La Buzau s-au inventat ardeii atat de iuti incat, daca ii tai, stranuta toata lumea. Sunt utili desi nu pot fi mancati

ardei iuti

Ardei de 200 de ori mai iuti decat cei obisnuiti au fost obtinuti, dupa aproape 20 de ani de studiu, de cercetatorii buzoieni, care spun ca acesti ardei sunt atat de iuti incat gazul emanat la taierea unuia ar provoca un stranut in masa.

Seful Laboratorului de Genetica si Ameliorare de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau, Costel Vanatoru, spune ca studiul la acest soi de ardei a inceput in anul 1996, precizand ca un ardei obisnuit are o concentratie de capsaicina de maximum 1.000 de unitati Scoville, iar cel obtinut la Buzau masoara pana la 2 milioane de unitati.

"Am o colectie de ardei iuti compusa din peste 200 de soiuri. Am facut o evaluare a concentratiei de capsaicina si am ajuns la concluzia ca dupa un studiu care a inceput in 1996 am reusit sa amelioram soiuri de top, care concureaza cu cei mai iuti ardei din lume, ma refer la cei omologati. Avem o linie de top, cel mai iute ardei al nostru masurand 2 milioane de unitati, pe camp, cel bulgaresc pe care il consumam la masa are cel mult 1.000. Ardeiul este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic, iutimea este influentata de mediul de cultura, dar si de soi, iar ce am reusit noi este ameliorarea soiului. Pentru ca nu e inca o specie omologata, omologarea durand cinci ani si implicand anumite aspecte, il folosim ca material genetic de baza, suntem inca in stadiu de cercetare”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Costel Vintatoru.

El a adaugat ca deocamdata ardeiul obtinut la Buzau nu poate fi vandut.

"Vom vedea in viitor, speram sa reusim sa-l omologam. Omologarea implica o perioada de testare de trei ani la institutiile statului si doi ani prezentarea lui. E drum lung pana la omologare, trebuie stabilizata perfect linia", a afirmat cercetatorul.

Citește și
ardei iuti
Ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci ardei iuti. Efectul e miraculos

Vinatoru a mai spus ca ardeiul obtinut de cercetatorii buzoieni nu poate fi mancat, sustinand ca gazul emanat la taierea unuia ar provoca un stranut in masa, lacrimare excesiva sau chiar arsura.

Conform sursei citate, capsaicina obtinuta de la acesti ardei poate fi folosita cu succes in domeniul medical.

"N-ai cum sa mananci asa ceva, nici sa scoti semintele cu mana. Daca e sa compari un ardei iute pe care-l mananci la masa cu un ardei obtinut de noi e ca si cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la taierea unui astfel de ardei ar provoca stranut in masa, stare de lacrimare excesiva, e imposibil sa-l consumi", a mai spus Vanatoru.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Nicolae Stanciu, după ce Gigi Becali a anunțat că-l vrea înapoi la FCSB
Reacția lui Nicolae Stanciu, după ce Gigi Becali a anunțat că-l vrea înapoi la FCSB
Citește și...
Acriturile care ne fac viata mai dulce. Chef FOA si Chef Adrian Hadean ne invata cum se prepara zacusca sau muraturile
Acriturile care ne fac viata mai dulce. Chef FOA si Chef Adrian Hadean ne invata cum se prepara zacusca sau muraturile

Toamna se numara bobocii, dar si borcanele cu bunatati puse pentru iarna, cu ardei copti, vinete pregatite pentru zacusca sau muraturi.

Ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci ardei iuti. Efectul e miraculos
Ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci ardei iuti. Efectul e miraculos

Capsaicina, o substanta care se gaseste in ardei iuti si care le asigura acestora gustul, ar putea fi folosita in prevenirea cancerului intestinal. Aceasta este concluzia unui studiu recent, realizat in Marea Britanie, pe soareci.

Recomandări
Cum funcționa mașinăria rusească de propagandă din spatele lui Călin Georgescu. Susținerea de care a avut parte în alegeri
Cum funcționa mașinăria rusească de propagandă din spatele lui Călin Georgescu. Susținerea de care a avut parte în alegeri

Autoritățile române desfășoară anchete pe mai multe planuri, pentru a lămuri cine a organizat rețeaua de propagandă pro-Călin Georgescu și cât de extinsă este.

Austria a anunțat oficial că acceptă România și Bulgaria în Schengen. „Nu ne vom folosi dreptul de veto”
Austria a anunțat oficial că acceptă România și Bulgaria în Schengen. „Nu ne vom folosi dreptul de veto”

Austria a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o aşteptare îndelungată.

Întâlnire secretă la Ciolpani. Horațiu Potra ar fi plănuit să creeze haos în București. Ar fi participat și Călin Georgescu
Întâlnire secretă la Ciolpani. Horațiu Potra ar fi plănuit să creeze haos în București. Ar fi participat și Călin Georgescu

Autoritățile au descins luni la 12 adrese și au efectuat percheziții în cazul grupării Potra, care s-ar fi îndreptat duminică spre Capitală pentru a crea panică, în contextul organizării unor proteste.