul Apărării de la Kiev avertiza privind prezența forțelor ruse în capitala Ucraineană și le recomanda localnicilor să atace inamicii cu cocktailuri Molotov.

 

UPDATE 12.03 Preşedintele ucrainean cere Uniunii Europene înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vineri Uniunii Europene să-şi înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei pentru a o pedepsi pentru invazia sa în Ucraina, relatează AFP.

"Nu au fost epuizate încă toate posibilităţile de sancţiuni. Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească. I-am spus aceasta" preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat Zelenski pe Twitter.

UPDATE 12.02 Consilier prezidenţial ucrainean: Ucraina nu se teme să discute cu Rusia, inclusiv în privinţa statutului neutru

Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak.

"Dacă discuţiile sunt posibile, ele ar trebui să aibă loc. Dacă Moscova spune că îşi doreşte discuţii, inclusiv în privinţa unui statut neutru, nu ne temen de asta", a transmis el printr-un mesaj text.

"Putem vorbi şi despre asta", a adăugat el.

"Disponibilitatea noastră de dialog face parte din eforturile noastre continue pentru pace", a mai spus consilierul prezidenţial.

UPDATE 12.00 Forţele ruse se apropie de Kiev dinspre nord-est şi est

Trupe ruse se apropiau vineri de Kiev - din nord-est şi est -, o înaintare care are loc în paralel cu o ofensivă din nord, anunţată vineri dimineaţa, anunţă Statul Major ucrainean pe Facebook, relatează AFP.

”Inamicul a fost respins de apărători la Cernihiv. El caută să ocolească oraşul pentru a ataca capitala. Pentru asta înaintează către Kosoleţ-Bovarî şi Konotop-Nejne-Kiev. Konotop a căzut”, anunţă Statul Major.

Militarii ucraineni se redesfăşurau în cartiere din nordul Kievului pentru a apăra oraşul.

UPDATE 11.55 Ucraina: Există semne de creștere a nivelului de radiații la Cernobîl

Agenția nucleară a Ucrainei a anunțat că înregistrează niveluri crescute de radiații la Cernobîl, scrie Sky News.

Cu toate acestea, agenția a mai precizat că această creștere este „nesemnificativă” și este cauzată de praful ridicat de trupele rusești care se deplasează cu echipamentul său militar.

Pe de altă parte, ministrul Apărării din Rusia susține că trupele sale au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl pentru a „o proteja”.

Acesta spune că vrea să se asigure astfel că „grupurile naționaliste și alte organizații teroriste nu pot folosi situația din țară pentru a organiza o tragedie nucleară”, scrie BBC.

Rusia a mai spus că nivelurile de radiații din zona înconjurătoare centralei sunt normale și că personalul continuă să monitorizeze nivelurile de radioactivitate.

UPDATE 11.51 Ucraina spune că Rusia mobilizează noi trupe din Belarus pentru a lua cu asalt Kievul

Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul, din cauza daunelor suferite la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Reuters.

"Pentru a intimida populaţia Ucrainei, inamicul alege tot mai mult să distrugă infrastructură civilă şi locuinţe", a precizat Statul Major într-un postare pe Facebook.

UPDATE 11:40 În Kiev a fost anunțată o alertă de raiduri aeriene

Localnicii sunt sfătuiți să caute adăpost cât mai repede, conform pravda.com.ua.

Sirenele au pornit în mai multe districte din capitala Ucrainei, în care Sviatoshyno, Nyvky, Brest, Lukyanivska, Obolon, Vynohradar, Podil și Shevchenkivskyi.

„Atenție! O alertă de raid aerian a fost anunțată! Mergeți imediat la cel mai apropiat adăpost”, a transmis administrația Kievului.

UPDATE 11.10 CNSU: Persoanele care vin din Ucraina în România sunt exceptate de la măsura carantinei

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis, vineri, că persoanele care vin din Ucraina în România sunt exceptate de la măsura carantinei, fie că vin direct, fie că ajung după ce au tranzitat Republica Moldova.

”Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 9 prin care se modifică şi completează Hotărârea CNSU nr. 6 din 31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, în sensul exceptării de la măsura carantinei a persoanelor care sosesc în România din Ucraina, indiferent dacă sosesc direct din Ucraina sau tranzitează Republica Moldova”, a transmis, vineri, CNSU.

CNSU precizează că decizia a fost luată ”ţinând cont de degradarea situaţiei de securitate din Ucraina şi creşterea însemnată a numărului de persoane care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina precum şi cele care se află în punctele de trecere a frontierei şi intenţionează să intre pe teritoriul naţional”.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, până joi, la ora 16.00 când a fst transmisă ultima raportare, au intrat din Ucraina 5.300 de persoane, români şi străini, creşterea fiind de 120% faţă de ziua precedentă.

UPDATE 11.50 Un consilier prezidenţial ucrainean spune că Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe Zelenski

Rusia urmăreşte să ocupe Kievul şi să îl ucidă pe preşedintele Volodimir Zelenski, a declarat vineri consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, în contextul asaltului la care forţele ruse supun capitala Kiev, relatează Reuters.

Podoliak a mai spus că preşedintele Zelenski se află în Kiev. El a mai atras atenţia cu Ucraina se confruntă cu o penurie de combustibil.

În acelaşi timp, consilierul prezidenţial a precizat că Ucraina a doborât două rachete de croazieră şi un avion ale Rusiei deasupra Kievului.

UPDATE 10.50 Rusia confirmă că a ocupat Insula Şerpilor

Forţele ruse au capturat Insula Şerpilor din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, confirmând un anunţ făcut joi seara de Serviciul ucrainean de frontieră, transmite Reuters.

Potrivit ministerului rus, 82 soldaţi ucraineni aflaţi pe insulă s-au predat.

Potrivit oficialilor ucraineni, 13 grăniceri desfăşuraţi pe Insula Şerpilor, la sud de portul Odesa, au fost ucişi cu focuri trase de pe o navă de război rusească.

UPDATE 10.47 Rusia a bombardat 33 de locații civile în ultimele 24 de ore

Forțele militare ale Rusiei vizează zeci de locuri civile, a declarat un oficial al Ministerului de Interne al Ucrainei.

Rușii spun că nu țintesc civilii, dar 33 de locuri civile au fost lovite în ultimele 24 de ore”, a declarat Vadym Denysenko pentru agenția de presă Reuters.

UPDATE 10:20 SURSE: Trupele ruse au intrat în Kiev

Trupele ruse se află acum la Kiev, au confirmat oficialii ucraineni într-un tweet. Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că „inamicul” se află în districtul Obolon, la aproximativ 9 km nord de parlamentul Kievului, în centrul orașului, relatează BBC.

Ministerul ucranean al Apărării a anunţat pe Facebook că este vorba despre o operaţiune de sabotaj a forţelor ruse efectată de către un comando de recunoaştere, relatează AFP.

 

Ministerul ucrainean al Apărării le cere în acelaşi mesaj civililor din cartier să se înarmeze.

 

”Cerem cetăţenilor să ne informeze despre mişcări inamice. Faceţi cocteiluri Molotov. Neutralizaţi ocupantul!”, îndeamnă ministerul în acest mesaj.

Alte surse, precum jurnalistul de la Middle East Eye Ragıp Soylu, anunţă tiruri la periferia de nord a Kievului.

În mai multe cartiere ale capitalei s-au auzit toată dimineaţa focuri de armă și mitralieră.
 

Ucraina se așteaptă la un atac cu tancuri rusești asupra capitalei sale în cursul acestei zile, care ar putea deveni cea mai grea zi de război, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne. Ministrul a adăugat că unitățile armatei ucrainene își apără pozițiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt depășite numeric.

