iPhone X, prezentat de Apple. Tot ce trebuie să știi despre noul smartphone

13-09-2017 07:26


Apple a prezentat iPhone X, marți. Compania a aniversat 10 ani de la prezentarea primului iPhone.

Citește pe Yoda.ro despre specificațiile celor trei noi modele de smartphone lansate marți - iPhone X, iPhone 8 și iPhone 8 Plus!

Apple şi-a prezentat marţi seară noile produse, cel mai important eveniment al companiei din ultimii ani. În cadrul unui eveniment organizat pentru prima oară în cadrul Steve Jobs Theater, noul sediu încă nefinalizat al companiei, Apple a prezentat trei modele noi de iPhone.

Două dintre acestea, iPhone 8 şi iPhone 8 Plus sunt upgrade-uri ale modelelor vechi, care păstrează acelaşi design, dar beneficiază de componente superioare. Cel de-al treilea, iPhone X, beneficiază de un design nou şi o serie de caracteristici care-l diferenţiază de celelalte telefoane Apple.

Pentru prima oară din 2014 încoace, Apple vine cu un design nou, după ce trei ani la rând, iPhone 6, iPhone 7 şi iPhone 7S au folosit acelaşi desen. iPhone X este dominat de ecranul care acoperă un procent mai mare din suprafaţa dispozitivului decât până acum.

La fel ca şi alţi producători înainte, precum Xiaomi (care a lansat primul telefon de acest gen) şi Samsung cu S8 şi Note 8, Apple poate integra în acest fel un ecran mai mare în acelaşi spaţiu.

Difuzorul pentru convorbiri, senzorii şi camera foto frontală au fost grupate pe o bară care pare decupată din partea superioară a ecranului. Dispozitivul este rezistent la apă şi praf.

iPhone X este, totodată, primul telefon Apple dotat cu un ecran de 5.8 inch de tip OLED de tip Super Retina (2436 x 1125 pixeli, 458 ppi), care oferă o imagine mai bună, este mai eficient din punct de vedere energetic dar ridică mai multe în procesul de producţie.

Îngustarea ramelor care acomodează un ecran mai mare a dus la dispariţia butonului Home, cel care integra şi tehnologia Touch ID, responsabilă de autentificarea pe bază de amprentă. Locul acesteia a fost luat de Face ID, un sistem de recunoaştere facială care foloseşte o cameră cu infraroşu.

La fel ca Touch ID, Face ID va fi folosit atât pentru deblocarea telefonului şi accesul la anumite aplicaţii, cât şi pentru plăţi electronice prin sistemul Apple Pay (acolo unde acesta este disponibil).

Operaţiunile care erau până acum atribuite butonului Home se vor realiza pe iPhone X prin gesturi intuitive desenate cu degetul pe ecran.

În ceea ce priveşte dotările tehnice, iPhone X este telefon Apple care dispune de 3 GB memorie RAM. De asemenea, smartphone-ul foloseşte noul chipset A11, care este compus din 6 nuclee de procesare.

Alături de iPhone X, Apple a mai prezentat două telefoane care folosesc vechiul design, de iPhone 6. Este vorba de modelele iPhone 8 şi iPhone 8 Plus.

Cele două modele sunt construite din aluminiu şi sticlă, cei de la Apple susţinând că este vorba de cea mai rezistentă sticlă montată vreodată într-un telefon mobil. iPhone 8 este rezistent la apă şi praf.

Ecranul noilor telefoane Apple folosesc ceea ce Apple numeşte True Tone. Acesta reglează automat temperatura culorii în funcţie de caracteristicile de luminozitate ale mediului înconjurător.

Noile iPhone-uri folosesc noul chipset A11 Bionic. Acesta aduce un sport de 25% al vitezei de procesare, iar chip-ul grafic este mai rapid cu 30% decât versiunea anterioară.

Camerele foto au 12 MP. Una dintre acestea are apertura de f/1.8, iar a doua dispune de o deschidere f/2.8. Acesta filmează în format 1080p cu 240 de cadre pe secundă şi 4K cu 60 de cadre pe secundă. Conform celor de la Apple, camera este calibrată pentru a funcţiona în mediul augmentat.

Noile iPhone-uri pot fi încărcate wireless. Încărcătorul Apple foloseşte standardul Qi, ceea ce înseamnă că telefoanele Apple pot fi încărcate cu stand-uri wireless Qi obişnuite, ce funcţionează cu orice telefon compatibil.

În cazul lui iPhone X, Apple promite o autonomie cu două ore mai mare decât a modelelor anterioare.

iPhone 8 de 64 GB va costa 699 de dolari. iPhone 8 Plus va costa 799 de dolari în varianta de 64 GB. iPhone X 64 GB va costa 999 de dolari. Toate cele trei modele vor avea şi versiuni de 256 GB.

iPhone 8 şi iPhone 8 Plus vor fi disponibile începând cu 22 septembrie. iPhone X va ajunge pe piaţă pe 3 noiembrie.

Prezentarea noului smartphone live-text:

ora 21.50

iPhone X va costa de la 999 dolari, pentru versiunea cea mai ieftină, cu 64GB memorie internă. Din păcate, o veste proastă pentru fanii Apple: precomenzile vor începe abia pe 27 octombrie, iar vânzările pe 3 noiembrie.

ora 21.45

iPhone X are cameră foto principală duală de 12MP, verticală, cu stabilizator optic de imagine. Poți face fotografii bune și pe lumină slabă, inclusiv poze tip portret.

Funcționează foarte bine cu aplicațiile de realitate virtuală.
Camera frontală face poze selfie impresionante datorită opțiunii Portrait Lighting.

La fel ca iPhone 8, are chipset A11 Bionic, cu 4+2 nuclee și încărcare wireless. Bateria rezistă cu două ore mai mult decât la iPhone 7.

ora 21.30

Telefonul are un motor neural, care folosește învățarea artificială pentru a recunoaște fața utilizatorului. Computerul poate face 600 de miliarde de operațiuni pe secundă. Astfel, ne poate recunoaște fața chiar dacă ne schimbăm coafura, purtăm ochelari sau pălărie.

Sistemul nu poate fi păcălit de o fotografie, spun reprezentanții Apple. Există doar o șansă la un milion ca altcineva să poată păcăli sistemul FaceID. Sistemul poate fi folosit și pentru Apple Pay și pentru a controla emoji animate - animoji.

ora 21.20

Este prezentat noul flagship, iPhone X (se pronunță Zece - după cifra romană X=10 - aluzie la aniversarea celor 10 ani de la lansarea primului iPhone).

Deblocarea iPhone X se face cu ajutorul privirii - prin FaceID - se deblochează când te uiți la el. De asemenea, are un buton lateral care poate fi apăsat pentru a vorbi direct cu Siri.

Nu mai există buton Home. Telefonul are ecran de 5,8 inch, cu tehnologie OLED - este subțire, are contrast puternic și rezoluție deosebită. Culorile sunt redate mai clar și ecranul este mai luminos. Are 3D Touch și suportă video la rezoluție HDR. Carcasa este din oțel, nu din aluminiu.

ora 21.15

Ambele telefoane iPhone 8 și 8 Plus se vor putea încărca wireless, o premieră pentru iPhone. iPhone 8 va costa 699 dolari, iar iPhone 8 Plus de la 799 dolari. Gadgeturile vor putea fi cumpărate după 22 septembrie.

ora 20.55

Phil Schiller prezintă noile iPhone 8 și iPhone 8 Plus, upgrade la iPhone 7 și 7 Plus. Aceste telefoane au cea mai rezistentă sticlă folosită vreodată pe un smartphone, spun cei de la Apple. De asemenea, noile telefoane sunt „sigilate microscopic” pentru rezistență la praf și la apă.

Telefoanele au chipset A11 Bionic, cel mai puternic cip instalat vreodată pe un smartphone. iPhone 8 Plus are cameră foto duală de 12MP și stabilizare optică a imaginii. Telefoanele au chipset A11 Bionic, cel mai puternic cip instalat vreodată pe un smartphone.

iPhone 8 Plus are cameră duală de 12MP și stabilizare optică a imaginii. Ambele telefoane sunt compatibile cu Realitatea Augmentată. iPhone 8 Plus are și o noua opțiune - Portrait Lighting, prin care putem schimba luminozitatea chiar în timp ce facem poza.

ora 20.45

Apple TV este prezentat de Eddy Cue. Noul Apple TV va suporta înregistrări la rezoluție 4K și video HDR. Grafica este de 4 ori mai rapidă, datorită unui procesor mult mai performant. Apple TV va avea și transmisii sportive live, iar utilizatorii vor primi notificări când joacă echipele favorite. Apple TV 4K va costa de la 179 dolari și va fi disponibil de pe 22 septembrie.

ora 20.40

Ecranul ceasului funcționează ca antenă și există un mic card SIM încorporat. Vor fi două variante de Apple Watch - cu Cellular costă de la 300 dolari, iar fără celular încorporat de la 329 dolari. Vânzările vor începe pe 22 septembrie.

ora 20.30

Jeff Williams anunță Apple Watch seria 3, cu Cellular, astfel încât ceasul poate fi folosit pe post de telefon. Este cu 70% mai rapid, datorită noului procesor și funcționează cu Siri prin comandă vocală.

ora 20.25

Urcă pe scena Jeff Williams, COO Apple. Noul Apple Watch va avea un sistem mai performant de monitorizare cardiacă, anunță acesta. Cu ajutorul acestui gadget, utilizatorii vor fi avertizați când au un ritm cardiac anormal.

ora 20.20

În 2017, Apple Watch a ajuns pe locul 1 pe piața ceasurilor inteligente. 97% dintre clienții care cumpără acest gadget se declară mulțumiți. Apple Watch este de mare ajutor utilizatorilor, inclusiv datorită funcțiilor medicale pe care le are, prin care poate măsură glicemia și tensiunea arterială.

ora 20.10

Tim Cook vorbește despre Apple Park, noul sediu al companiei, unde se vor muta anul acesta. Noul sediu funcționează pe bază de energie alternativă, iar în centrul pentru vizitatori oricine poate experimenta Realitatea Augmentată.

ora 20.05

Tim Cook anunță că Apple va susține, alături de Crucea Roșie, victimele uraganului care a făcut ravagii în ultimele zile în Texas și Florida și încurajează publicul să facă donații prin App Store.

ora 20.00

Tim Cook, CEO Apple a venit pe scena amfiteatrului. Pe ecran rulează un film despre Steve Jobs, iar Tim Cook vorbește despre contribuția fondatorului Apple, care este „ADN-ul Apple.”

ora 19.45

Jurnaliștii au ajuns deja la eveniment. Lansarea noului iPhone X este primul eveniment organizat în noul sediul al companiei Apple din Cupertino, California.

Prezentarea flagship-ului are loc în Amfiteatrul Steve Jobs din noul sediu, numit astfel în onoarea fondatorului Apple, care a prezentat primul iPhone în urmă cu 10 ani.