La Buzau s-au inventat ardeii atat de iuti incat, daca ii tai, stranuta toata lumea. Sunt utili desi nu pot fi mancati
Ardei de 200 de ori mai iuti decat cei obisnuiti au fost obtinuti, dupa aproape 20 de ani de studiu, de cercetatorii buzoieni, care spun ca acesti ardei sunt atat de iuti incat gazul emanat la taierea unuia ar provoca un stranut in masa.
Seful Laboratorului de Genetica si Ameliorare de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau, Costel Vanatoru, spune ca studiul la acest soi de ardei a inceput in anul 1996, precizand ca un ardei obisnuit are o concentratie de capsaicina de maximum 1.000 de unitati Scoville, iar cel obtinut la Buzau masoara pana la 2 milioane de unitati.
"Am o colectie de ardei iuti compusa din peste 200 de soiuri. Am facut o evaluare a concentratiei de capsaicina si am ajuns la concluzia ca dupa un studiu care a inceput in 1996 am reusit sa amelioram soiuri de top, care concureaza cu cei mai iuti ardei din lume, ma refer la cei omologati. Avem o linie de top, cel mai iute ardei al nostru masurand 2 milioane de unitati, pe camp, cel bulgaresc pe care il consumam la masa are cel mult 1.000. Ardeiul este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic, iutimea este influentata de mediul de cultura, dar si de soi, iar ce am reusit noi este ameliorarea soiului. Pentru ca nu e inca o specie omologata, omologarea durand cinci ani si implicand anumite aspecte, il folosim ca material genetic de baza, suntem inca in stadiu de cercetare”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX Costel Vintatoru.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
El a adaugat ca deocamdata ardeiul obtinut la Buzau nu poate fi vandut.
"Vom vedea in viitor, speram sa reusim sa-l omologam. Omologarea implica o perioada de testare de trei ani la institutiile statului si doi ani prezentarea lui. E drum lung pana la omologare, trebuie stabilizata perfect linia", a afirmat cercetatorul.
Vinatoru a mai spus ca ardeiul obtinut de cercetatorii buzoieni nu poate fi mancat, sustinand ca gazul emanat la taierea unuia ar provoca un stranut in masa, lacrimare excesiva sau chiar arsura.
Conform sursei citate, capsaicina obtinuta de la acesti ardei poate fi folosita cu succes in domeniul medical.
"N-ai cum sa mananci asa ceva, nici sa scoti semintele cu mana. Daca e sa compari un ardei iute pe care-l mananci la masa cu un ardei obtinut de noi e ca si cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la taierea unui astfel de ardei ar provoca stranut in masa, stare de lacrimare excesiva, e imposibil sa-l consumi", a mai spus Vanatoru.