O traditie veche de sute de ani si o lume plina de secrete. Judecata tiganeasca poate deveni legala
Traditie, traditie, dar vor sa intre in legalitate. Judecatorii de pace din comunitatile rromilor cu al lor stabor vor in randul lumii.
Dupa ce sute de ani au judecat dupa propriile legi si departe de ochii curiosilor, krisnitorii, cum isi spun, cer sa le fie recunoscut oficial si legal statutul. Si daca se poate sa fie asemuiti mediatorilor. Doar au misiuni asemanatoare: impaca familiile si scutesc comunitatile lor de scandaluri si conflicte ce pot degenera usor.
Intotdeauna staborul sau judecata tiganeasca a starnit controverse. O lume plina de secrete, dar si de... principii.
Alegeri 2024
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
21:58
Ilie Bolojan: „PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi fără niciun fel de negociere”
21:05
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
21:01
Elena Lasconi, apel către „forţele democratice” în turul doi: Vom face propuneri concrete pentru a ne uni în fața pericolului
In Romania sunt aproape o mie de judecatori de pace, krisnitori cum isi spun ei, care au rolul de a aduce pacea in comunitate. Chiar daca declara ca nu se amesteca treburile instantelor oficiale, pentru rromi judecata de pace este mult mai importanta.
Este deja celebrul cazul din Fata Luncii, in Craiova, unde un june rrom a fugit in lume cu aleasa inimii sale. Parintii s-au judecat dupa toate regulile, iar decizia judecatorilor de pace este respectata cu sfintenie. Riscul e mare: excluderea definitiva din comunitate.
Fiul mijlociu al mamei Omida a dezvaluit astazi in fata mediatorilor tainele judecatii tiganesti. Ii vrea aliati pentru ca si profesia lor sa fie recunoscuta de stat. Chiar primitiva, judecata tiganeasca tot o mediere este, o spun specialistii care la randul lor vor sa foloseasca secretele krisnitorilor.