Potrivit unui ziar ucrainean, armata rusă ar fi capturat două vehicule ale forțelor ucrainene, s-au îmbrăcat în uniforme ucrainene și se deplasează spre centrul Kievului. Ele sunt urmate de o coloană de camioane militare rusești, afirmă ministrul adjunct al apărării.

UPDATE 9.43 Macron accelerează desfăşurarea unor militari francezi în România, în cadrul NATO

Preşedintele francez a anunţat vineri, la Bruxelles, că Fraţa îşi accelerează desfăşurarea unor militari în România, în cadrul NATO, în urma invaziei Ucrainei de către armata rusă şi a dat asigurări în cadrul unui summit excepţional UE că Parisul va ”continua să livreze materiale militare şi susţinere populaţiei” Ucrainei, relatează AFP.

Franţa va continua să-şi joace deplin rolul de asigurare a aliaţilor din NATO, prin trimiterea în Estonia a unui nou contingent, în cadrul Prezenţei Avansate Consolidate, devansându-şi participarea la (misiunea) de poliţie aeriană în spaţiul aerian baltic încă din martie şi accelerându-şi desfăşurarea în România”, a anunţat preşedintele francez la finalul unui summit excepţional al Uniunii Europene (UE), la Bruxelles, şi înaintea unuisummit NATO consacrat crizei din Ucraina.

Suntem pregătiţi să continuăm să livrăm materiale militare şi susţinere populaţiei, aşa cum i-am spus preşedintelui (ucrainean Volodimir) Zelenski”, a anunţat Macron.

UPDATE 9.25 Preşedintele Zelenski lansează un apel către Formatul Bucureşti 9 de a ajuta Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat vineri un apel către Formatul Bucureşti 9 (B9) (România, Bulgaria, Ungaria, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Cehia) de a oferi Kievului asistenţă în apărare, de a impune sancţiuni şi a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt ostilităţilor, relatează Zerkalo nedeli.

"Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor", a scris Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

El a adăugat că Ucraina are nevoie de o coaliţie antirăzboi.

Preşedinţii ţărilor participante la "Formatul Bucureşti 9" se întâlnesc, vineri, într-un summit extraordinar la Varşovia, pentru a aborda situaţia din Ucraina după invazia Rusiei asupra acestei ţări.

UPDATE 9.23 Zelenski afirmă că forţele ruse vizează de asemenea zone civile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că armata rusă vizează zone civile la Kiev şi a salutat "eroismul" ucrainenilor în faţa invaziei ruse, dând asigurări totodată că soldaţii vor face "tot posibilul" pentru a apăra ţara, informează AFP.

"În această noapte, ei (ruşii - n.r.) au început să bombardeze cartiere civile. Asta ne aminteşte de (ofensiva nazistă din) 1941", a spus Zelenski într-un video difuzat pe reţelele de socializare, pronunţând această frază în rusă pentru a le atrage atenţia cetăţenilor ruşi.

Autorităţile ruse "spune că zonele civile nu sunt ţinte, însă este încă una dintre minciunile lor. În realitate, ele nu fac nicio distincţie", a adăugat el, în ucraineană.

"Ucrainenii dau dovadă de eroism", a spus Zelenski. Declanşând invazia de joi, ruşii "au crezut că forţele noastre sunt obosite, însă nu suntem obosiţi", a afirmat el.

"Toate forţele (ucrainene) vor face tot posibilul" pentru a apăra Ucraina, a subliniat şeful statului.

UPDATE 9.20 Bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani din Ucraina nu au permisiunea de a părăsi ţara 

Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara pe timpul stării de urgenţă.

Acestora nu li se permite să treacă frontiera, a anunţat joi seara şeful autorităţii vamale ucrainene din Lvov, Daniil Menşikov, pe Facebook.

El le-a cerut oamenilor să nu intre în panică şi să nu încerce să treacă frontiera pe cont propriu.

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat joi ordinul de mobilizare generală valabil pentru 90 de zile ce prevede convocarea incorporabililor şi a rezerviştilor ca urmare a invaziei declanşate de Rusia, a transmis agenţia UNIAN.

Zelenski ordonase deja în cursul săptămânii o mobilizare parţială a rezerviştilor.

UPDATE 8.50 Ucraina se așteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra Kievului vineri

Ucraina se aşteaptă la un atac cu tancuri ruseşti asupra capitalei Kiev vineri, care ar putea deveni cea mai dură zi a războiului, a declarat un consilier al ministrului de interne, relatează Reuters.

Consilierul Anton Heraşcenko a spus că trupele care apără Kievul sunt pregătite cu rachete antitanc furnizate de aliaţii străini.

La rândul său, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a avertizat că forţele ruseşti vor intra vineri în zone de la marginea Kievului, după ce autorităţile au anunţat că oraşul şi alte locuri au fost atacate de rachete ruseşti la primele ore ale dimineţii.

Hanna Maliar a adăugat că unităţi ale armatei ucrainene apără poziţiile pe patru fronturi, deşi sunt depăşite numeric.

UPDATE 8.40 Un avion de luptă a fost doborât deasupra Kievului

Un avion de luptă ucrainean Sukhoi Su-27 a fost doborât deasupra capitalei Kiev, vineri dimineața, potrivit ministrului adjunct de Interne al Ucrainei Evgeny Yenin.

Fotografiile postate pe Twitter par să arate un incendiu la o casă cu două etaje, după ce fragmente din avion au căzut pe ea. Nu este clar dacă acestea sunt rămășițele avionului Su-27.

UPDATE 8.37 Zelenski spune că acţiunile Rusiei arată că sancţiunile occidentale nu sunt suficiente

Preşedintele ucrainean a declarat că agresiunea neîntreruptă a Rusiei asupra ţării sale arată că sancţiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente, potrivit Reuters.

De asemenea, Zelenski şi-a exprimat regretul că lumea continuă să observe de la distanţă ce se întâmplă în Ucraina.

UPDATE 8.18 Imagini cu un bloc din Kiev lovit de atacurile ruse

Cel puțin un bloc de apartamente din Kiev a fost lovit de o rachetă rusească la primele ore ale dimineții, vineri.

Iată un videoclip verificat cu una dintre clădirile avariate.

Primarul Kievului a spus că cel puțin trei persoane au fost rănite în urma loviturilor cu rachete.

 

UPDATE 8.00 Ucraina a aruncat în aer un pod pentru a împiedica avansul Rusiei în Kiev

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că trupele de asalt au aruncat în aer un pod de peste râul Teteriv la Ivankiv, situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Kiev, pentru a împiedica avansarea rușilor spre capitală.

Ministerul a spus că avansul rusesc a fost oprit.

UPDATE 7.51 Zelenski a confirmat atacurile cu rachete de vineri dimineață

Volodimir Zelenski a confirmat mai multe atacuri cu rachete raportate vineri, înainte de zorii zilei.

Zelensky a spus că atacurile au început vineri, la ora locală 4:00.

El a adăugat că atacurile Rusiei au vizat atât locuri militare, cât și civile. Rusia a declarat anterior că nu țintește lovituri asupra civililor.

UPDATE 7.42 Volodimir Zelenski, nou mesaj pentru Rusia

Volodimir Zelenski face apel la Rusia pentru o încetare a focului.

Rusa va trebui, mai devreme sau mai târziu, să discute cu noi despre încetarea ostilităţilor şi oprirea acestei invazii”, a spus el.

Cu cât conversația începe mai devreme, cu atât pierderile Rusiei vor fi mai mici”.

El a adăugat că în momentul în care atacurile vor înceta, „ne vom apăra țara”.

UPDATE 7.38 Zelenski spune că avansul trupelor ruse a fost în mare măsură oprit

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a reluat atacurile cu rachetă în zorii zilei de vineri, la ora locală 04.00, dar că trupele ruse au fost oprite din avansul lor în majoritatea direcţiilor, relatează Reuters.

Într-un discurs televizat, Zelenski a spus că atacurile ruse au avut ţinte atât militare, cât şi civile.

UPDATE 7.36 Sirenele au răsunat la Lvov, în vestul Ucrainei

Sirenele au răsunat vineri dimineaţă în oraşul Lvov din vestul Ucrainei, informează Reuters, care citează martori oculari.

Rusia a lansat joi o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar Kievul a raportat zeci de morţi şi sute de răniţi. Capitala Kiev a fost atacată vineri dimineaţă, în timp ce o rachetă a lovit aeroportul din oraşul Rivne, în vestul Ucrainei, a anunţat primarul localităţii.

Printre altele, ministrul ucrainean de externe a declarat vineri că Kievul a suferit în timpul nopţii lovituri "îngrozitoare" din partea Rusiei.

"Ultima dată când capitala noastră a trecut prin ceva asemănător a fost în 1941, când a fost atacată de Germania nazistă. Ucraina a învins acel demon şi îl va învinge şi pe acesta", a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

UPDATE 7.26 Consiliul European a decis sancţiuni economice împotriva Rusiei şi va pregăti un set pentru Belarus

Consiliul European a decis sancţiuni economice împotriva Rusiei şi va pregăti un set şi pentru Belarus. Prezent la reuniunea extraordinară a consiliului, preşedintele Klaus Iohannis a condamnat agresiunea rusă din Ucraina şi a subliniat că UE trebuie să îşi apere principiile şi vlorile, pledând pentru atenuarea impactului negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova şi Georgiei.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 24 februarie 2022, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocată ca urmare a agresiunii militare neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Preşedintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a intervenit prin videoconferinţă, prezentând evoluţiile în curs ale situaţiei de securitate. Liderii europeni au condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea militară rusă la adresa Ucrainei, evidenţiind că acţiunile militare ilegale ale Rusiei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a principiilor Cartei ONU şi subminează stabilitatea şi securitatea la nivel european şi global. Şefii de stat şi de guvern au arătat că Federaţia Rusă este singura responsabilă pentru acest act de agresiune şi pentru pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile pe care le va provoca”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Liderii UE au cerut Rusiei încetarea imediată a acţiunilor militare, retragerea necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentului militar de pe întreg teritoriul Ucrainei şi respectarea deplină a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

UPDATE 7.21 Refugiaţi ucraineni au petrecut noaptea într-o gară din Polonia

Refugiaţi ucraineni, în majoritate femei şi zeci de copii, au petrecut noaptea de joi spre vineri într-o gară din Polonia vecină după ce au fugit de invazia rusă începută joi, citind neliniştiţi pe telefoane ştirile de pe linia frontului, relatează AFP.

"Vin de la Kiev. Am auzit explozii lângă locuinţa mea şi mi-am făcut bagajele, am luat aproape totul cu mine", a declarat Olha, o profesoară de 36 de ani de la Institutul Politehnic din Kiev.

La câteva ore după ce a fugit de luptele din ţara sa, Olha a ajuns, la fel ca alţi circa 200 de refugiaţi, în gara din Przemysl, în sud-estul Poloniei, la câţiva kilometri de frontieră.

Ucrainenii, în majoritate femei, dintre care două şi-au luat şi pisicile cu ele, ocupă aproape toate locurile din gară sau stau înghesuiţi pe paturi de campanie lângă bagajele lor.

"Mă simt în siguranţă aici, dar nu pot să îmi ajut rudele şi prietenii. Mulţi dintre ei sunt în pericol şi nu pot pleca aşa repede", a mai spus Olha, care vrea să ajungă la iubitul său în Elveţia.

