Judecătorul Cristi Danileț: Un magistrat nu poate fi ministru, asta a decis recent CCR

23-08-2019 17:43


Cristi Danileț

Judecătorul Cristi Danileț afirmă că Dana Gîrboveanu, propusă de PSD pentru funcția de ministru al Justiției, nu poate ocupa această funcție.

Danileț precizează faptul că, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, un magistrat nu poate fi ministru și că aceeași decizie stabilește ca magistratul în funcție nu poate fi nici secretar de stat.

De asemenea, judecătorul afirmă că nici CSM nu permite ca un judecător să fie detașat în Ministerul Justiției pentru a fi numit ministru al justiției.

”Prin hotărârea nr. 654/2012, Secția pentru judecători a CSM a decis că un judecător nu poate fi detașat în Ministerul Justiției pentru a fi numit ministru al justiției.

Mai nou, CCR a decis în același sens prin Decizia nr. 45/2018: ”Nu trebuie să se confunde funcția de membru al Guvernului, în care, într-adevăr, un magistrat nu poate fi detașat fără a încălca principiul separației puterilor în stat, cu una căreia numai i se atașează rangul de demnitate publică, dar care este inferioară/disticntă de cea de ministru/membru al Guvernului, și care, prin conținutul său )și eventualele cerințe impuse de acquis-ul european, privind chiar specificul acelei funcții) presupune să fie ocupată cu prioritate de către un magistrat.

Magistratul nu poate fi exclus de la exercitarea temporară a unor funcții de demnitate publică, care nu îi afectează statutul, ci, dimpotrivă, presupun competenele sale profesionale” - a scris pe Facebook Cristi Danileț.

Liderul USR, Dan Barna, afirmă că Dana Gârbovan, propusă de Viorica Dăncilă în postul de ministru al Justiţiei, a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai „reformei” iniţiate de Dragnea şi Iordache în Justiţie, ”în favoarea penalilor din politică”.

Dan Barna subliniază că numirea Danei Gîrbovan în Guvern este un semnal extrem de îngrijorător că PSD va relua eforturile de a-şi subordona Justiţia şi îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu accepte această numire.

Pe de altă parte, judecătoarea Dana Gîrbovan, propusă de PSD pentru funcția de ministru al Justiției, afirmă că a acceptat ”de principiu” această propunere, dar precizează că a pus două condiții.

Gîrbovan susține că i-a cerut lui Dăncilă să-i fie asigurată ”independența deplină în exercitarea mandatului și, de asemenea, ca președintele Klaus Iohannis să fie de acord de principiu”.
 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO