Investițiile imobiliare au depășit 560 de milioane de euro în România, în primele șase luni de la începutul acestui an
Investiţiile imobiliare au depăşit, în primele şase luni, 560 de milioane de euro în România, de peste două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2021.
În zonele de retail și clădiri de birouri s-au înregistrat cele mai multe tranzacții în prima jumătate a anului, arată un studiu realizat de o firmă de consultanţă imobiliară. Asta pentru că, cererea de spații de birouri moderne din București a ajuns, la jumătatea anului 2022, la valori comparabile cu media deceniului precedent.
Domeniul de retail a atras cele mai multe investiţii în 2022
Domeniul de retail a atras cele mai multe investiţii în 2022, cu un total de 249,7 milioane de euro. Printre activele tranzacţionate se numără centre comerciale din București, Cluj-Napoca, Ploiești, Târgoviște, Zalău, Sfântul Gheorghe sau Bârlad, arată cei de la Fortim Trusted Advisors.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Bogdan Cange, Managing Partner: „Prima jumătate a anului 2022 arată mult mai bine că prima jumătate a anului trecut și volumul de investiții este la 555 milioane euro vs aproximativ 200 mil anul trecut. Investitorii au ales să investească cel mai mult în zona de retail, centre comerciale, iar pentru perioada următoare ne așteptăm, în București, ca din totalul de 130 mii de mp de birouri, să fie livrați încă 30. 000. De asmeenea, se află în curs de devzoltare și centre comerciale din orașe importante, precum Craiova, Cluj și Timișoara”.
Cererea pentru spațiile de birouri a crescut semnificativ în 2022
În ciuda faptului că, în perioada de după stabilizarea situației pandemice, multe companii au păstrat politica muncii de acasă, cererea pentru spațiile de birouri a crescut semnificativ în 2022. Pe locul doi, în topul domeniilor în care s-a investit, se află segmentul de birouri, cu tranzacţii care au totalizat 220,3 milioane de euro.
Cele mai importante clădiri de birouri tranzacţionate în acest an se află cele din București și Cluj-Napoca.
Victor Cosconel, Colliers: „Cererea a rămas în continuă creștere, în București și nu numai. Nu este chiar simplu să găsești o clădire de birouri bună sau într-o zonă bună. Pentru perioada următoare putem să identificăm într-adevăr măcar un trend foarte puternic, acesta este de departe cel al remodelării biroruilor actuale. Trendurile ar fi acelea în care niște spații actuale sau un pic chiar mărite uneori, sunt remodelate complet pentru alte nevoi. Categoric, standardele s-au schimbat și pe lângă partea de tehnologie și modernitate. Vine foarte puternic din spate acest ESG care include ceea ce înainte numeam sustenabilitatea, partea de corporate social responsibility, deci va veni cu necesitatea unor investiții, pentru că mai toți chiriașii sau toate companiile mari vor avea cu totul alte cerințe, cladiri care nu au mai primit investiții în ultima perioadă, vor avea nevoie de aceste investiții”.
Una dintre cele mai mari clădiri de birouri tranzacționate anul acesta se află în centrul Capitalei
Doar 15% dintre investitorii în imobiliare sunt români. Un top al investitorilor străini în România plasează Africa de Sud pe primul loc, iar la nivelul Bucureștiului, cei mai mulți investitori sunt din Austria.
Una dintre cele mai mari clădiri de birouri tranzacționate anul acesta se află în centrul Capitalei și are 12 mii de mp închiriabili, dispuși pe 14 etaje. A fost achiziționată de un investitor maghiar care și-a creat un portofoliu în România, atât în zona de birouri, dar și în retail.
Cea de-a treia ediţie a studiului EY Romania Attractiveness Survey arată faptul că România se situează, la nivel european, pe locul patru din perspectiva intenţiilor de investiţie în anul următor, după Portugalia, Marea Britanie şi Lituania, fie că este vorba de înfiinţarea de noi afaceri sau de extinderea unora deja existente.
Citește și: Un incendiu a distrus o cultură de grâu, în plin sezon de recoltare