"Vor mai fi multe dificultăţi", a adăugat ea, subliniind că "Ucraina nu este Rusia".

Refugiaţii sunt înconjuraţi de funcţionari polonezi, între care poliţişti şi militari. Soldaţi în ţinută de camuflaj le oferă mâncare.

Aşezaţi la o masă, alţi agenţi îi înregistrează pe refugiaţi şi îi ajută să îşi rezerve biletele pentru a-şi continua călătoria.

Konstantin, de 25 de ani, spune că bombardamentele şi "alte lucruri extrem de înspăimântătoare" l-au făcut să îşi părăsească ţara.

"Nu am văzut decât videouri şi mesaje de la prieteni, iar asta m-a făcut să plec. Mă duc la un prieten în Germania, iar apoi voi vedea ce se va întâmpla", a declarat el pentru AFP.

"Nu ştiu când mă voi întoarce în Ucraina, deoarece cred că Ucraina are o problemă enormă, iar asta ar putea dura luni sau chiar ani", a adăugat el.

Irina, 42 de ani şi proprietară a unei afaceri, califică invadarea Ucrainei de către Rusia drept "acţiune împotriva umanităţii".

"Viaţa mea s-a schimbat complet în jumătate de zi. Dar e bine că ştim că avem un loc unde să mergem. Unele persoane nu au niciun loc unde să meargă", a spus ea.

Întrebată cât timp crede că va dura războiul, Irina a răspuns că este greu de spus: "Evident, mi-ar plăcea ca liderii mondiali să ajungă la un acord şi ca totul să se termine rapid".

"Totuşi, cred că Ucraina nu poate accepta pacea în condiţiile Rusiei. În niciun caz. Ucraina este o naţiune independentă care nu se poate supune Rusiei", a subliniat ea.

UPDATE 7.17 Bilanțul deceselor din Ucraina

Preşedintele ucrainean susţine că cel puţin 137 de ucraineni au fost ucişi de la declanşarea invaziei ruseşti, iar 316 au fost răniţi.

Într-un mesaj video posat pe contul său de Facebook, Zelenski a afirmat că altor state le este teamă să sprijine aderarea Ucrainei la NATO.

”Cine este dispus să garanteze aderarea Ucrainei la NATO? Sincer, tuturor le este teamă. I-am întrebat pe toţi partenerii dacă sunt alături de noi. Sunt alături de noi dar nu sunt pregătiţi să ne ia într-o alianţă alături de ei”, a afirmat el.

”Indiferent câte conversaţii am avut cu liderii străini, am auzit puţine lucruri. Primul este că suntem sprijiniţi. Sunt recunoscător fiecărui stat care ne ajută concret, nu numai cu vorbe.Dar este şi un al doilea lucru - am fost lăsaţi singuri să ne apărăm ţara.Cine este pregătit să lupte alături de noi? Sincer, nu văd”, a continuat Zelenski.

“Astăzi i-am întrebat pe cei 27 de lideri ai Europei, dacă Ucraina va fi în NATO, am întrebat direct. Toţi se tem,. nu răspund. Iar noi nu ne temem, nu ne temem de nimic”, a încheiat preşedintele ucrainean.

 UPDATE 7.03 Secretarul de stat american Antony Blinken, convins că Rusia va încerca să înlăture Guvernul de la Kiev

Secretarul de stat american Antony Blinken se declară convins că Rusia va încerca să înlăture Guvernul de la Kiev, relatează CNN.

Nu ai nevoie de servicii de informaţii pentru a-ţi spune exact ceea ce doreşte Putin. A spus el foarte clar că ar vrea să reconstituie Imperiul Sovietic, după care, la scurt timp, să restabilească o sferă de influenţă care să includă statele învecinate care erau cândva parte a Blocului Sovietic”, a declarat Blinken într-un interviu, întrebat despre ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin.

Blinken a subliniat că NATO îl va împiedica pe Putin să îşi atingă obiectivele.

Acum, dacă vorbim despre o ameninţare dincolo de graniţele Ucrainei, există ceva foarte puternic care stă în calea sa. Acesta este articolul 5 din Tratatul NATO, potrivit căruia un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor”, a afirmat Antony Blinken.

UPDATE ora 6.55. Mesajul ministrului apărării din Ucraina: „O rachetă a lovit Kievul. Ultima dată când am trecut prin așa ceva a fost în 1941, când a fost atacat de naziști. Ucraina s-a apărat atunci și se va apăra și acum”.

UPDATE ora 6.30. Cel puțin alte trei explozii au fost auzite la Kiev, în zorii zilei de vineri, transmite CNN, și s-ar fi produs în partea de vest a orașului, potrivit relatărilor jurnaliștilor americani aflați acolo. 

UPDATE ora 5.50 Președintele Ucrainei afirmă că nu va părăsi Kievul, în condițiile în care forțele ruse sunt la aproximativ 30 de kilometri de capitala Ucrainei. Președintele statului spune că el și familia sa reprezintă țintele lui Putin, care vrea să-l elimine.

„Inamicul m-a marcat ca țintă principală”, a avertizat Volodomir Zelenski, într-un mesaj video. "Familia mea este imediat vizată. Rușii vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, eliminând șeful statului".

"Voi rămâne în Capitală. Familia mea este tot în Ucraina".

Tancurile ruseşti care au intrat în Ucraina prin Belarus se află la aproximativ 30 de kilometri de Kiev, au declarat oficiali ai administraţiei Biden, potrivit CNN.

UPDATE ora 5.30. Potrivit unor surse guvernamentale ucrainene, una dintre exploziile auzite în Kiev ar fi fost provocată de o rachetă a forțelor ucrainene care ar fi lovit un avion de vânătoare rus.

UPDATE ora 5.10 Capitala Ucrainei a fost lovită de rachete de croazieră sau balistice, a transmis consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko.

UPDATE ora 04.35: Aflată în capitala Ucrainei, o echipă CNN a anunțat că a auzit, vineri dimineață, două explozii în centrul Kievului și o a treia explozie puternică în depărtare. Momentul a fost surprins de o cameră stradală.

 

 

De asemenea, au fost raportate două explozii și în Odessa.

UPDATE 04.15: Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța va accelera dislocarea de soldaţi în România, potrivit Agerpres.

UPDATE 02.30: Potrivit unui raport al serviciilor secrete ucrainene, Rusia intenționează să lanseze un bombardament „la scară largă” asupra capitalei Kiev, informează CNN,citată de breakingthenews.net.

Din câte se pare, este de așteptat să lanseze atacul în jurul orei 03:00 dimineața, ora locală.

UPDATE 02.20Trupele rusești au luat ostatic personalul centralei nucleare de la Cernobîl, a anunțat, joi noaptea, Casa Albă, care spune că situația este ”incredibil de alarmantă”.

”Această luare ilegală și periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreținerea și protejarea instalațiilor de deșeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă și îngrijorătoare. O condamnăm și cerem eliberarea lor”, a transmis Casa Albă.

 UPDATE 02.00Toți soldații ucraineni aflați pe Insula Șerpilor au fost omorîți în urma atacului Rusiei, a anunțat, joi noaptea, președintele Volodomir Zelenski.

”Absolut toți soldații care păzeau Insula Șerpilor, din Marea Neagră, au murit”, a declarat președintele ucrainean Volodomir Zelenski, potrivit The Guardian.

Zelenski a precizat că îi va decora postmortem pe soldații căzuți la datorie.

UPDATE 01.40: Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat în noaptea de joi spre vineri că ”sabotori ruși” au intrat deja în Kiev, el fiind marcat de Rusia ca ”ținta numărul 1”.

”Ei vor să distrugă Ucraina politic prin distrugerea șefului statului. Avem informații că grupurile de sabotaj inamice au intrat la Kiev”, a spus Zelenski într-un mesaj video.

UPDATE 00:45: NATO este, de asemenea, o ''alianţă nucleară'', a avertizat joi ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, în timp ce Rusia a făcut referire la o ameninţare nucleară în cazul în care este împiedicată ofensiva sa în Ucraina.

″Alianţa Atlantică este şi o alianţă nucleară″⁣, a amintit Jean-Yves Le Drian la postul TF1, numindu-l pe preşedintele rus Vladimir Putin drept ″⁣dictator″⁣ şi promiţând sancţiuni occidentale care ″⁣vor lovi în inima″⁣ Rusiei.

Putin a amenințat Occidentul cu ”consecințe pe care nu le-ați mai văzut” dacă va încerca să intervină militar în ajutorul Ucrainei.

UPDATE 00.30: Rusia vrea să creeze un culoar între peninsula ocupată Crimeea și Transnistria, regiunea separatistă rusă din Republica Moldova, a anunțat joi noaptea armata ucraineană.

Potrivit acesteia, forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

UPDATE 23.50: Rușii au ocupat Insula Șerpilor, au anunțat joi seara autoritățile ucrainene.

Insula Șerpilor cu o suprafață de doar 0,17 kilometri pătrați se află la 297 de kilometri vest de Crimeea și 45 de kilometri de țărmurile României.

Nu are sursă proprie de apă potabilă și are o populație de aproximativ 100 de soldați ucraineni.

Insula Șerpilor reprezintă un obiectiv strategic pentru Moscova și Sevastopol, unde se află Flota Mării Negre a Rusiei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Oficial rus: Războiul din Ucraina a început acum 8 ani, noi doar îi punem capăt. Rusia nu a comis niciun fel de agresiune
Oficial rus: Războiul din Ucraina a început acum 8 ani, noi doar îi punem capăt. Rusia nu a comis niciun fel de agresiune

Ministerul de Externe al Rusiei susține că vrea doar să pună capăt ”băii de sânge” care se întâmplă de 8 ani din Donbass, asupra căreia atât Ucraina, cât și Occidentul au închis ochii, scrie Russia Today (RT).

De ce unii lideri mondiali se gândesc să scoată Rusia dintr-un sistem bancar cunoscut sub numele de SWIFT
De ce unii lideri mondiali se gândesc să scoată Rusia dintr-un sistem bancar cunoscut sub numele de SWIFT

Liderii Uniunii Europene au luat în considerare ceea ce unii numesc „opțiunea nucleară” de a scoate Rusia din SWIFT, o rețea de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, în urma invaziei Ucrainei.

Rusia: Site-ul Kremlinului şi cel al Ministerului Apărării au rămas fără conexiune la internet
Rusia: Site-ul Kremlinului şi cel al Ministerului Apărării au rămas fără conexiune la internet

Numeroase site-uri guvernamentale ruse, inclusiv paginile web ale Kremlinului şi Ministerului Apărării, au rămas joi fără conexiune la internet, a informat observatorul de internet Netblocks şi a confirmat EFE, citată de Agerpres.

Ministrul ucrainean al Sănătății: 57 de oameni au fost ucişi în prima zi a invaziei ruse
Ministrul ucrainean al Sănătății: 57 de oameni au fost ucişi în prima zi a invaziei ruse

Ministrul ucrainean al sănătăţii Oleh Liaşko a declarat joi că 57 de oameni au fost ucişi şi 169 au fost răniţi după ce Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei, informează Reuters, citată de Agerpres.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Rusia piratează site-uri de presă din România pentru dezinformare
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Rusia piratează site-uri de presă din România pentru dezinformare

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică anunţă că a identificat deja site-uri găzduite în Rusia care copiază identitatea vizuală şi parte din conţinutul News.ro şi care sunt implicate în tentative de fraudă şi dezinformare.  

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.